rob freer

… en het 2de wint dankzij “top”prestaties

Het 2de heeft de eerste wedstrijdpunten binnen. Dit is vooral te danken aan de top 5 borden en een “illegale”mazzeltje op bord 8.
Aan bord 1 kreeg Hebert, met zwart spelend, langzaam maar zeker de overhand. Toen de witte dame opgesloten kon worden verloor wit op de 41ste zet een stuk en staakte de strijd. Jeroen, aan bord 2, had wachtdienst. Nou is dat meestal niet zo erg, maar uitgerekend nu dienden zich 3 problemen aan: de partij en 2 oproepen. Met toestemming van de arbiter en gezeten naast de teamleider van dTA-VSV werden de 2 storingen succesvol verholpen en tussendoor ook nog wat zetten in de partij gespeeld. Rustig blijven is Jeroen toevertrouwd, al moet ik zeggen dat ik wel behoorlijk nerveus werd. De partij werd beslist met een torenoffer op h7 en een snelle matcombinatie, waarbij gezegd dient te worden da de tegenstander zo sportief was om zich ook mat te laten zetten. Op bord 3 had Wim een geweldige stelling opgebouwd. Het vinden van het winnende plan was meer dan lastig en langzaam maar zeker werd er afgewikkeld naar een gelijke stand: remise. Hetzelfde resultaat werd door Dirk op bord 4 behaald al kwam deze reeds na 12 zetten tot stand. Er is hierover reeds veel geschreven op de site, dus lees aldaar. Om al dit goede mooi af te sluiten: Bert. Met zwart kreeg een rustige stelling. Ergens bij het afwikkelen naar het eindspel won hij een pionnetje en daarna bleef er een eindspel over van gelijkkleurige lopers. De loper van wit werd binnen de beperkte ruimte gehouden en de koning van Bert kwam z’n assistentie verlenen. Wit werd nog verder ingebonden en zag het verder spelen niet meer zitten. Hiermee hadden we 4 punten en uit de laatste 3 partijen moest slechts een halfje gehaald worden. Lang zag het er naar uit dat dit geen probleem zou worden, echter zowel Shannon als ook ik raakten de weg kwijt en beiden moesten we onze koning omleggen. Gelukkig hadden nog onze Marten. Een illegale pion (d6) werd van het bord gepikt ipv de en passant geslagen e-pion. Door beiden pas na de wedstrijd geconstateerd. Hij verloor ook nog een volle toren, maar zijn tegenstander (in hoge tijdnood) liet herhaling van zetten toe, zodat het benodigde halfje behaald was. Boeiend, maar als spelend teamleider minder leuke momenten.

4 Comments

  1. fredmeister
    fredmeister 5 november 2014 at 11:45

    Dit succesje hadden we hard nodig. Verlies van team 1, 3 en het sterrenteam 4 in 1 week. Hip hip hoereeehhhh…….

  2. Avatar
    Dirk van der Meiden 6 november 2014 at 19:44

    Hebert doet het ook dit 2e seizoen geweldig. Het leek of hij een gevaarlijke aanval over zich heen kreeg. Zwart moest verdedigen. Zijn tegenstander wilde teveel en toen sloeg Hebert toe ondanks de lastige dreigingen. Heerlijk om met zo’n kopman te spelen. We gaan meedraaien in de subtop, dat voorspel ik u!

  3. Jan Poland
    Jan Poland 7 november 2014 at 20:22

    Marten moet “Oom Jan Leert Zijn Neefje Schaken” er nog maar eens op na slaan, daarin wordt haarfijn uitgelegd hoe de ‘en pasant’ regel werkt.
    Ik vermoed dat hij deze klassieker nooit heeft mogen inzien.

  4. Bert B
    Bert B 8 november 2014 at 20:53

    De partij uit “Oom Jan Leert Zijn Neefje Schaken” waar Donner een vermakelijke parodie op heeft gemaakt, kun je hier naspelen. Zie ook onder de partij.

Leave A Comment