rob freer

Weer winst voor het 2de

By Published On: 24 november 2014Categorieën: De Waagtoren 2 (2014-2015), VerslagenViews: 19463s Reacties on Weer winst voor het 2de

Prelude.
Zoals Peter reeds schreef: de dag begon slecht doordat Wim Nieland zich ziek moest afmelden. Om de last niet meteen bij het 3de te leggen werden enkele “reserve” spelers benaderd. Helaas waren sommige niet bereikbaar terwijl anderen andere b.b.h.h. Tenslotte werd contact opgenomen met Ruud Niewenhuis. Samen kwamen we tot een oplossing die achteraf voor beide teams goed uitpakte: Albert in het 2de en Jawdat invallen in het 3de.

De wedstrijd

Hebert kreeg met wit op bord 1 een overgang naar een “fianchetto” Pirc (1.d4 Pf6 2. Pf3 g6 3. g3 Lg7 4. Lg2 0-0 5. 0-0 d6 6. Pc3!) Zwart investeerde veel tijd om goede wegen te vinden. In hevige tijdnood blunderde hij op zet 31 en kon meteen opgeven.
Aan bord 2 speelde Dirk een Wolga-gambiet. Langzaam maar zeker kreeg hij de iets betere stelling maar hij kon de druk niet voldoende opvoeren en moest in remise berusten.

Bij Jeroen ook een overgang: wat begon als een symmetrisch Engels werd een Siciliaan Draak. De tegenstander “vergat?” te rokeren zodat z’n koning in het centrum bleef hangen. Tel hierbij op een misplaatste dame (op a5) en na de pion naar b6 te hebben gespeeld was er heel wat kunst en vliegwerk nodig om de boel bij elkaar te houden. Een remise aanbod werd door Jeroen beleefd maar kordaat afgewezen. Even later kon hij het punt bijschrijven.

Normaal zou Wim op bord 4 hebben gespeeld. Een kleine omzetting op het laatste minuut, zodat onze invaller op bord 8 kon spelen, bracht mij dus op bord 4. Ik kreeg een Frans-gambiet (1. e4 e6 2. Pf3 d5 3. e5 c5 4. b4) voorgeschoteld. Nog niet helemaal bij de les speelde ik de loper naar f8 i.p.v. e7. Mijn tegenstander is kennelijk een notoire tijdnood speler: hij gebruikte zeeën van tijd. En toen gebeurde het: in zijn tijd viel de klok uit. Het ding deed het niet meer en was ook niet meer aan de praat te krijgen. Reconstructie van de door beiden verbruikte tijd was ook niet mogelijk en zo werd uiteindelijk een compromis gesloten en verder gespeeld met een door de arbiter ingestelde klok. Vervelend want het wordt altijd een welisnietes. Gelukkig liet mijn tegenstander 3x dezelfde stelling ontstaan zodat ik remise kon claimen.

Op bord 5 kwam Bert niet goed uit de opening. Hij leek de schade binnen de perken te houden. Echter bij het afwikkelen naar het eindspel had hij een kleinigheid overzien en i.p.v. dat zijn vrijpion de beslissing bracht was het die van de tegenstander die ongehinderd kon doorlopen.

Soms kan heel raar lopen ook op het schaakbord. Shannon had op vrijdagavond de stap4-groep de fijne kneepjes van het toren-eindspel via de stelling van Lucena uitgelegd en laat haar deze op het bord krijgen. Haar tegenstander testte haar misschien iets te lang maar dit kon de pret niet drukken.

Ja, en nu komen aan bij “onze” Marten. Bij het naspelen van zijn partij krijg je de indruk dat hij bij z’n tegenstander in de val is gelopen i.p.v. andersom. Vakkundig werd hij in ieder geval opgebracht.

Invallen is altijd moeilijk. Er worden verwachtingen gemaakt waaraan je zo goed mogelijk moet kunnen en willen voldoen. Maar we hebben bij de Waagtoren geweldige invallers: Albert bracht de zware taak tot een uitstekend eind. Vooral de rust die in zijn spel naar voren kwam en de precisie in de afwikkeling gaven de doorslag.

Al met al een mooie uitslag. Caissa 5 – de Waagtoren 2 3-5.

3 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 24 november 2014 at 17:32

  Rob, voeg nog even een read more tag in!

 2. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 24 november 2014 at 17:41

  Overigens: in de partij van Marten deed zijn tegenstander wel erg zijn best om hem weer terug te laten komen in de partij. Op een bepaald moment kwam ik kijken en kon Marten axb5 spelen. Dat zag er helemaal nog niet onaardig uit. Ben wel benieuwd hoe dat afliep. Wel is bekend dat Lxf7 tegen de Hanham niet zoveel is. Volgende keer toch maar weer a4 en 0-0?

 3. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 25 november 2014 at 12:32

  Ik ben inmiddels heel nieuwsgierig naar die partij van Marten.

Leave A Comment