Shannon

Een partij uit de jeugdcompetitie

By Published On: 25 april 2014Categorieën: Analyses, Jeugd, JeugdcompetitieViews: 14487s Reacties on Een partij uit de jeugdcompetitie

Elke vrijdag is er na de les jeugdcompetitie bij de Oever. Doorgaans wordt er gespeeld met slechts 15 minuten op de klok.

Ondanks de beperkte tijd worden er heel interessante partijen gespeeld, zoals deze partij van Rosa en Chaim.

7 Comments

  1. Avatar
    Theo 25 april 2014 at 23:54

    Goed om een eerste jeugdpartij te zien op de site.
    Daarbij leuk en goed commentaar van Shannon. Zo moeten er meer partijen komen, heel inspirerend!

  2. alexalbrecht
    alexalbrecht 26 april 2014 at 06:16

    Ha Shannon,

    dat beloofd wat , erg leuk om te zien dat de jeugd er aan komt en al een aardig niveau kan laten zien!

  3. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 26 april 2014 at 09:25

    hallo Shannon, het einde van de partij maakt duidelijk dat Chaim combinatietalent heeft. Schijnbaar een kleinigheid:

    – gezien het feit dat combineren en aanvallen voor jeugdspelers de belangrijkste vaardigheden zijn (naast het afmaken van een gewonnen stelling), zou ik ze adviseren om open stellingen met 4.c3 en 5.d4 te spelen, dan komt een combinatietalent ook sneller uit de verf dan in oneindige reeksen van de Giuoco Piano. Veel jeugdpartijen worden ontsierd door toreneindspelen met acht pionnen die uit deze opening voortkomen nadat eerst alle lichte stukken zijn geruild. want als een kind geen plan heeft, gaat het, vaak zinloos, ruilen (en dat is logisch). De oorzaak daarvan ligt vaak in het feit dat ze die opening van goed bedoelende trainers hebben geleerd, omdat ie lekker veilig is en goed aan de gouden regels voldoet. Fout! Dit is overigens geen kritiek op jou persoonlijk, ik hoop dat je dat er niet in lees, maar slechts een welgemeend advies aan jeugdtrainers die jeugdspelers de beginselen van een opening bijbrengen: een paar gouden regels van de hooggeachte heer Brunia, die zeer goed te onderschrijven zijn. de pointe is dat jeugdspelers eerst gevaarlijke hakkers moeten worden, voordat ze strategische basisbeginselen leren.

    1. jeugdspelers moeten 1.e4 spelen.
    2. spelen ze 1.e4 dan moeten ze zo snel mogelijk een pion op d4 krijgen en de stelling proberen te openen en een koningsaanval starten volgens drie richtlijnen

    – eigen koning veilig
    – meer aanvallers dan verdedigers aanwezig of erbij te halen
    – centrum in handen of onder controle.

    Dan mag je lijnen openen, stukken erbij halen, gaatjes maken, stapelen, de burcht slopen etc.

    een aardige stelling om mee te oefenen voor stap 4 of 5 is (met dank aan Rob Brunia, die deze stelling ooit in een training heeft besproken)

    wit: Kg1 Dd4 Ta1 Tf1 Lc1 Lc4 Pb1 pi: a2, b2, c2, f2, g2, h2
    zwart: Ke8 Dd8 Th8 Ta8 Lc8 Lf8 Pf6, pi: a7, b7, c7, d7, f7, g7, h7

    deze stelling kun je eerst simultaan uitspelen met zwart. de meeste kinderen zullen niet het beste plan vinden, waardoor zwart in staat is zich met Le7 en 0-0 en evt. c6-d5 op te stellen en zijn pluspion te behouden.

    Wit heeft hier materiaal geofferd en daar tijd voor terug gekregen. Het gaat erom deze tijd om te zetten in iets blijvends (materiaalwinst die groot genoeg is voor een technische overwinning of een winnende koningsaanval).

    de oplossing:

    1.Lg5! alleen zo, andere zetten zijn te langzaam 1…Le7 2.Lxf6! en nu

    a. 2…Lxf6 3.Te1+ Le7 4.Dxg7 of 3…Kf8 4.Dd5 en wint.
    b. 2…gxf6 3.Te1 (dreigt Dxf6) 0-0 4.De4! richten met tempowinst. Het zwakste punt in de stelling is h7. 4…Te8 5.Ld3 en wint

    – Een ander, meer schaaktechnisch dan trainersopmerking: een vroege 0-0 van wit is soms onnauwkeurig omdat zwart met d6, Lg4 en 0-0-0 een gevaarlijke aanval kan opzetten.Een partij van Tsjigorin tegen Knorre uit 1874 gaat als volgt verder en laat dit zien:

    1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Bc5 4. O-O Nf6 5. d3 d6 6. Bg5 h6 7. Bh4 g5 8. Bg3 h5 9. Nxg5 h4 10. Nxf7 hxg3 11. Nxd8 Bg4 12. Qd2 Nd4 13. Nc3 Nf3 14. gxf3 Bxf3

    misschien aardig om met de jeugd te bekijken, dan krijgen ze ook iets meer gevoel voor de stelling.

    Heel erg leuk om te zien wat de jeugdspelers kunnen en ik weet zeker dat ze met dit niveau ook prima op dinsdagavond terecht zouden kunnen, bijv. in een rapidcompetitie van 8 tot 9. Zoiets kan ervoor zorgen dat de jeugd makkelijker instroomt en ik zou het bestuur dan ook vanaf deze plaats willen oproepen de clubavond t.b.v. de jeugd niet alleen als traditionele lange-partijen-avond te willen zien, maar ook als een plaats waar je andere competities kunt organiseren. Je zou kunnen beginnen met een poultje van vijf jeugdspelers en vijf – per avond – wisselende senioren, zodat ze ook niet elke dinsdag tegen de jeugd spelen. Afhankelijk van het niveau van de jeugdspelers zou je ze dan voorzichtig tegen steeds sterkere senioren kunnen laten spelen, totdat ze oud genoeg zijn om van hun ouders de dinsdagavond met versneld tempo aan de reguliere competitie mee te mogen doen.

  4. Leo van Steenoven
    Leo van Steenoven 26 april 2014 at 15:12

    Hoi Shannon, wat leuk om een schaakpartij van onze jeugd op de website te zien!

    @Frank: we zijn druk bezig om de wat oudere jeugdspelers voor de dinsdagavond te mobiliseren. Bedankt voor je leerzame bijdrage!

  5. Ruud Niewenhuis
    Ruud Niewenhuis 27 april 2014 at 13:43

    Goed initiatief Shannon! Ik zal de goede tips van Frank ter harte nemen en direct oppikken in de training, ook het idee van de jeugd integreren op de dinsdagavond zal ik steunen binnen het bestuur.

  6. Shannon
    Shannon 27 april 2014 at 14:09

    Heel erg bedankt voor de adviezen. Interessant studiemateriaal, dat kunnen we waarschijnlijk wel gebruiken.
    Wie van de senioren wil er eventueel aan zo’n rapid-competitie meedoen?
    Ik moet wel even kwijt dat ik het niet geheel eens ben met: “jeugdspelers moeten 1.e4 spelen”. Ten eerste is het belangrijk dat jeugdspelers hun eigen stijl ontwikkelen en gebruik leren maken van hun eigen sterke punten. Hoewel de meeste jeugdspelers inderdaad gevaarlijke hakkers zijn, zijn er ook jeugdspelers die juist goed plannen kunnen maken en niet sterk zijn in combinaties. Ten tweede ga ik ze niet dwingen om een andere opening te spelen dan ze zelf willen. Ten derde is het belangrijk om veel verschillende openingen te spelen om bekend te raken met verschillende type stellingen, anders krijg je misschien een eenzijdige ontwikkeling.

  7. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 27 april 2014 at 20:07

    Hallo Shannon, moeten is ook wat sterk uitgesrukt. Maar het is juist zo belangrijk, als ze schaken leuk vinden, dat ze wel goed worden in combinaties (het hoeven geen diepe combinaties te zijn, maar stap 5 is al diep genoeg) – anders gaat het ze frustreren dat die mooie diepe plannetjes falen op goedkope trucjes. Een eenzijdige ontwikkeling is natuurlijk ook niet wat ik zou voorstaan. Tactiek is de basis en daarnaast techniek, of het uitspelen van een gewonnen stelling, einspelen, verdedigen, aanvallen etc. Rekenvaardigheid is ook mooi meegenomen en tenslotte positioneel inzicht. Maar dat laatste is pas in een zeer laat stadium van belang en komt eigenlijk vanzelf zodra spelers merken dat je niet in elke stelling kunt hakken.

Leave A Comment