greatron12003

Stratego schaak: Waagtoren 5 tegen Opening ’64: 4 – 4

Met dank aan Ronald Kamps als penvoerder van het verslag.

Stratego Spel tijdens het schaken!
teamcaptain Ronald Kamps tegen teamcaptain Rob Heijink

De volgende dag na weer keihard wakker gemaakt te zijn door de wekker, zag ik de enige realiteit, een nieuwe werkdag, maar voor al mijn lieve Choco die gemaakt geïnteresseerd, de bewegingen van vogels in de lucht gadesloeg, of wel alles wat op een doorsneedag nodig is om te overleven was ook ruim 7 uur na de genoemde wedstrijd hier boven, weer van kracht!
De dag er voor leefde ik voor al ’s middags te lang veel te veel naar wat zogezegd de happening van de dag zou zijn.

Dat is knap 40 jaar nadat ik als 16-jarige mijn debuut als amateurschaker in Weenink 4 maakte. Het is ongetwijfeld anders, een deel van de beleving blijft en dat is waarom ik altijd van schaken hou, een deel van mijn leven, had ik een dag van te voren nog aan dochter Charlotte verklaard, in haar appartement. Zij bleef natuurlijk nummer 1 al hoef ik haar dat niet duidelijk te maken, ze heeft mij beter door als vaak ik mezelf.

De titel van het stuk? 1 van de dingen waar ik mij druk mee bezig hield, de middag voor de wedstrijd, hoe zou Rob het neer zetten? Onderweg in de auto zag ik al schimmen, mijzelf tegen Paul Toepoel, mijzelf tegen Guido Florijn en i.d.d. had ik op Wim Driessen gerekend.

Aangekomen de eerste luchtige psychologische oorlogsvoering, Guido AZ mooi gewonnen van Ajax, de dag er voor! Gemaakt hield ik het oor van kopman Edwin Flierman dicht, diens focus had totaal geen last van wat voor toespeling op wat voor moment dan ook, hij was KLAAR VOOR DE WEDSTRIJD! Rob heel integer, wist niet wie de teamcaptain was van Opening, daar had ik mijn twijfels bij, Allemaal geen goede focus dingen zeker niet als je zelf nog aan de wedstrijd moet deelnemen.

De opstelling invullend rezen de haren mij ten berge, wie zet Guido Florijn aan bord 6? Ja wel een slimme coach, die de wedstrijd ervoor met 7 – 1 verloren heeft!

Ik ben geen haar beter, laat een sterkere speler Marcel Feenstra eruit, kruip zelf aan bord 3, zet Pieter en Florian aan 7 en 8, als je dan aan 7, Sandra Keetman ziet? Denk je van ja er is over nagedacht. Pieter heeft goede partijen laten zien, dus het kon wel goed uitpakken, beginnen maar.

Je begint tegen Paul Toepoel, memoreert dat de laatste keer er voor 25 jaar was, toen was Paul 1 van de aankomende sterkere spelers van het ASG, ik won toen nog! Ik meen in Koedijk, realiseerde mij dat het 1 van de laatste keren kon zijn, maar elke partij is een nieuwe.

De Grand Prix kwam op het bord in de Siciliaan, eigenlijk was het een verlengde Leningrader, veel simpeler een partij Paul Toepoel – Ronald Kamps, verzorgd spelen, vastigheid, vaste patronen, het is weer eens een overgangsjaar alles is met vakantie dit seizoen! Een jaartje stoppen? Het zal eens gebeuren?! Maar om dan de tussentijd in te vullen, zat leuke dingen, op dit moment weet ik nog steeds niet goed welke! Blijf dus maar schaken ga voor betere tijden!
Een goede Grand Prix partij, een betere als afgelopen vrijdag, ook met haken en ogen, ik kan u hem tonen met zwart, toen had ik gerocheerd Paul, had ook moeten verliezen, door middel van en briljant dame offer op f5, wat jij wellicht gevonden had, Kasper Vermeulen van HHW destijds niet!
Deze keer bleef mijn koning in het midden heb denk ik vroeguh!! De pionierders de ASGers, iets van activiteit bijgebracht, gelukkig hebben al die mannen onder wie Paul, dat zichzelf veel gerichter bijgebracht na een goede 20 zetten mocht ik de koning omleggen tot een volgende betere partij Paul. Tijd zat om teamleider te zijn! Dat dan weer wel! Elk nadeel …..

Wim Driessen aan bord 1 ja had ik je ontmoet, dit keer had je niet weg gekomen, kon hij wel zo kort na! Ja wrijf het er maar in?! 10 jaar terug het is vast al weer zo lang geleden, misten we Wim tijdens het kroeglopers toernooi in Amsterdam, we hoorden het vreselijke nieuws. Hoopten op het beste! Het beste is dat Wim vandaag de dag, weer behoorlijk schaakt, dat die kwaliteit, gevoed door betere andere kwaliteiten is gebleven, een geweldige partij! Met een zesde en zevende rij pion die net wat te kort kwamen tegen de eerdere promotie van Edwin Flierman zijn pionnen, maar de spelbehandeling geweldig! Veel jonge spelers bij Opening zouden hier van wat willen leren!

Theo de Bruijn oud Opening speler! Nog steeds heel jong van geest, ontving het 50 jarig jubileum boekje van Opening met leuke opgeschreven verenigingsanekdotes door Yvonne van Buren.

Dit had Theo niet nodig om oud leerling Jeffrey Pilon in bedwang te houden, ondanks dat ik Jeffrey nog even pushde om een pot remise eindspel te winnen, moesten we hier in berusten.

Sandra Keetman speelde een prima partij tegen ook goede Pieter Samuels, die laatste vond dat hij deze avond niet had kunnen brengen wat er ongetwijfeld in zit! Tegen een op en top getrainde Sandra is dat geen schande! De komende partij reken ik weer op hem.

Richard van Diepen, aan het begin van de avond nog geschaduwd door Peter van Diepen geen familie, die al vast polshoogte kwam nemen voor komende week, speelde een uitmuntende partij tegen Guido Florijn die meen ik ergens het winnende Tc2 miste met terugwinst van de dame en een andere uitslag als in de partij. Richard’s hoofd ging meen ik van opluchting iets achterover, ook mijn hartritme ging weer naar normale proporties, geweldig Richard bedankt!

Florian had in de ogen van Edwin, (belangrijker: van zich zelf) het beter kunnen doen tegen de sinds TATA in uitmuntende vorm verkerende Jawdat Adib, ook hier na heel wat strijd, ontaarde het in een pot remise.

Rob Heijink tegen Erik Flohr, de week er voor geëindigd in een competitie overwinning met verwisselde kleuren voor Erik, voor Erik. Erik had het voor aanvang nog iets over een revanche voor Rob! Dat is op zich een uitstekende voedingsbodem om zo’n revanche te halen! Erik en Rob deden beiden hun uiterste best om 1 en ander te bewerkstelligen.
Zo te zien werd nergens het evenwicht verbroken met als uitkomst remise.

Aan bord 2 Peter Duijs achteraf een meesterzet. Peter speelde, meen ik, 2 jaar terug een gedenkwaardige partij tegen Hein Schut! Dus Peter heeft iets met de Opening achilleshiel. Twee weken terug eindelijk die eerste broodnodige competitie overwinning!
Peter zijn 1600+ rating, bestreden door tegenstander Pim gedurende de partij, door mij gehonoreerd met verhalen over Peter’s verleden met de rating bij de 1800+, het slot van deze avond was dat mede door Peter’s rat systeem (Systeempje in de Philidor!), de op papier veel sterkere Pim nergens het evenwicht kon verbreken, zelfs nog zeer secuur moest zijn voor remise, (Peter je verfoeide dat ik het Philidor noemde, de volgende keer ren ik achter de auto aan naar Wijk aan Zee., goed gespeeld!)

4-4 uiteindelijk, heren van beide verenigingen waar ik bij speel, de waagtoren is veilig, ik met Opening heb nog wat te doen, beide verenigingen succes verder!

Leave A Comment