Shannon

Oost West, Thuis Best

By Published On: 10 februari 2014Categorieën: De Waagtoren 2 (2013-2014), VerslagenViews: 16658s Reacties on Oost West, Thuis Best

Bij veel sporten zijn de thuisspelers in het voordeel. Niet verwonderlijk, want de thuisspelende club is gewend aan het eigen speelveld, hoeft niet een eind te reizen en kan dus rustiger opstarten. Geldt dit ook voor schaken? Volgens de statistieken van het tweede wel. Tot nu toe hebben we namelijk alle thuiswedstrijden gewonnen. Zaterdag stond De Waagtoren 2-BSG 2 op het programma. Het Bussums Schaakgenootschap stond er na 4 wedstrijden goed voor en ook de gemiddeld 100 punten hogere rating deed vermoeden dat het wel eens een zware wedstrijd kon worden. Toch was in Utrecht al duidelijk dat het tweede in goede vorm is en met een dergelijk verschil in rating is dan niet alles gezegd.

Zoals gebruikelijk was Dirk levensgevaarlijk met de zwarte stukken. Terwijl wit een flinke aanval op touw zette haalde Dirk een winnende penning tevoorschijn . Ook Marten wist zijn tegenstander materiaal afhandig te maken en speelde het zonder problemen uit.

Hebert had een zware dag en ook de scherpe partij wilde niet helemaal lukken.  Ik slaagde er niet in een plan te vinden en probeerde uit wanhoop om mijn dame te geven voor een paar stukken. Mijn tegenstander nam niet eens de moeite om de dame te pakken en zette me meteen maar mat. Gelukkig verging het de rest van het tweede beter.

Toen ik naar het bord van Gerard keek zag het er spannend uit, en ik ging ervanuit dat die strijd nog wel even zou duren. Echter, toen ik even later weer terugkwam had Gerard opeens gewonnen.

Bert speelde remise. Ik citeer een uitspraak van Bert: “De tegenstander manoeuvreerde zeer behoedzaam en de  partij bleef in evenwicht. Toen na 32 zetten een dubbel  toreneindspel ontstond werd tot remise besloten omdat beide partijen niet goed verder konden komen.”

Toen stond het 3.5-2.5. Nog 2 partijen bezig op de laatste borden. Leo bevond zich in een eindspel met beide partijen een loper en twee torens. Leo had wat meer pionnetjes, maar zulke eindspelen kunnen best lastig zijn. De lopers werden geruild alsook de helft van de torens.

Ronald had zijn tegenstander volledig klem gezet. Het zag er overtuigend uit, met een enorme hoeveelheid aanvalskansen. Ronald nam de tijd om rustig de stelling te verbeteren en liet ons nog even in spanning voordat hij uiteindelijk het winnende punt incasseerde.

Leo, die inmiddels een vrijpion had, wist het eindspel vakkundig te winnen. Daarmee werd de uitslag een overtuigende 5.5-2.5 waardoor het tweede al zes matchpunten heeft. Leuk detail is dat we nu vierde staan, een half bordpunt achter Amsterdam West.

De volgende wedstrijd is op 8 maart. We spelen dan uit tegen Caissa-Eenhoorn 2. Tijd om de statistieken te veranderen?

8 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 10 februari 2014 at 20:37

  Goed hoor! Nog twee matchpunten en jullie zijn al gehandhaafd!

 2. Avatar
  Dirk van der Meiden 10 februari 2014 at 22:34

  Dirk werd weggespeeld. Als mijn tegenstander zijn aanval iets beter had voorbereid was het een kansloze nul geweest.

 3. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 13 februari 2014 at 17:58

  Ons tweede doet het echt heel goed! Drie keer gewonnen en twee keer verloren en het seizoen is nog lang niet afgelopen. Vorig seizoen had het tweede in totaal slechts één keer gewonnen.

  Het is beslist niet zo dat dit seizoen het tweede veel betere spelers heeft: Henry Veneman, Dennis en Maaike Keetman zijn weg en daarvoor heeft het tweede Hebert Perez Garcia, Gerard de Geus en Marten Coerts erbij gekregen.

  Dus dat het tweede het zo goed doet, komt door de nieuwe coach: Shannon Vlaar. En vergeet niet de coach heeft altijd meer aan haar hoofd dan haar eigen partij.

 4. Avatar
  Dirk van der Meiden 13 februari 2014 at 19:05

  Shannon doet het inderdaad geweldig. Daarnaast hebben de spelers plezier met elkaar en kunnen we tot nu toe op volle sterkte aantreden. We hadden ook zomaar op 8 matchpunten kunnen staan.

 5. TF
  TF 13 februari 2014 at 19:28

  Tweede veilig? Vanaf nu alle krachten bundelen voor het derde !

 6. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 13 februari 2014 at 20:07

  Over het derde wil ik ook nog wel iets zeggen. Maar dat wil ik graag doen bij het het verslag van het derde. Ton, was jij niet aan de beurt om iets te schrijven over die wedstrijd?

 7. TF
  TF 13 februari 2014 at 21:23

  Niets gevraagd…. en nu weet ik niet eens meer welke kleur ik had 😉

 8. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 16 februari 2014 at 18:33

  Peter, er is vaak weinig over te zeggen: waarom het team het ene jaar beter speelt. Heel vaak is het toeval,wedstrijden worden gewonnen met 4,5 die eerder verloren gingen. Er valt geen peil op te trekken, ook niet op het eerste…

Leave A Comment