Shannon

Hoe het de Waagtoren 2 verging in Amersfoort

Enige uitleg over de eigenaardige opstelling van zaterdag is wellicht vereist en daarom volgt hier een kleine geschiedenis.

Dinsdag 8 april 2014: Het goede nieuws is dat het tweede al 6 matchpunten heeft, waardoor degradatie bijna onmogelijk lijkt. Alleen als VAS beide wedstrijden wint en wij beiden wedstrijden verliezen, zullen wij degraderen. Maar het is riskant om te denken dat de buit al binnen is, want in het schaakspel is alles mogelijk. Het slechte nieuws is daarom dat het derde en het eerste team ook weten dat wij zo goed als veilig zijn, terwijl zij nog vechten voor handhaving. Door afwezigheid van onze sterspeler Hebert heb ik twee invallers nodig en die kunnen dus niet uit het derde komen en het derde heeft daarnaast 2 invallers uit het vierde geregeld, namelijk Ger en Jan. Dit blijken de enige spelers uit het vierde te zijn die kunnen spelen op zaterdag. Al geruime tijd was het bekend dat onze vaste invallers Leo en John Leek dit keer niet mee zullen doen. En dus moet John Kramer voor de vierde keer invallen in de KNSB-competitie. Een tweede invaller heb ik nog niet gevonden.

Donderdag 10 april: Inmiddels blijkt dat de meeste spelers uit het vijfde ook niet kunnen spelen en de tijd begint nu te dringen. Maar dan krijg ik een sms binnen en ik hoop natuurlijk dat deze van Piet is of van Albert, die ik niet heb kunnen bereiken. De sms is echter van Frank. Jeroen heeft afgezegd, of Gerard mee kan doen met het eerste. Tja, dat betekent dus nog een invaller, maar misschien een groter probleem is dat Gerard dit keer voor ons zou rijden. En dus vraag ik of Bert wil rijden, maar ik heb de mail nog amper verzonden of ik krijg het bericht binnen dat Bert te ziek is om mee te spelen. We missen dus nog 3 spelers en ze moeten allemaal uit het zesde komen. Het goede nieuws is dat Peter Duijs en Peter van Diepen hun vrije zaterdag wel willen opofferen.

Vrijdag 11 april: Ook Jawdat wil meedoen en nu is het tweede toch nog compleet. Het is wel duidelijk dat de wedstrijd een zware dobber gaat worden, aangezien we 3 sterke spelers moeten missen.

Zaterdag 12 april: Met de trein en met de auto begeven we ons naar Amersfoort en dan kunnen we beginnen. De spelers uit het zesde doen het goed. Peter Duijs staat zelfs beter na een zet of 12 en ook Peter van Diepen lijkt geen problemen te hebben. Jawdat heeft een gelijke stelling. Ook John speelt een goede partij.

Dan de hogere borden. Dirk zit aan bord 1. Hij speelt met wit en dat gaat helemaal mis. Zijn koning komt meer en meer op de tocht te staan en na een goed gerichte koningsaanval moet Dirk het opgeven. Door afwezigheid van Gerard, Hebert en Bert spelen Ronald, Marten en ik een heel stuk hoger dan gebruikelijk. Marten en Ronald doen het echter uitstekend. Marten staat al vrij snel gewonnen en Ronald snoept wat pionnetjes mee en sleept het eerste punt binnen. Zelf heb ik wat moeite met de opening, maar kom er toch wel redelijk uit.

En het slechte nieuws? Jawdat staat inmiddels ietsje minder, met een toren die moet vechten tegen een loper en een paard. Zijn toren is wel erg actief, dus er zit nog wel een remisekans in. Jawdat is echter te gehaast en laat het lopen. Dan gaat John na 36 zetten door zijn vlag en verwacht tijd erbij te krijgen. Dat hadden er echter 40 moeten zijn en John verliest met een veelbelovende stelling. Zelf ben ik de controle over de partij verloren en probeer te voorkomen dat ik mat ga. Eigenlijk is er niet zoveel aan de hand, maar ik begin spoken te zien, doe een paar slechte zetten en dan is het over en uit. 1-4

Marten, Peter en Peter zijn dan nog bezig. Marten staat een stuk voor en voor Peter Duijs is er nog hoop op een goede afloop. Peter van Diepen is ergens wat pionnen verloren en verliest het eindspel.

Het duurt wel een paar zetten, maar uiteindelijk weet Marten dan het punt te incasseren. Peter Duijs speelt nog, maar nadat hij zijn toren weggeeft is er van zijn stelling niet veel over. Even later is Peter dan ook klaar en we eindigen met 2-6.

Daarna was het afwachten hoe VAS tegen Apeldoorn gespeeld had. Gelukkig voor ons heeft VAS nipt met 3.5-4.5 verloren en daardoor kunnen ze ons niet meer inhalen en het tweede handhaaft zich dus in de derde klasse.

De laatste ronde spelen we thuis tegen Wageningen op 10 mei.

T Amersfoort 2 1839 De Waagtoren 2 1807 6 2
1. Arjan Tissink 1925 Dirk van der Meiden 2034 1 0
2. Marcel Flohr 1950 Shannon Vlaar 1877 1 0
3. Ron Flohr 1844 Marten Coerts 1884 0 1
4. Dennis Flohr 1844 Ronald Groot 1916 0 1
5. Audry Burer 1899 John Kramer 1874 1 0
6. Shahroez Shahrizadeh 1944 Peter Duijs 1741 1 0
7. Samuel Vandeputte 1508 Peter van Diepen 1551 1 0
8. Wim Lamme 1798 Jawdat Adib 1578 1 0

 

4 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 14 april 2014 at 21:20

  Veilig = veilig!

 2. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 15 april 2014 at 16:53

  Het was bizar: 3 spelers uit het zesde maakten hun debuut voor de KNSB! Ik vond het leuk en kreeg zelfs een goede stelling. Op een gegeven moment had ik een kwaliteit meer en nog steeds een aanval op de op de koningsvleugel. Helaas zag ik een schaak in 1 en een paardvork in 2 over het hoofd. Daarna raakte ik mijn kwaliteitvoordeel kwijt en een pion. En even later nog een pion. Mijn tegenstander was een jeugdspeler, die volgens mij nog op de basisschool zit. Maar hij speelde het eindspel werkelijk heel goed. Zijn rating is misschien wel de laagste van de hele KNSB-competitie en het was ook zijn debuut voor de KNSB.

 3. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 17 april 2014 at 20:25

  Peter, je zou met sprongen vooruit gaan als je je op de eerste zetten zou concentreren. Ik lees hier ‘schaak in 1’ en een ‘paardvork in 2’. Tijdens het ASK hoorde ik je zeggen ‘ik kon matgeven in 2 en gaf in plaats daarvan mijn dame in 1 weg’. Je moet dus niet zo diep denken, gooi alle ballast over boord en hou je alleen met de eerste twee zetten bezig. Als die goed zijn is succes verzekerd.

 4. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 20 april 2014 at 12:56

  Willem, je hebt natuurlijk gelijk. Ik snap ook niet dat ik er nog steeds in trap. Als ik beter sta gaat het steeds mis. Het is beter voor mij dat ik iets minder sta.

Leave A Comment