Willem Andriessen

Weer een overwinning voor Maaike

Het lijkt een beetje veel Maaike worden op deze site, maar zij was de eerste die haar partij van commentaar voorzag en daarmee een voorbeeld voor haar teamgenoten. U vindt hier deze partij met haar aantekeningen, waar ik niets aan heb toegevoegd. Maar wel iets over de openingsvoorbereiding. De eerste twee partijen speelde Maaike met wit, maar voor haar ontwikkeling is het natuurlijk nuttig met beide kleuren te kunnen spelen. Daarom stelde Jan haar voor nu met zwart te spelen aan bord zes. Ze zou dan waarschijnlijk tegen Avni Sula of Annemarie Volkers moeten spelen. Tegen Sula had Maaike al eens gespeeld. Die speelde zo ‘gek’ -een veredelde Ton Fasel- daar kon je je toch niet op voorbereiden dus concentreerde we ons bij de training op voormalig Waagtorenlid Annemarie. We wisten dat Annemarie de g2-g3-variant speelt tegen de Taimanov en dan komt de volgende stelling op het bord

imageDiagram na 9.Te1 uit Volkers-Keetman

Als je nu klakkeloos 9…Le7 speelt, doet Annemarie 10.Pxc6 bxc6 11.e5 dxe5 12.Txe5 met een vervelende stelling voor zwart. Daarom leer ik mijn protegés een variant beginnend met 9…Ld7 met als voorbeeld een partij van mijzelf (met zwart) tegen Roland Punt (een trainingspartij uit 2009). Je moet daarbij weten dat zwart daarin heel tegendraads aan het Siciliaans Tae8 en f7-f5 moet spelen. Het grappige is dat toen die partij gespeeld werd Annemarie het vriendinnetje van Roland was en ze beiden deze variant speelden. Wist Annemarie van die partij en had ze die variant samen met Roland bestudeerd? Wij (Maaike en ik) besloten ons hierdoor niet van de wijs te laten brengen en op de analyses uit de partij Punt-Andriessen te vertrouwen. Het ging uiteindelijk allemaal anders want Annemarie week met 10.Pb3 Le7 11.a4 0-0 12.g4!? af van genoemde variant en hoe dat verliep kunt u hier vinden.

One Comment

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 24 november 2014 at 17:38

    Er viel niets op af te dingen, ik zie in Maaike een natuurlijke Scheveningenspeelster (via de Taimanov ontwijk je dan een hoop ellende zoals de Keresacttack, de Veli, de Perenyiattack. Goed gedaan!

Leave A Comment