Willem Andriessen

ASK 2014 – Frank en Danny gedeeld tweede

By Published On: 26 april 2014Categorieën: Analyses, ASKViews: 11590 Reacties on ASK 2014 – Frank en Danny gedeeld tweede

Dat IM Goudriaan het toernooi zou winnen was geen verrassing, maar de manier waarop wel een klein beetje. Bij een remise tegen David Knight zou men licht denken dat Goudriaan het wel geloofde maar dat bleek toch niet waar te zijn. Goudriaan leek verrast te zijn door de openingskeuze van zijn tegenstander, die het niet alledaagse Albins tegengambiet (1.d4 d5 2.c4 e5) van stal haalde. De IM was duidelijk niet geheel thuis in deze materie en toen op de 15e zet tot remise besloten werd mocht vooral Goudriaan daarmee content zijn. Het stond toen zo:

imageDiagram na 15…Le7 uit Goudriaan-Knight

Zwart heeft ruim voldoende compensatie voor de gambietpion en hoe dynamisch de zwarte stelling is moge blijken uit de volgende variant: 16.b4 Dg4 17.Dc2 d3 18.exd3 Dxf3 19.Kxf3 Pd4+ met stukwinst. In plaats van 16.b4? is 16.Dc2 natuurlijk beter, maar na 16…Dg4 17.Dd3 Tg8 heeft zwart een sterke aanval.
Wie is die David Knight? Ik heb niets van hem kunnen vinden en op de deelnemerslijst is zelfs geen woonplaats vermeld. Zijn Nederlandse rating is 1854 en van de FIDE met 1862 nauwelijks hoger. Toch mepte hij binnen de kortste keren Marten Coerts van het bord en ook Jos Vlaming werd er kordaat afgezet en nu dan deze overtuigende remise tegen een IM. Is David Knight soms een pseudoniem? Wie verschaft opheldering?
Voor Danny de Ruiter en Sybolt Strating zou deze korte remise aanleiding kunnen zijn om alles op alles te zetten om zich nog naast Goudriaan te scharen. Maar ze hadden teveel respect voor elkaar en werd het dus een zouteloze remise en een gedeelde tweede plaats. Ze kregen daarbij gezelschap van Frank Agter die niet mocht klagen dat Rob Freer een goed opgezette partij eigenhandig om zeep hielp. Er waren meer Waagtorenspelers die de laatste ronde aangrepen om hun positie op de ranglijst nog aardig op te poetsen. Zo schoten Maaike, Shannon, Bert en Jos nog een vol punt in de hoogte. Maar onbetwiste spekkoper was Ruud Niewenhuis in groep B. Hij won zelf van Gerrit Lemmen en zag daarbij zijn grootste concurrent sneuvelen, hetgeen hem de gedeelde eerste prijs opleverde.
Ter afsluiting van dit eerste ASK-weekend-toernooi een interessante partij tussen Shannon Vlaar en een van de jeugdige deelnemers uit dit toernooi. Shannon die mede de trainingen verzorgt voor de Waagtorenjeugd, kon nu uit eigen ervaring constateren wat het landelijk niveau van sommige twaalfjarigen is.

Leave A Comment