Shannon

De slag bij de Huesmolen

By Published On: 9 maart 2014Categorieën: De Waagtoren 2 (2013-2014), VerslagenViews: 19767s Reacties on De slag bij de Huesmolen

Zaterdag gingen we naar Hoorn en waagden de strijd aan te gaan met Caissa-Eenhoorn 2 in cultureel centrum de Huesmolen.

We speelden met maar liefst 3 invallers. Ton Fasel en Wim Nieland deden mee ….. met spijt afgestaan door het derde.  En John Kramer, die al in verschillende teams heeft gespeeld zodat hij bijna niet meer weet in welk team hij meespeelt. Allemaal kregen ze een partij waarin ze de stelling met een pion minder moesten zien te keepen. Lastig, maar er werd zwaar gevochten voor de remises en her en daar zaten toch wat venijnige staartjes in de stellingen.

Niet iedereen had problemen. Op de hoogste borden ging het allemaal wel prima en ook bij mij ging het goed. Dit keer was ik het niet maar mijn tegenstander die de opening verkeerd aanpakte. Een achterstand in ontwikkeling en de rest was niet moeilijk. Ik was als eerste klaar, hetgeen nogal uitzonderlijk is, en kon dus het verloop van de wedstrijd op mijn gemak volgen. Nou ja, echt op mijn gemak was ik niet, want we stonden er niet al te best voor.

Ronald kreeg te maken met een soort nieuwtje en het was erg lastig daar een goed antwoord op te vinden. Hoewel de aanpak van Ronald er logisch uitzag, bleven er vervelende dreigingen in de stelling. Uiteindelijk kwam er dan ook een blunder. Een voor de hand liggende blunder, die ik zelf ook maakte toen ik erbij zat tijdens de analyse. Helaas, pindakaas.

Hebert kwam goed uit de opening en scoorde een vol punt. Het stond nu 2-1 voor ons, maar op de meeste borden waarop nog gespeeld werd zag het er niet best uit. Als we nog 2 punten konden binnenhalen zou dat van Bert en Dirk moeten komen, die beiden een goede stelling hadden waarin nog van alles kon gebeuren.

Toen kwam de verrassing. Ton had gewonnen. Hij stond verloren, maar zijn tegenstander was door zijn vlag gegaan. Niet de meest fraaie manier om te winnen, maar het punt was hard nodig. John moest vlak daarna een stuk inleveren en moest het opgeven. 3-2.

Bert had aanvankelijk weinig problemen, maar werd op een gegeven moment in de weg gezeten door een hinderlijk paard. Er zat aanvalspotentieel in de stelling, maar daar kon Bert weinig gebruik van maken omdat zijn stukken slechts moeizaam konden bewegen. Ook de tijdnood begon zijn tol te eisen. Een blunder, en meteen was het over en uit.

Dirk kreeg een dynamische en lastige stelling op het bord. Hij zag dat zijn toren verloren zou gaan en besloot om dan maar zijn toren te offeren voor een loper zodat hij een mogelijk gevaarlijke vrijpion kreeg. Wie niet waagt wie niet wint. Het bezorgde in ieder geval de nodige hoofdbrekens en Dirks tegenstander besloot remise aan te bieden. Aan remise had het tweede echter niet genoeg, daar Wim in een verloren eindspel tevergeefs twee vrijpionnen probeerde tegen te houden. Dus moest Dirk zijn remise in de waagschaal te stellen in de hoop een matchpunt te kunnen redden.

Omdat de vrijpion nogal in de weg stond, werd de kwaliteit weer teruggegeven. Maar nu kon Dirk zelfs een pion voor komen te staan in dit toreneindspel. Nu was de keus tussen een actieve toren en afwikkelen naar een pionneneindspel met een pion meer. Het werd het laatste en het zag er zelfs even naar uit dat Dirk de witte koning kon afhouden van zijn pion en de partij kon winnen. Hij kreeg echter geen gelegenheid om een sleutelveld te bereiken en dus werd het uiteindelijk toch remise.

De uitslag werd dus 3.5-4.5 , net niet genoeg om het matchpunt binnen te halen en het tweede is nog niet veilig. Toch hoeven we ons niet veel zorgen te maken, want we zijn al veilig als we slechts 1 van de 3 overgebleven wedstrijden winnen of naaste concurrenten VAS2 en Amersfoort2 1 van de 3 wedstrijden verliezen. De volgende wedstrijd is tegen Accres Apeldoorn2, een team dat tot nu toe alle wedstrijden gewonnen heeft, dubbel zoveel matchpunten heeft en ook qua rating een sterke overmacht heeft. We hebben dus niets te verliezen en daarom zijn we uiteraard in het voordeel. Bovendien is het een thuiswedstrijd en dat is gezien de statistieken ook weer gunstig.

T Caissa-Eenhoorn 2 1984 De Waagtoren 2 1928
1. Ronald Ritsema 2053 Hebert Perez Garcia 2081 0 1
2. Joseph Molenaar 2090 Dirk van der Meiden 2034 ½ ½
3. Sjors Broersen 2080 Bert Buitink 1961 1 0
4. Alexander Geerts 2078 Ronald Groot 1916 1 0
5. Arjon Buikstra 2012 Ton Fasel 1853 0 1
6. Abel Romkes 1897 Wim Nieland 1831 1 0
7. Johan Paul Hendriks 1800 Shannon Vlaar 1877 0 1
8. Bas Dudink 1865 John Kramer 1874 1 0

 

 

 

 

7 Comments

 1. fredmeister
  fredmeister 11 maart 2014 at 09:54

  Hmmmm, het 3de team heeft ook al paar keer verloren met 3 1/2 – 4 1/2. Het zit allemaal dicht bij elkaar, lijkt de eredivisie wel………….
  Een slecht jaar voor de externe teams dit seizoen!

 2. Shannon
  Shannon 11 maart 2014 at 10:23

  Hoezo een slecht jaar?

 3. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 11 maart 2014 at 10:46

  Fred, lees mijn beschouwing over de teams nog eens. Uiteraard willen we altijd meer, maar het gaat beslist niet slecht met de externe teams. Het derde heeft gewonnen en gaat nog meer winnen. Het is natuurlijk jammer dat het tweede heeft verloren, maar ze doen het nog steeds bijzonder goed in de 3e klasse KNSB. Dat hadden we vooraf niet durven dromen.

 4. drulovic
  drulovic 11 maart 2014 at 16:27

  Zat het tweede in 3C, dan was er helemaal geen vuiltje aan de lucht. Daar worden spelers opgesteld die geen paard van een loper kunnen onderscheiden.

 5. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 11 maart 2014 at 17:35

  Valt me inderdaad nog mee dat Robbert L. Niet meespeelt bij Apeldoorn 3!

 6. fredmeister
  fredmeister 12 maart 2014 at 10:31

  Allamamaggies………..ik zie dat ‘mijn’ 4e team gisteravond flink op hun skippyballen hebben gekregen……..ik neem mijn woorden terug: het is geen slecht jaar, het is een rampjaar………..vrouwen en kinderen eerst…….. 🙂

 7. drulovic
  drulovic 12 maart 2014 at 12:00

  Spelen tegen degradatie is veel spannender en leuker (voor het publiek) dan spelen in de middenmoot.

Leave A Comment