Jan Poland

Winst 3e met dank aan de Vrouwendag

Hé, wat betekent dit nou weer? Rustig maar, rustig maar, het vervolg maakt alles duidelijk. Om te beginnen bij het begin had Ruud invallers nodig, want 2 spelers afgestaan aan het Tweede en het Tweede weer een speler afgestaan aan het Eerste (hé, vindt Ronald de Groot dit wel goed) in de persoon van onze Marten (nou breekt mijn klomp!). Na enig heen en weer gemail werden Gerrit en Jan bereid gevonden hun krachten te verlenen aan het Derde en zodoende togen wij de 8e maart naar Ruud die gastvrij koffie, koek en tijdelijk onderdak verleende. In de teambespreking aldaar werden wij vergast op een verhandeling over koolmonoxide van onze milieu deskundige Rob en na enig aandringen verklaarde hij zich bereid om tijdens de volgende teambespreking een traktaat te verspreiden over hoe je een tegenstander tijdens een partij kunt bedwelmen en zodoende de winst voor het grijpen te hebben.

Opgetogen vertrokken wij naar Purmerend die op een voor hen vreemde locatie speelden, gelegen midden in een nieuwbouwwoonwijk. Met behulp van satellieten die ons op de route begeleiden belandden wij even voor enen op de Driegang en baanden ons al handendrukkend een weg naar de speelzaal. Op de vraag naar het waarom van de locatie staarden de Purmerenders enigszins bedremmeld naar de vloer en even later kwam het hoge woord er uit: vanwege een bijeenkomst van de fanclub van Kenau Simonsdochter Hasselaer was Purmerend uitgeweken naar een alternatieve locatie. Verdreven dus door vrouwen en waarschijnlijk ook nog door boterzachte afspraken met de beheerder van de tent. Na zo’n gedwongen verhuizing sta je feitelijk al achter.

Gelijk begon bij ons de adrenaline te stromen, dat laten wij niet op ons zitten en strijdlustig betraden wij de arena. Het eerste punt werd gescoord door Gerrit die met sierlijke bewegingen de stelling van de tegenstander fileerde. Beheerst haalde Rob een halfje binnen op bord 2 en daarna was het sappelen. Alex kreeg een dijk van een aanval over zich heen mét stukoffer. De Vrouwe van de tegenstander speelde een hoofdrol maar Alex’s koning (!) wist zich te verschansen op de a lijn en stond daar verrassend veilig. Zoals Alex rapporteerde kon zijn tegenstander geen genadeklap uitdelen, raakte verstrikt in de wirwar aan varianten en offerde nog een tweede stuk. Ook dat mocht niet baten en na de tijdnoodfase verzilverde Alex zijn materiële overwicht. Ook Ger wist te winnen, hij had zich weliswaar in de bossen terug getrokken om zich grondig te kunnen voorbereiden en kwam rechtstreeks van de Veluwe naar Purmerend. Hij had het liefste wit en dus ruilden wij van bord, Ger naar 7, ik 6. Ondanks dat kwam Ger in een bedenkelijke stelling terecht met 1 pion minder maar de wilskracht opgedaan tijdens militaire campagnes hielp hem door het dal. Met de pluspion ging de tegenstander op winst spelen, maar met een verassende tussenzet wist Ger twee vijandelijke vrijpionnen te bedwingen en rende met een eigen pion naar voren. Dit was genoeg voor winst. Mijn partij begon met d4 door de opponent Rob, een goede bekende van mij van de Hoogovens toernooien en een zeer aimabele kerel, hij d4, ik d5, hij e4, ik c6, hij Pc3 en zodoende kwam er toch nog een Caro-Kann op het bord. De Vrouwen werden in een vroeg stadium geruild en op zet 9 had ik al een vrijpion op e4 en hij een op e5. Wij manoeuvreerden ons het snot in de ogen, maar kwamen niet veel verder. Ik bood remise aan maar Rob wees het af omdat zij op moment achter stonden. Rob ging forceren en drong met zijn Koning mijn stelling binnen en zodoende kon mijn vrije e pion opstomen. Op zet 60 stond mijn pion op e2, Toren op f2 mijn Koning op e1 en niet onbelangrijk zijn Koning op c5 en de Toren op d6. Hij gaf op. Met 4½ punt kon ons niets meer gebeuren en Leonard op bord 1 en Henk op bord 3 maakten bekwaam remise. De eerste 3 borden hielden remise tegen op papier veel sterkere tegenstanders en de staart scoorde de punten. Zo hoort het.

Tja, dan Ruud nog, al het geregel om de wedstrijd heen had hem wat ongeduldig gemaakt en in een wat passieve stelling gaf Ruud maar een pion maar dat bekwam hem slecht. De stukken verdwenen van het bord en met allebei de spelers een pion op de a lijn, Ruud nog een g en h pion en de tegenstander f, g en h pion werd Ruud weg getempeerd.

Na deze overwinning heeft het derde nog mogelijkheden om zich te handhaven in de promotieklasse, temeer daar zij alle toppers al hebben gehad.

Gedetailleerde uitslag:

Peter Smits (2030) Leonard Haakman (1870) ½-½
Dennis van den Beld (1970) Rob Freer (1875) ½-½
Pim Jekel (1922) Henk Westerman (1859) ½-½
Ton de Veij (1873) Alex Albrecht (1808) 0-1
Ruud de Groot (?) Ruud Niewenhuis (1794) 1-0
Rob van Someren (1877) Jan Poland (1818) 0-1
Jan Bakels (1732) Ger Valk (1805) 0-1
Cor Groot (1641) Gerrit Lemmen (1762) 0-1
      2½-5½

9 Comments

  1. Shannon
    Shannon 9 maart 2014 at 20:33

    Gefeliciteerd met deze overtuigende overwinning! Het derde heeft zeker nog mogelijkheden, vooral omdat jullie nog tegen naaste concurrent Kennemer Combinatie moeten spelen. Het is dus zaak die wedstrijd te winnen.

  2. drulovic
    drulovic 9 maart 2014 at 22:42

    Goed nieuws!

    Waarom breekt je klomp bij Marten als invaller?
    Het was de eerste optie die in me opkwam.
    Dat Rob remise speelde was niet zo heel verwonderlijk.
    Ik meen dat Dennis vd Beld de laatste 23.437 potten remiseerde.

  3. Jan Poland
    Jan Poland 9 maart 2014 at 22:57

    Zowel Marten C als Ronald G reageerden zeer heftig twee, drie seizoenen geleden als ik in mijn tijd als teamcaptain van het 1e spelers uit het 2e nodig had als invaller. Het verbaast mij dat je dat niet weet! Ronald G en Dirk vd M veroorzaakten nog een crisis bij het Tweede door de eerste ronde niet op te dagen, in Amsterdam. En Marten C deed daar vaak verbaal nog een schepje bovenop, het liefst aan de bar. Maar dat was al laat, dan was je al naar huis natuurlijk.

  4. Avatar
    Dirk van der Meiden 10 maart 2014 at 07:33

    Grote kans dat er 3 teams degraderen uit de promotieklasse. De NH teams doen het namelijk niet goed in 3e klasse KNSB.

  5. drulovic
    drulovic 10 maart 2014 at 08:05

    Van Dirk en Ronald wist ik wel. De situatie is nu wel zo dat het 1e nog bezig is om degradatie af te wenden, terwijl het 2e veilig lijkt. Dat is weleens anders geweest natuurlijk.

  6. Avatar
    Ronald Groot 10 maart 2014 at 10:42

    @Drulovic 8.05:
    Dat soort nuances zijn natuurlijk niet aan Jan Poland besteed. Toen hij nog teamleider mocht spelen bestond er in zijn ogen slechts één belang; dat van hem en het eerste. De rest was bijzaak en die mochten het zelf uitzoeken.
    Dat er nu overleg plaatsvindt en de zaken in goede harmonie worden geplooid is een zegen voor de club.
    En dat nu uitgerekend zijn grootste criticaster Marten voor het eerste wil uitkomen is daarvan het ultieme bewijs.
    Uit het kleine steekje onder water jegens mij in het stukje en later op 22.57 concludeer ik wel dat het bij Jan allemaal nog erg diep zit. Beetje triest.
    In dat licht nemen Dirk en ik de geschiedsvervalsing als dat wij in Amsterdam niet zouden zijn komen opdagen maar op de koop toe….

  7. Avatar
    Frits Leenart 10 maart 2014 at 14:54

    Heel goed resultaat van het derde. Laten we het daar over hebben !

  8. Jan Poland
    Jan Poland 10 maart 2014 at 21:58

    Dirk,
    Volgens mij doet alleen ZSC Saende het slecht in klasse 3E, die staan onderaan. Haarlem 2 staat nu 7e maar hebben nog een relatief licht programma. De overige NHSB teams kunnen zich handhaven.
    Aan de andere kant, je weet het natuurlijk nooit. En inderdaad, als er 2 of meer NHSB teams uit de landelijke klasse degraderen krijg je een versterkte degradatie in de Promotieklasse.
    Zullen wij daar vooralsnog maar niet van uitgaan?

  9. Peter van Diepen
    Peter van Diepen 11 maart 2014 at 10:37

    Jan,
    een prachtig verslag!

    Heren van het derde,
    geweldig! Het moest gewoon een keer gebeuren. Dit hebben jullie echt verdiend.

    En gelukkig klopt het: ons vierde doet niet onder voor het derde. Zie de punten van de invallers. Het derde kan dus relatief eenvoudig aan goede invallers komen, zodat Ruud als teamleider Shannon kan helpen door spelers af te staan aan het tweede. Het overleg tussen de zaterdag-teamleiders Frank, Shannon en Ruud loopt sowieso bijzonder goed.

    Ik schreef elders op de website al dat ik een positieve trend zag voor wat betreft de uitslagen van het derde. Die 5½-2½ winst hoort gewoon in dat rijtje. Tegen iets sterkere tegenstanders dan Purmerend 3 moet het derde nog 4½-3½ en 5-3 scoren om dat rijtje door te trekken. Heren, houd deze positieve trend vast!

Leave A Comment