drulovic

Eén ding is zeker… De Waagtoren wint niet de beker

De beker wordt wel de kortste weg genoemd om Europa in te gaan. Dat mag dan wel zo zijn, maar waar we vorig jaar nog tot Soest geraakten, kwamen we dit seizoen niet verder dan ons eigen provinciestadje. De Witte Paarden uit Haarlem maakten al in de eerste de beste wedstrijd een eind aan onze Europese droom.

Het misfortuin begon eigenlijk al bij de loting. Van alle tweede klasse teams in poule B waren HWP en De Waagtoren de enige twee die moesten opdraven in ronde 1. De anderen hadden doodleuk een vrije ronde. En, alsof de duvel ermee speelde, werden we natuurlijk ook nog aan elkaar gekoppeld (heeft er iemand gecheckt of de balletjes niet waren verzwaard?). Klein lichtpuntje was dat het een thuiswedstrijd betrof. Niet dat wij in de kolkende heksenketel van Het Gulden Vlies nou zo heimstark zijn, maar thuiswedstrijden betekenen in de bekercompetitie nogal eens een voordeel, omdat niet iedere club op doordeweekse avonden hun sterkste team op de been kan brengen. Haarlem is echter niet het einde van de wereld, dus liet HWP niets aan het toeval over en kwam met een team op de proppen dat aan elk bord ratingoverwicht bezat ten opzichte van de onzen. Aangezien Klaas Silver voor deze gelegenheid door coach Poland buiten de basis was gelaten, waren we echter nauwelijks geïmponeerd en trokken met open vizier ten strijde. We lootten wit aan bord 1.

En daar nam Danny plaats, die veel vertrouwen had geput uit zijn uitstekende prestatie in Hoogeveen. Misschien zelfs iets te veel. Na onder meer een overwinning tegen een GM en remise tegen twee IMs, leek er bij onze reuzendoder sprake van enige onderschatting van tegenstander Bart Gijswijt, die per slot van rekening slechts een FM is. In een opening waarin onze kopman normaliter zijn weg wel weet, liet hij zich nu al snel foppen. Hij zal de partij ongetwijfeld snel willen vergeten. Daarom toon ik hieronder nogmaals het beslissende moment.

Jos speelde op bord 4 een voor de neutrale toeschouwer niet bovenmatig enerverende partij. Het kostte tegenstander Indra Polak toch de nodige tijd om onze bekende sluipmoordenaar op afstand te houden. Het feit dat de Haarlemmer pas een minuut of twintig na het eerste fluitsignaal op het appèl was verschenen, hielp daarbij ook niet. Dus mag het enigszins verrassend genoemd worden dat hij in de volgende stelling dameruil uit de weg ging.

Maaike heeft zich binnen een jaar opgewerkt tot belangrijke steunpilaar van het eerste. Dus was haar eerste optreden voor het bekerteam niet meer dan logisch. Op bord 3 nam ze het op tegen Jan-Willem van Prooijen. Een zet of twintig lang kon ze bogen op een plusje, maar nadat alle torens van het bord verdwenen, stevende de partij af op remise. De laatste kans op voordeel kon in de volgende stelling worden behaald.

Zo was de stand 1½ – 1½ en alleen Drulovic nog bezig op bord 2. Tegen de op papier sterkste speler was het mijn taak om de winst binnen te slepen. Hoewel voor de omstanders de zwarte stelling wellicht te prefereren leek, werd het evenwicht nooit echt drastisch verbroken. De grote hoeveelheid dreigingen zorgden er echter wel voor dat we continu alert dienden te zijn. Iedere slippertje kon leiden tot de ondergang. De volgende stelling kwam op het bord toen we beiden nog een minuut of 2 op de klok hadden.

De 2-2 eindstand betekende vluggeren (3 min + 5 sec/zet). Zou het opnieuw 2-2 worden, dan trokken we aan het kortste eind, omdat het vierde bord van de reguliere partij in dat geval zou afvallen (enkele jaren geleden verloren we op zo’n manier van Kennemer Combinatie). Er moest dus gewonnen worden.

Hoewel ik niet goed heb kunnen zien wat er op de andere borden gebeurde, zat de winst er met snelschaken volgens mij nooit echt in. Jos won opnieuw, maar Maaike en ik verloren. Danny stond eveneens verloren, maar omdat de partij er niet meer toe deed, werd besloten tot remise.

Zo kunnen we ons volledig op de competitie richten. De op papier grootste concurrent is… Juist, HWP Haarlem. Op 13 december zullen vier strijdmakkers aan de troepen worden toegevoegd wanneer de degens opnieuw worden gekruist.

 

T De Waagtoren 2144 HWP Haarlem 2248 2 2 di 21 okt
1. Danny de Ruiter 2246 FM Bart Gijswijt 2304 0 1
2. Frank Agter 2208 FM Jaap de Jager 2400 ½ ½
3. Maaike Keetman 2072 Jan-Willem van Prooijen 2133 ½ ½
4. Jos Vlaming 2052 Indra Polak 2154 1 0

6 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 23 oktober 2014 at 23:17

    Zonde, zonde. Volgende keer maar een extra blikje cola drinken en dan moet je een zet als Txf3+ wel durven te spelen. Maar toch goed gedaan.

    Is in de partij van Maaike h6 niet eerder een verliespoging als zwart Txb4, Dxa4 speelt en vervolgens de witte koning opjaagt over de witten? (Er dreigt immers mat in 1 en Kd2 lijkt me de enige om dat te voorkomen. Na bijv. dc2+ Ke3 de4+ Kd2 dd3+ Ke1 Lg4 heb je dan toch een enorm probleem, of zie ik dat verkeerd? (Dd2 Db1 en de stukken kunnen in de doos).

  2. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 23 oktober 2014 at 23:23

    Aha, je speelt de tussenzet 2.Df8 na Txb4.

  3. Jan Poland
    Jan Poland 23 oktober 2014 at 23:27

    Nadat wij in de reguliere wedstrijd gelijk spel weten te halen tegen een tegenstander met gemiddeld 100 elo meer per bord moeten wij toch in staat worden geacht die Witte Paarden op 13 december a.s. te mennen.

  4. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 24 oktober 2014 at 11:07

    We hebben absoluut een gerede kans, het is wel weer een wedstrijd (of beter acht wedstrijden) op zich. Ik denk dat het belangrijkste is, dat iedereen beseft dat de eerste klasse haalbaar is. Goed slapen is denk ik de belangrjkste voorbereiding. De rest is op ons niveau minder relevant, maar meegenomen.

  5. drulovic
    drulovic 24 oktober 2014 at 13:33

    In dat geval had deze notoire nachtbraker al grootmeester kunnen zijn.

  6. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 24 oktober 2014 at 15:44

    T scheelt een hoop. Dus om half tien erin!

Leave A Comment