Topprestaties Danny & Maaike: 7 resp. 8½ uit 9

Met overwinningen in de laatste ronde hebben Danny en Maaike beiden een topprestatie geleverd. Danny spelend op bord 1 behalve in ronde 1 & 4 haalde 7 uit 9 welk resultaat enigszins geflatteerd is door een winstpoging tegen MSV waar een halfje anders de meest waarschijnlijke uitkomst geweest zou zijn. En dan Maaike, op een halfje na tegen Pieter de Jager van HWP Haarlem alles gewonnen! Niet alleen een voorbeeld van strijdlust maar ook hoe investeren in schaken loont. Maaike heeft hiermee ook van alle spelers in de schaakcompetitie van de KNSB de beste prestatie geleverd en dat is niet mis!

Na de wedstrijd tegen MSV kon ik geen stuk produceren door gebrek aan inspiratie vanwege het missen van een uitgelezen kans op promotie. De wedstrijd tegen Lonneker was er ook niet eentje uit het rijtje van ‘voorbeeldig’ maar daarover straks meer. Het team heeft tegen de sterkere tegenstanders verloren en tegen de zwakkere tegenstanders fors uitgehaald. Dat leverde een vracht bordpunten op maar bleek in de confrontatie met MSV uiteindelijk nutteloos. Wat is de kern van het probleem? Als ik op de website van de KNSB kijk hebben maar liefst 5 spelers beneden hun rating gescoord,  Frank & Frank, Daan, Jos en Gerard.

Er is niet direct een eenduidige oorzaak voorhanden. Spelen zij te weinig? Dat gaat in het geval van Frank (A), Jos en in wat mindere mate voor Gerard niet op. Bij Daan en Frank (vT) merk je het weinig spelen meer op, het kost meer tijd en inspanning om de partij naar hun hand te zetten. Daan verbruikt teveel tijd en Frank zit maar te wikken en te wegen maar kiest op het cruciale moment te vaak verkeerd. Jos zit in een vormcrisis en Gerard heeft, denk ik, meer aan zijn hoofd dan schaken. Er moeten dus harde keuzen worden het gemaakt, het adagium is dat men meer aan het schaken moet doen. Een investering in schaken betaalt zich vroeg of laat altijd uit!

Lonneker speelde met maar liefst 4 invallers maar op bord 1 t/m 4 waren de vaste spelers van het team ingezet. Niettemin hadden wij op elk bord minimaal 100 en maximaal 200 elo verschil. Danny speelde het voorbeeldig en won in 25 zetten, als eerste. Maaike was als tweede klaar in 23 zetten. Daarmee is mijn punt van investeren in schaken wel afdoende onderbouwd. Daan investeerde wederom veel tijd maar had op zet 26 de vis op het droge. Gerard won op zet 30 ondanks dat de tegenstander aparte spelopvattingen vertoonde die geen navolging verdienen, dat wel. Daarmee stonden wij rond 4 uur met 4-0 voor en Frank  (A) taxeerde een 7-1 winst. Hij had buiten andere Frank gerekend die onbegrijpelijk speelde en een mooie stelling om zeep hielp. Wie ook niet meewerkte was Jos wiens geest niet wilde samenwerken met zijn wil. Wat de geest waarnam weigerde zijn wil uit te voeren en zodoende liet Jos zich mat zetten. En tenslotte gaf Frank in lichte tijdnood een vol stuk weg. Hoewel Frank een pion meer had waag ik te betwijfelen of de stelling nog te winnen was.

Zodoende moest de laatst overgebleven speler de winst zien binnen te halen. Rob had 2 pluspionnen maar de tegenstander had nog wat finesses. Rob kwam de tijdcontrole net door en kon zich daarna wijden aan de winstgang. Dat lukte binnen 16 zetten.  Ondanks dat Rob een positieve score heeft adviseer ik hem om toch meer tijd in het schaken te steken. Volgens mij betaalt dat zich snel uit.

Zonder in details te treden wil ik nog wel het een en ander sleutelen aan het team maar daarover later meer.

image

0
0

20 Comments

 1. Dirk van der Meiden 26 april 2015 at 23:43

  Keuzes maken, investeren, meer tijd besteden aan schaken en sleutelen. Je maakt me erg nieuwsgierig Jan?

 2. Frits Leenart 27 april 2015 at 00:40

  Jammer dat de kans om te promoveren,die het team onverwacht nog kreeg, niet werd gegrepen. Toch is het mooi dat het eerste na de promotie steeds in de top van de tweede klasse meedraait. Uit de verslagen maak ik op dat er nog behoorlijk wat punten verloren gingen door betere stellingen niet tot winst te voeren. Progressie is dus mogelijk en volgend seizoen zijn er weer nieuwe kansen. Om kampioen te kunnen worden is wel nodig dat iedereen vanaf ronde 1 het hele seizoen gemotiveerd is om er al het mogelijke aan te doen om goed voorbereid te spelen. Als je elkaar daar op vast kunt leggen wordt de kans op promotie groter en als promotie dan niet lukt weet je dat er in ieder geval al het mogelijke aan gedaan is.

 3. drulovic 27 april 2015 at 08:13

  Dat weinig spelen niet funest hoeft te zijn bewees ene Garry K. afgelopen dagen door veelspeler Niger S. op een onnavolgbare manier te vermorzelen. Hij lijkt me een talent. Misschien eens polsen voor volgend seizoen.

 4. drulovic 27 april 2015 at 08:13

  *Nigel

 5. drulovic 27 april 2015 at 09:07

  Mensen kunnen moeilijk leven met onverklaarbare gebeurtenissen. Ze worden algauw ‘wonderen’ genoemd, of het werk van een bovenmenselijke entiteit’. Terwijl het louter iets zegt over de onwetendheid van de mens. Ook ‘toeval’ is een doorn in het oog van de mens. In willekeur worden patronen ‘herkend’ en aan toevallige gebeurtenissen gaat een oorzaak vooraf. Zo willen we dat. En als de oorzaak niet voor het oprapen ligt, dan verzinnen we er wel één. Het toeval is echter veel prominenter aanwezig dan algemeen wordt verondersteld.

  Mijn prestatie dit jaar is inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Maar ik durf te stellen dat er geen aanwijsbare oorzaak is. Pech speelde een rol. Slips of the brain. Zo maakte ik twee keer een onverklaarbare blunder. Door het geringe aantal partijen (8 in mijn geval) betekent dit direct een mislukt seizoen. Vorig seizoen speelde ik minder goed, maar viel het dubbeltje misschien twee keer mijn kant op, waardoor het een ‘geslaagd’ seizoen was (toen hoorde ik niemand over de oorzaak). Hoe minder wedstrijden, des te groter de impact van het toeval (de wet van de kleine getallen).

  Bij de sport wordt ‘vorm’ er altijd bij gehaald wanneer er geen oorzaak valt aan te wijzen. Het verklarende karakter van ‘vorm’ is echter nihil. Aangezien het altijd post hoc wordt gehanteerd. Win ik twee keer, ‘dan ben ik in vorm’, verlies ik twee keer, ‘dan ben ik uit vorm’. Terwijl het idealiter natuurlijk zo moeten zijn dat vorm een voorspeller is van het puntenaantal. Ik was dit seizoen niet uit vorm, maar het zat even niet mee. Frank en Daan spelen inderdaad niet frequent, maar dat is al jaren het geval, dus als dat de reden zou zijn, dan zouden ze al jaren beroerd scoren.

  Een opening die je niet zo ligt, een zware nacht, een tegenstander die zich heeft voorbereid, alle onbenullige dingetjes kan een nul opleveren. Een gebeurt dat een keer of twee, dan ben je hopeloos uit vorm en moet er nodig iets veranderen. Toevallig.

 6. drulovic 27 april 2015 at 09:33

  Dat wil echter niet zeggen dat ik per se tegen benadering ben, maar dat terzijde.

 7. PiPo 27 april 2015 at 09:50

  Voorgaande jaren waren het Jos.Frank,Daan en misschien de jaren daarvoor Gerard,Rob of andere Frank die de kar trokken.Dit keer is het Maike die fantastisch presteerd.Je bent een team.Het ene jaar speelt die goed,het andere jaar die.Het is mooi als zwakke periodes opgevangen worden door je medespelers.
  DAAR wordt je een beter team van.

  NIET GAAN SLEUTELEN,JAN !!! (ben je trouwens zo handig?)

 8. TF 27 april 2015 at 10:31

  PiPo, na zo’n seizoen moeten er natuurlijk koppen rollen. Liefst publiekelijk op ‘t Waagplein. Wellicht een ietwat schuin aflopend schavot, zodat de hoofden nog even doorrollen. Dat vindt het gepeupel leuk. Het gepeupel moet namelijk iets na ‘onverklaarbare gebeurtenissen’.

  Getriggerd door vergelijking tussen Jan en Guus Hiddink in vorige verslag van Fravatel. Hoe gaat men daar eigenlijk mee om in andere sporten?

 9. Frits Leenart 27 april 2015 at 10:52

  Kop op, drulovic ! En er is meer verklaarbaar dan je suggereert. Zijn het wel onbenullige dingetjes, die je die nul bezorgen ? Een tegenstander die zich heeft voorbereid ? Een uitgeslapen tegenstander ? Een opening die de tegenstander ligt en jou niet ? Dat lijken me de soort tegenstanders die je kan verwachten en waarop je instelling en je eigen voorbereiding dus moet zijn gericht, wil je optimaal presteren.
  En vorm heeft vooral te maken met zeker zijn van jezelf. Als dingen goed gaan, zit je lekker in je vel en doe je je dingen met vertrouwen waardoor er een betere kans is dat het goed blijft gaan en omgekeerd. Niet allemaal toevallig

 10. PiPo 27 april 2015 at 10:54

  Welk seizoen bedoel je,Ton?.Twee puntjes verwijderd van promotie.

 11. TF 27 april 2015 at 11:09

  Ik lees de trots en blijdschap tussen alle regels door !

 12. drulovic 27 april 2015 at 11:34

  Frits, het is een van de hardnekkigste cognitieve illusies. Oorzaken zien die er niet zijn.

 13. Stef Keetman 27 april 2015 at 12:17

  Daar heb je helemaal gelijk in, Frank. Bovendien had het heel weinig gescheeld of deze website had vol gestaan met superlatieven over de geweldige teamgeest, jonge spelers die fantastisch scoren, aangevuld door degelijk scorende teamgenoten. Maaike had bv alleen maar dat negende potje ook hoeven winnen, of zelfs alleen maar iets sneller hoeven te winnen tegen MSV. Dan hadden Jos en Danny toen geen alles-niets-poging hoeven wagen, en had Hebert dus niet in gewonnen stelling remise gegeven omdat MSV 4,5 punt had gescoord (volgens het verslag op de MSV website).

  Neemt natuurlijk niet weg dat je wel degelijk dingen kunt doen om net iets meer punten te scoren, en dat het niet allemaal toeval is. Meer spelen/trainen helpt zeker maar ook de opstelling iets meer variëren zodat tegenstanders minder makkelijk hun ideale tegenstanders kunnen uitkiezen, en zich ook minder goed op hun tegenstanders kunnen voorbereiden. Tegen bv MSV had dat net dat kleine beetje kunnen helpen. Zij deden dat wel, daardoor kreeg hun GM de voor hem ideale tegenstander, en zagen onze hoogste borden waarschijnlijk hun voorbereiding de mist ingaan.

 14. Frits Leenart 27 april 2015 at 13:26

  Drulovic, bedankt voor je diepzinnige opmerking. Ik ga bedenken wat ik ermee kan doen. Maar eerst ga ik een reis grondig voorbereiden om de kans te vergroten dat ik op tijd op de juiste plaatsen zal aankomen. Ik laat daardoor minder aan oneigenlijk toeval over, Dat wordt door de voorbereiding kennis van de situatie, wat de kans op succes vergroot.

 15. drulovic 27 april 2015 at 14:42

  Ik ben het met je eens hoor Stef. Zeker als je naar een heel team kijkt, dan loont het om te trainen / voor te bereiden. Dan praat je ook niet meer over 8 potjes, maar over 72. En op zulke hoeveelheden hebben geluk en pech natuurlijk minder vat. Ik bedoelde alleen dat je moet oppassen met het verklaren van individuele scores. Er zijn pokeraars die een heel jaar (tien- of honderdduizenden handen) verlies draaien, simpelweg door pech.
  Maar goed, over volgend jaar gesproken: ik ben een voorstander van trainingen hoor. Of gezamenlijke voorbereiding voor een belangrijke wedstrijd. Het lastige is wel dat het niet altijd goed uitkomt, zeker voor de drie van ver. Hopelijk vind ik de motivatie om ook zelf weer wat aan schaken te gaan doen. Dat is echter onderhevig aan golfbewegingen. Wanneer er een training zou komen, dan is dat ook positief voor de motivatie denk ik.

 16. WimDriessen 27 april 2015 at 16:23

  Over het al dan niet in vorm zijn heb ik ooit iets fraais gelezen: Gm Karel Van der Weide loopt tegen een paar nederlagen op en klaagt tegen vader Piet dat ie hopeloos uit vorm is. Piet repliceert:”Uit vorm?,gelul, je moet gewoon goede zetten doen”.
  Dit lijkt me een bondige afsluiting van de discussie over in of uit vorm zijn.

 17. Peter van Diepen 28 april 2015 at 10:37

  Dat liefst 5 spelers beneden hun rating gescoord kan natuurlijk gewoon gebeuren. Rating zegt alleen iets over de kans op een bepaald resultaat en niets over het uiteindelijke resultaat.

  De opmerking van Stef Keetman over de opstelling iets meer variëren lijkt mij meer relevant.

  Verder is natuurlijk de website niet het juiste medium om aan te kondigen dat Jan Poland gaat sleutelen aan het team.

 18. fredmeister 28 april 2015 at 14:03

  Frank & Frank, Daan, Jos en Gerard onder hun rating gepresteerd? Vroeger ging je dan aan de schandpaal en mocht iedereen een rotte tomaat gooien…………ach ja, vroeger was alles beter……..

 19. Peter van Diepen 28 april 2015 at 16:36

  Maaike Keetman is de topscorer van hele KNSB-competitie geworden!

  1 Maaike Keetman (De Waagtoren) met 8½ uit 9 in 2A
  2 Steven Geirnaert (HWP Sas van Gent) 8/9 in 1B
  3 David Klein (Kennemer Combinatie) 8/9 in 1A
  4 Jaap Houben (UVS) 8/9 in 2D
  5 Ilias van der Lende (Santpoort) 8/9 in 2C
  6 Geon Knol (SISSA 2) 8/9 in 3A
  7 Fokke Jonkman (MSV) 8/9 in 2A
  en daarna 16 spelers met 7½ uit 9

 20. alexalbrecht 28 april 2015 at 17:17

  Danny en Maaike complimenten !, en natuurlijk de rest van het team….

Leave A Comment

0
0