Willem Andriessen

Hoe verging het Frank Agter tegen het VAS?

Het verslag van het Eerste team van Jan Poland en de commentaren daarop zal ongetwijfeld bij velen de nieuwsgierigheid opgewekt hebben naar de partijen. Door omstandigheden wat vertraagd hoop ik alsnog die nieuwsgierigheid te kunnen bevredigen. Om te beginnen de partij van Frank Agter. Ik werd in het bijzonder getriggerd door een opmerking van Frank van Tellingen dat 15.Dc1 nog veel sterker was. Toen ik de stelling onder ogen kreeg dacht ik meteen ja wat een schitterende zet 15.Dc1!! Kijkt u even mee

imageDiagram na 14…Pb4 uit Agter-Sinke

Het diepzinnige van 15.Dc1!! zit in het feit dat zwart geen Kg7 kan doen zoals in de partij. Frank speelde namelijk 15.Pxf6+ gxf6 16.Dc1 waarop zwart met 16…Kg7 het ergste kon voorkomen. Voor zwart rest alleen nog de desperado 15…Pxa2 of dat voldoende was kunt u in de analyse van de partij vinden net als de vraag of zwart op 15.Pxf6+ niet 15…Dxf6!? kon doen. Bepaald geen foutloze partij, maar wel een spannend gevecht, dat helaas slecht afliep voor onze man. Wel de meest onrechtvaardige nederlaag die ik in lange tijd van een Waagtorenspeler onder ogen kreeg.

 

 

 

2 Comments

  1. drulovic
    drulovic 14 november 2014 at 08:48

    Ik had 15.Dc1 uiteraard gezien, net als het vervolg dat je in de analyse geeft. Ik was echter in de veronderstelling dat de partij-voortzetting zeker niet minder was. Na 19…Lxe4 was ik 20. Tfe1 van plan, maar ik ging opeens allerlei spoken zien met slinkende bedenktijd. Al met al een dramatische pot.

  2. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 15 november 2014 at 10:41

    Hoe het ook zij, Dc1 was voor een mens (lees niet Houdini) wel lastiger te beantwoorden geweest. Treuren heeft geen zin. We staan nog stees derde en hebben miraculeuzer wijze het vrijwel in eigen hand.

Leave A Comment