Ruud Niewenhuis

Het derde wint voor de derde keer! (en staat tweede!)

Op zaterdag 7 maart is er een klein wonder gebeurd. De Waagtoren 3 wint met 5-3 van ZSC Saende!

Op Leonard na speelde iedereen tegen een honderd tot tweehonderd ratingpunten betere speler, Sandra, ingevallen voor Ger Valk, had zelfs te maken met een 300 punten hoger gerate speler. Deze competitie is zeer spannend, ieder team kan ondanks het (soms 200 punten per speler aan de bovenste borden) ratingverschil van elkaar winnen.

We staan gedeeld tweede met ZSC Saende en Heerhugowaard, daaronder weer drie teams gelijk met 6 punten. Heel veel uitslagen eindigden met minimaal verschil. Zo heeft Kijk Uit op de onderste plaats met 2 punten, drie keer met 4,5-3,5 (en een keer met 5-3) verloren.

Het wedstrijdverloop ging ongeveer als volgt Ger Lemmen verloor als een van de eerste ook Leendert kon het niet bolwerken tegen zijn sterkere opponent. Daarentegen wonnen David en Albert aan het 6e en 7 bord. Stand 2-2. Leonard stond een pion achter maar in het toreneindspel met weinig tijd op de klok kon hij dit knap remise houden. Piet die naast me op het tweede bord zat leek heel goed te staan met penning op de zwarte koning en zijn steeds de zwarte dame weer aanvallen die midden op het bord stond. Achteraf zei Piet dat het inderdaad mooier leek dan het was, remise, stand 3-3. Als laatste waren Sandra en ik bezig. Ik had inmiddels een gewonnen stelling, vanuit de opening verraste ik mijn tegenstander Joris Moes hetgeen hem veel tijd kostte, helaas verloor ik een pion maar had compensatie. Joris verrekende zich in de koningsaanval die ik gemakkelijk kon pareren. Het dame-eindspel plus twee pionnen kon ik met nauwkeurig spel (uitkijken voor eeuwig schaak of zelfs mat) tot winst voeren.

Nu Sandra, ze stond (totaal) verloren in een toreneindspel werd bij de bar gezegd. Toen ik ging kijken zag ik dat de tegenstander Huib Middelhoven weinig tijd had en dat de stelling inmiddels remise was, Sandra een toren, Huib drie pionnen, maar los van elkaar en verspreid. Het wonder geschiedde: Huib ging door zijn vlag! Gefeliciteerd Sandra, een beetje geluk heb je nodig, dat heb je afgedwongen met vasthoudendheid. Vanaf hier als teamcaptain wil ik alle teamleden feliciteren met het behaalde resultaat.

Klik voor de stand in de Promotieklasse

Iemand vroeg of we nog kunnen degraderen:
Theoretisch kunnen we nog degraderen als we alles verliezen en Kijk Uit alles wint. Maar waarom kijken we niet beter naar boven? We moeten nog tegen drie teams die onder ons staan, maar zoals gezegd, in deze competitie kan iedereen van elkaar winnen. Zo verloor Het Spaarne met 6,5-1,5 van hekkesluiter Kijk Uit!

De eerstvolgende uitwedstrijd is op 21 maart tegen Het Spaarne maar ze zullen de degradatiewedstrijd van vorig jaar in Hoogwoud niet vergeten zijn!? Misschien heeft het team met Loek Veenendaal geleerd van hun fouten (zie commentaar in het verslag)?

15 Comments

 1. TF
  TF 8 maart 2015 at 17:41

  @piet: leuk verslag maar zou er iets meer humor in kunnen worden aangebracht?

 2. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 8 maart 2015 at 17:44

  Ik weet wel iemand…..

 3. drulovic
  drulovic 8 maart 2015 at 19:44

  5-2: welke tweestrijd eindigde in 0-0?

 4. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 8 maart 2015 at 20:07

  Kijk, daar is de humor! Altijd foutjes maken, dan reageren de mensen tenminste! 😉

 5. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 8 maart 2015 at 20:16

  Misschien had Piet nog even een paar keer moeten grommen over het bord. Ik weet zeker dat dat een beslissend psychologisch voordeel op had geleverd.

 6. drulovic
  drulovic 8 maart 2015 at 20:26

  Kijk Uit is toch ook gewoon veel beter dan Het Spaarne? Dat team hoort eerder in de tweede klasse thuis.

 7. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 8 maart 2015 at 20:38

  Sandra,
  Ik zag dat je ergens op slag kon verliezen (slaan op d4 met jouw koning op h3 en toren van de tegenstander op a3), maar volgens mij had je daarvoor ergens g4 moeten spelen (voordat de tegenstander f5 speelde) om een actiever toreneindspel te krijgen. Maar je bleef scherp tot het einde en je tegenstander dus niet. Jij maakte het winnende punt. Een topprestatie!

 8. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 8 maart 2015 at 20:49

  Overigens is Shannon vandaag Noord-Hollands dameskampioen geworden, voor Sandra (2e) en Maaike (3e). Gefeliciteerd, mooie prestatie!

 9. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 8 maart 2015 at 21:19

  Dat is zeker goed nieuws! Van harte gefeliciteerd Shannon met de eerste plaats en Sandra en Maaike tweede en derde! Wel een verslagje waard voor de dames op vrouwendag nota beide bene!

 10. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 9 maart 2015 at 10:29

  Correctie ratingverschil, de tegenstander van Leonard heeft intussen 1990 tegen 1854, 136 ratingpunten verschil dus!

 11. fredmeister
  fredmeister 9 maart 2015 at 13:51

  Oh, het derde wint voor de derde keer? Nou, het vierde verloor mooi vorige week voor de vierde keer……….ik zakte zelf door de ondergrens………ik kan zo weer aanschuiven bij het klasje van stap 4……… 🙁

 12. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 9 maart 2015 at 14:00

  Eerst een proefexamen doen Derde stap? 😉

 13. Jan Poland
  Jan Poland 9 maart 2015 at 21:02

  Kijk, da’s nou humor: ‘beter naar boven kijken’….naar de kont van een Wit Paard zeker….En die geeft je het nakijken!

 14. Daan
  Daan 9 maart 2015 at 21:18

  Mij lijkt dit juist bloedserieus: er promoveren er toch twee dit jaar ( http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/beste-promovendi ), dus zet ‘m op WT 3! Met HHW-ZSC 2 nog op het programma gewoon nog even lekker veel bordpunten pakken tegen nummers 7, 9 en 10, en de stunt is compleet 🙂

 15. Jan Poland
  Jan Poland 9 maart 2015 at 22:38

  Humor kent geen grenzen, promotie voor het Derde…Als die jongens hun zelfbeheersing maar kunnen bewaren en niet zenuwachtig worden.

Leave A Comment