Jan Poland

Het 4e soporatief? Kom nou!

By Published On: 1 december 2014Categorieën: De Waagtoren 4 (2014-2015), VerslagenViews: 15982s Reacties on Het 4e soporatief? Kom nou!

Integendeel, het was een opwindende avond daar in Enkhuizen, waar de tegenstander Kan Tegen Verlies handenwrijvend op ons wachtte. Even later bleek waarom, zij waren in de sterkste opstelling opgekomen, voor het eerst dit seizoen. De opwinding lag in het feit dat wij gewonnen zouden hebben als Willem zijn aanval doorgeslagen had, Fred niet zijn stelling eigenhandig om zeep had geholpen, Arjen met een stuk meer had weten te winnen, Egbert vanuit een huizenhoog gewonnen stelling zich niet in een peilloze diepte had gestort, Frits meer uit zijn stelling had weten te halen en Johan de opening niet zo had mishandeld wat hem een stuk kostte.

Kortom, het 4e heeft het vogeltje over het touwtje laten wippen, maar een slaapverwekkende vertoning, nee! De avond begon zo mooi, ik had me natuurlijk laten verleiden tot een paar biertjes op het werk, daarna file op de A9, met een rotgang de zeeduivel naar binnen gewerkt, bergbalsem in de auto en karren maar, met Egbert als sparringpartner. 20.05 arriveerden wij en nog geen 5 minuten later zaten wij achter de borden. Al snel klonk het ‘koffie Heren?’ hetgeen bij mij direct reminiscenties aan Truus van de Brainbox opriep bij wie die uitdrukking ook in de mond bestorven lag als zij met haar koffiekarretje langs je bord kwam. Tja, goede tijden, toen werd de koffie nog uitgeserveerd. Toch Marit van het GV maar eens polsen. Na 10 minuten klonk die koffiekreet weer en gretig lieten wij ons een tweede bakkie inschenken, in de veronderstelling dat die ook gratis was. We kwamen van een koude kermis thuis want deze koffie werd gevolgd door een kaartje met één streepje er op. Zucht. Afijn, Willem Meijles op bord 1 trok zijn stijl getrouw flink ten aanval onder opoffering van een pion. Toen ik op een gegeven moment bij hem stond te kijken zag ik diverse witte stukken in de zwarte Koningsstelling staan maar veel deden ze niet. De tegenaanval die volgde tegen de verzwakte witte stelling kostte Willem de kop. ‘Ben niet zo in vorm, de laatste tijd’, verklaarde Willem monter.

Bij Fred zag het er ook goed uit, hij is altijd in voor een scherp spelletje en dat was aan de stand op het bord te zien. Een opstoot van de Koningspionnen en druk in het centrum. Fred was als eerste klaar en was met opponent Balla aan het analyseren. ‘Tja’ zegt Fred ‘ik heb het verprutst’. ‘Inderdaad’ beaamde vriend Balla ‘ik kwam vanavond goed weg’. Dan maar naar bord 3 waar Arjen de plaats innam van Aart, die zo nodig naar  de 5.000ste uitvoering van Für Elise moest en maar de opengevallen plaats innam. Frits vond bord 3 iets te veel van het goede. Arjen verdedigde zich goed tegen een veel sterkere opponent maar moest op een gegeven moment toch een pionnetje verliezen. Arie Karreman wilde het echter te mooi doen en tot mijn verrassing stond Arjen plotseling een vol Paard voor en was hij in een eindspel beland met Arjen Toren, Paard en 3 pionnen tegen een Toren en 4 pionnen. Maar ja, om dan een winstplan te vinden met weinig tijd op de klok, dat valt niet mee en het lukte Arjen ook niet. Tot overmaat van ramp gaf hij zijn Paard weg en daarna werd de vrede getekend. Op bord 4 trof ik Adrie Haakman als tegenstander en hij opende met e4. Nou heb ik daar wel een antwoord op klaar. De klassieke variant kwam op het bord maar i.p.v. Pg5 speelde Adrie Pg3. Veel maakt het niet en het denkgenot werd verhoogd toen reeds om 21.15 uur de bardame ons trakteerde op leverworst, metworst, jong belegen- en komijnekaas. Kom daar bij ons eens…….nou, laat maar. Nog twee keer werden wij op deze wijze verblijd en dat kwam mijn spel zeer ten goede. We kregen allebei een gedekte vrijpion op het bord maar ik had meer manoeuvreer ruimte en de witte Toren was gebonden aan het tegenhouden van mijn vrijpion die ik had laten opstomen als een hommerd die naar de kuiter gaat. Ik gaf nog een kwaliteit weg, wist de Dames te ruilen, won een volle Toren en was precies op tijd om de witte vrijpion onschadelijk te kunnen maken. Dat deed Adrie besluiten de lier aan de wilgen te hangen.

Dan Egbert, in een Siciliaantje met tegengestelde rokades meende de tegenstander een kwaliteit te offeren voor óf mat óf het terug winnen van de kwal. Die venijnige riposte had hij dus overzien en Egbert bleef een kwal voor. Het eindspel was huizenhoog gewonnen maar zoals Frank in zijn profylaxe stelt, je moet wel de vijandelijke kansen elimineren. Dus simpel het a3 pionnetje op het bord houden hetgeen niet geschiedde. Beide spelers promoveerden en Egbert, teleurgesteld door de ontwikkelingen, gaf de Dame weg……Leed op de 64 velden grijpt diep in de menselijke geest. Dick won op bord en ik vernam dat hij eerst een Toren won en toen een Dame. Ik heb Dick in geen velden of wegen meer gezien, laat staan gesproken, dus verifiëren kan ik het niet. Frits wilde wel invallen maar niet op bord 3 dus werd het bord 7. Frits had de opdracht niet te verliezen dus werd het remise. Degelijk opstellen en de dreigingen van de tegenstander pareren, dat was het wel zo’n beetje. Johan had zijn vrijdagavond niet, ging in de opening al in de fout. De tegenstander liet niet los en veroverde een Paard. Met nog maar één knol in de wei is het een ongelijke strijd en een nul werd zijn deel.

Er zal toch geen melatonine in die worst of kaas gezeten hebben?

Details K.T.V.-Waagtoren 4:

Cees van der Zee (2029) Willem Meijles (1948) 1-0
Tom Balla (2066) Fred Driesse (1945) 1-0
Arie Karreman (1922) Arjen Dibbets (1789) ½-½
Adrie Haakman (1977) Jan Poland (1818) 0-1
Lourens van Veelen (1881) Egbert van Oene (1815) 1-0
Henk Keesman (1885) Dick Bouma (1777) 0-1
Vasco Metten (1769) Frits Leenart (1702) ½-½
Marco Groot (1866) Johan Plooijer (1777) 1-0
Totaal     5-3

2 Comments

  1. Avatar
    Theo 2 december 2014 at 00:58

    Jan wat kan jij lollig zijn, een heerlijk verslag!!misschien door de melatonine beinvloed ipv de bekende tomatensap….

  2. Ruud Niewenhuis
    Ruud Niewenhuis 2 december 2014 at 13:30

    Leuk verslag Jan, wie was de non-playing captain?

Leave A Comment