Shannon

Waagtoren2-VAS2: 4.5-3.5

By Published On: 10 december 2013Categorieën: De Waagtoren 2 (2013-2014), VerslagenViews: 15362s Reacties on Waagtoren2-VAS2: 4.5-3.5

Het begint bijna traditie te worden om met minimaal verschil te winnen of verliezen. Zo blijft het tot het eind aan toe spannend, zoals dat hoort in een schaakwedstrijd.Vorig jaar gebeurde het regelmatig dat we met 3.5-4.5 verloren, maar het lijkt erop dat het tweede nu aan de goede kant zit.

Zaterdag heeft het tweede gewonnen en daardoor heeft het tweede na 3 ronden al net zoveel matchpunten als vorig jaar aan het einde van de competitie. De Waagtoren 2 staat nu vierde, vlak achter Oud Zuylen en BSG2. Een heel prettig uitgangspunt, maar geen garantie voor handhaving, want de op papier sterkste tegenstanders moeten nog komen en van het aantal bordpunten moeten we het vooralsnog niet hebben. Maar het moge duidelijk zijn dat het tweede in vorm is.

Het begon met een overtuigende winst van Ronald. Er deden verhalen de ronde dat zijn tegenstander een invaller met een 1600 rating was, maar die bleken ongegrond. Echter, de tegenstander van Alex had vreemd genoeg geen rating, maar had wel al een keer gewonnen in de KNSB competitie.

Hebert speelde zoals gebruikelijk een degelijke remise op het eerste bord. Ook Wim haalde een belangrijk halfje binnen met dank aan het derde waardoor hij deze wedstrijd in het tweede mee kon doen. Onze andere invaller was John Kramer, maar hij had het zwaar op het zesde bord en moest uiteindelijk de handdoek in de ring gooien.

De partij van Dirk was tamelijk kort en zonder al te veel problemen incasseerde Dirk het punt.  3-3

Toen waren alleen Marten en ik nog bezig. Na een moeizame opening had ik een belangrijk pionnetje weten te veroveren en het zag er veelbelovend uit, maar mijn tegenstander verdedigde sterk. Marten zou oorspronkelijk op bord 8 spelen, maar door afwezigheid van Bert kwam hij toch op bord 4 terecht en hij liet deze wedstrijd duidelijk zien dat hij daar op z’n plek is. Marten speelde een spannende partij tegen Sietske, waarin Marten uiteindelijk een dame had tegenover 2 torens van Sietske. Marten wist er gebruik van te maken dat de torens niet goed konden samenwerken en won.

Inmiddels had ik moeite met het eindspel waarin duidelijk werd hoe belangrijk activiteit van de stukken is. Mijn koning kwam op de tocht te staan en ik zag geen andere manier om het gevaar te stoppen dan door de schadelijke loper van de tegenpartij van het bord te verwijderen wat resulteerde in een fraai eeuwig schaak. Dat ik veilig weg had kunnen komen met 2 gezonde vrijpionnen vergeten we maar snel.

Voor het tweede een mooi einde van de laatste competitiewedstrijd in 2013.

T De Waagtoren 2 1923 VAS 2 1991
1. Hebert Perez Garcia 2059 Han Sinke 2170 ½ ½
2. Alex Koelewijn 1999 Alejandro de Diego   0 1
3. Dirk van der Meiden 1983 Joris van Vuure 2156 1 0
4. Marten Coerts 1867 Sietske Greeuw 1985 1 0
5. Shannon Vlaar 1863 David Kleeman 1970 ½ ½
6. John Kramer 1888 Camilo Guzman 1839 0 1
7. Ronald Groot 1911 Roel Dormits 1967 1 0
8. Wim Nieland 1812 Chris van Bockel 1851 ½ ½

2 Comments

  1. Avatar
    Frits Leenart 10 december 2013 at 18:12

    Ja, laat Marten maar schuiven. Mooi gedaan Tweede, dat gaat de goede kant op !

  2. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 10 december 2013 at 21:03

    Zwart speelde ook wel heel passief. Marten speelde het goed, alleen had ik verwacht dat wit eerder g2-g3 en dan f2-f4-f5 zou spelen gevolgd door een koningsaanval. Ik zou die partij nog wel eens willen zien worden geanalyseerd.

Leave A Comment