Volgend jaar beter

De eerste helft van het schaakseizoen is al bijna voorbij. Dinsdag was de laatste externe wedstrijd van 2014: het vijfde tegen Castricum 2 en de belangrijke ontmoeting: jeugd tegen senioren. Tijd voor een eindejaarsbeschouwing en een beetje vooruitkijken naar de toekomst.

We begonnen dit seizoen met acht teams, een team minder dan in 2013-2014. Sinds dinsdag heb ik echter goede hoop dat we in 2014-2015 tien teams kunnen opstellen! De jeugd verloor weliswaar met 6-2 van de senioren, maar dat kwam vooral omdat een aantal jeugdspelers speelden tegen senioren die in de derde klasse spelen. De twee jeugdteams, die ik voor 2014-2015 wil inschrijven, spelen in viertallen in de vierde klasse en uitsluitend op vrijdagavond, zodat ze de volgende dag niet naar school hoeven. Aangevuld met af en toe een senior als invaller zullen ze het in de vierde klasse NHSB heel goed doen.

De jeugd heeft de toekomst!

Dit geldt ook voor het eerste. Maaike Keetman is nog een jeugdspeler, maar ze is nu al een vaste kracht in de tweede klasse KNSB. En Danny de Ruiter is natuurlijk ook nog een jeugdig supertalent die zelfs al grootmeesters verslaat! Maaike en Danny zijn op dit moment de topscorers van het eerste met 3½ uit 4. Verder zijn Frank Agter, Frank van Tellingen, Daan Geerke en Rob Konijn in mijn ogen ook nog van een jongere generatie. Kortom dit eerste team kan nog jaren mee. Als het dit seizoen niet lukt om te promoveren dan gaat het zeker een volgend seizoen wel lukken.

Het tweede heeft slechts één jeugdige speelster namelijk Shannon Vlaar. De rest van het team is veel ouder, maar doet het toch goed in de derde klasse KNSB. Jeroen Smorenberg is absoluut topscorer met 4 uit 4 (waarvan 1 voor het eerste) en Herbert Perez Garcia heeft 3½ uit 4 op bord 1.

Vorig seizoen moest het derde vechten om zich te handhaven in de promotieklasse, maar dit seizoen doen ze het boven verwachting goed. Waarschijnlijk komt dat door Leendert Hartgers en David Baanstra. Zij zijn ook van die al eerder genoemde jongere generatie en hebben de gemiddelde leeftijd van het hele team flink omlaag gehaald.

Het vierde staat helemaal onderaan in de eerste klasse. Misschien is dit team gewoon te oud. Met alleen Fred Driesse redden ze het niet.

Het vijfde verliest

Als extern wedstrijdleider hoopte ik dat het vijfde met een promotie naar de eerste klasse een eventuele degradatie van het vierde zou kunnen compenseren. Met winst tegen Oppositie en Aris de Heer en een gelijkspel tegen Aartswoud 2 deed het vijfde het goed tot dinsdag. Toen kwam Castricum 2 op bezoek en verpletterde het vijfde.
Laat ik beginnen met het goede nieuws. Guido Florijn speelde een prachtige partij.

Guido scoorde het enige punt voor het vijfde. Ik zal de namen van de verliezers niet publiceren. Natuurlijk was zo’n gruwelijke uitslag niet nodig. Als Sandra Keetman had meegedaan, had het team dankzij haar punt en haar jeugdige uitstraling natuurlijk veel beter gepresteerd! Maar helaas moesten ze het doen met een invaller van een lager team.

Ik stond beter

Na afloop van onderstaande partij kwamen er ongeveer tien schakers (onder anderen van Castricum) mij vertellen hoe goed ik stond en waar ik het allemaal beter had kunnen doen. Vroeger had ik dat zo ongeveer bij elke partij. Tegenwoordig analyseer ik wel eens met Houdini en weet ik het niet meer zo zeker. In dit geval hadden de toeschouwers gelijk.

Opmerkelijk was dat 3 schakers van Castricum nog wisten dat ik bij Castricum schaakte. Dat was 37 jaar geleden! In Alkmaar had Bob de Mon toen al 0-0-0 opgericht. In 1976 heb ik zelfs een keer voor Castricum tegen 0-0-0 geschaakt. Om precies te zijn speelde ik toen tegen Ko van Egmond, die ik overigens al kende van de schaakvereniging Lasker waar we beiden lid waren. Maar dat was nog langer geleden…

Kortom ik en ook Castricum 2 (behalve mijn tegenstander) zijn te oud. Volgende keer neemt het vijfde zonder die invaller verpletterd revanche.

23 Comments

 1. Frank van Tellingen 19 december 2014 at 07:28

  Peter, inderdaad heeft de jeugd de toekomst. Als je het eerste team in de eerste klasse wil hebben (en houden) is er wel meer nodig – sponsors en een paar gesponsorde spelers. Kijk maar eens naar de andere teams in de 1e klasse. Zonder een paar betaalde krachten red je het niet.

  Michel de Wit vertelde me dat hij samen met andere spelers van Charlois eigen geld opzij legde om o.a. Alexander Dgebuadze te betalen. Zo rijk ben ik helaas niet :). Maar ik denk dat bij ambitie – het is goed om die uit te spreken – meerdere dingen horen.
  – Training voor het eerste team, bijvoorbeeld op de avond voor de thuiswedstrijden.
  Danny vertelde me dat bijvoorbeeld Sipke Ernst of Erwin l’Ami daartoe bereid zouden zijn. Stel dat je een dergelijke speler (of spelers) ook in team 1 kunt laten spelen, dan zou dat mooi meegenomen zijn. Met alle plezier ga ik op bord 8 zitten. Met het huidige team was dit jaar een prachtkans om te promoveren – maar dan moet alles meezitten. En dat zit het niet. Structureel een klasse hoger spelen betekent dat iedereen 100 punten sterker moet worden. Zelf werk ik er hard voor, maar speel helaas veel te weinig (negen potjes per jaar zetten geen zoden aan de dijk). Maar met behulp van gerichte training en enkele goede gesponsorde krachten zou het moeten lukken.
  Waar je sponsoring vandaag haalt weet ik niet zo gauw, maar zat in Alkmaar niet ergens het grootste en mooiste schaakmagazine ter wereld?
  Ook de andere teams profiteren hiervan. De moeilijkheid is natuurlijk om iets structureels te scheppen – maar voor een tijdelijk hoogtepunt van een jaar of vijf teken ik ook.

  – De jeugd heeft inderdaad de toekomst. Behalve goede trainingen (en wat ik hoorde stemt me vrolijk) is het nóg belangrijker dat er een hecht team ontstaat en er veel gespeeld wordt. Elke week een toernooi (rapid of langere partijen, incidenteel snelschaken) is de beste manier om beter te worden. Bovendien schept samen op pad zijn een band. De moeilijkheid is mensen vinden die elkaar afwisselen en de jeugd begeleiden op reis. Ik heb het jaren gedaan – de ideale omstandigheden zijn zo ongeveer 20 zijn en vrijgezel :). Ouders spelen hierin een belangrijjke rol: kun je ze motiveren om te rijden naar toernooien. Iets dergelijks trekt ook vanzelf weer nieuwe talenten aan. Het zal toch niet zo zijn dat er in de jaren 90 een stuk of 30 goede jeugdschakers in Alkmaar woonde en nu opeens niet meer? (Ik zie overigens een knalgele Waagtorenrtrui voor me.:))

  fijne kerst en einen guten Rutsch.

 2. Frank van Tellingen 20 december 2014 at 09:09

  Schaaktechnische opmerking: beter was niet 9.e5, maar 9.f3 om de loper buitenspel te zetten op g6.

 3. Jan Poland 20 december 2014 at 12:29

  Één kenmerk van ouder worden is oeverloos ouwe neelen over leeftijd. En het leidt tot niets.

 4. Frits Leenart 20 december 2014 at 13:06

  Ouwe Neelen, mooie uitdrukking en hier raak geplaatst.

 5. Dirk van der Meiden 20 december 2014 at 20:04

  Oude wijn in nieuwe zakken.

 6. Stef Keetman 20 december 2014 at 21:29

  “Volgende keer neemt het vijfde verpletterd revanche” is fraai taalgebruik na een 7-1 nederlaag!

 7. rob 20 december 2014 at 23:38

  Mooi verslag Peter, ik ben mijn gruzelementen als teamcaptain nog bij elkaar aan het rapen.
  En jouw partij was bewonderenswaardig!

 8. Willem Andriessen 21 december 2014 at 12:42

  Sponsoring
  Wat je opmerking betreft over sponsoring Frank, moet je er van uit gaan dat De Waagtoren m.i. moet streven naar een sponsor die zich op de regio Alkmaar richt. Ik denk daarbij aan bijvoorbeeld advocaten- of accountantskantoren die zich graag met schaken en een schaakclub vereenzelvigen. Wat het laatste betreft moet de club er voor zorgen meer aan de weg te timmeren voor een positieve naamsbekendheid. In die zin lof voor Jan Poland, die het initiatief nam voor een paar publicaties in het Noord-Hollands Dagblad. Naast een uitgebreid verslag van de verloren wedstrijd tegen HWP verscheen er woensdag 17 december een keurig overzichtsartikel onder de titel ‘Waagtoren predikt realisme’. Zo bouw je regionale naamsbekendheid op. Het woord is nu aan het Eerste team zelf. Wees realistisch; in deze samenstelling is het team niet sterk genoeg voor de promotie, maar een tweede plaats moet mogelijk zijn en dat zou misschien enige indruk op een potentiële sponsor maken.

 9. WimDriessen 21 december 2014 at 14:31

  Peter, op 3 Db3 speelt zwart het sterkst 3…Pc6, dreigt Pxd4, om na Dxb7 met Ld7 te vervolgen. De witte dame staat dan beroerd op b7 en met Tb8 neemt zwart een voorsprong in ontwikkeling.

 10. WimDriessen 21 december 2014 at 14:41

  Inmiddels heb ik al weer eens een nacht goed geslapen, dat wilde dinsdagavond niet zo lukken. Maar zelfs als we van Castricum II hadden gewonnen, dan was het kampioenschap nog heel ver weggeweest. Saende III en Bergen II zijn beiden sterke teams, waarmee het voor ons waarschijnlijk kwaad kerseneten is. Ook Opening’64 blijft een geduchte tegenstander, die speelden 2 jaar geleden nog in de 1e klasse nhsb. We mogen blij zijn met onze goede start waardoor we ons vermoedelijk kunnen handhaven.

 11. Peter van Diepen 21 december 2014 at 23:04

  Stef,
  Ik bedoelde natuurlijk “verpletterend”, maar ik laat “verpletterd” wel staan!

  Wim,
  N.a.v. 3. Db3 Pc6 herinner ik mij opeens 1.d4 e6 2.c4 d5 3.cxd5 exd5 4.Pc3 Lf5 5.Db3 Pc6 6.e3 Pb4 7.a3 Lc2 en zwart won in van Diepen – Sala, Zaandam 2013. Volgende keer (als ik het niet vergeet) speel ik na 1.d4 d5 2.c4 Lf5 gewoon weer 3.Pc3 en eerst ontwikkelen en niet 3.Db3 4.Dxb7.

  Frank,
  Ik denk dat 9.f3 inderdaad eenvoudiger is dan 9.e5, want dan is bovendien e4 gedekt.

 12. Danny 22 december 2014 at 10:49

  Als ik al een jeugdig (nog steeds?) supertalent ben, wat zullen ze dan wel niet over Giri zeggen.

 13. Frank van Tellingen 22 december 2014 at 17:39

  Jij blijft eeuwig jong, jongen! Zelfs als je 40 bent, zie je er nog als 20 uit.

 14. Danny 22 december 2014 at 18:16

  Uiteraard

 15. Frank van Tellingen 22 december 2014 at 18:46

  Ik daarentegen zie er als ik 40 ben uit als 50 dankzij de grijze haardos of liever gezegd het komende gebrek daaraan.

 16. Danny 22 december 2014 at 18:48

  Ben je niet 40 dan?

 17. Frank van Tellingen 22 december 2014 at 19:41

  Lachen Danny

 18. Danny 22 december 2014 at 20:15

  Alkmaarse humor

 19. Frank van Tellingen 22 december 2014 at 20:50

  Ik kan er wel om lachen hoor. Ik ben voor meer relletjes op de club.

 20. Danny 22 december 2014 at 20:55

  Zijn er al genoeg op de club

 21. Frank van Tellingen 22 december 2014 at 21:01

  O ja, dat zal ook wel. Ik kom er nooit meer…

 22. Danny 22 december 2014 at 21:35

  Goede reden om weer eens te komen

 23. Frank van Tellingen 22 december 2014 at 23:04

  Waagtoren Hooligans!

Leave A Comment