Shannon

Tweede wint tweede ronde

By Published On: 3 november 2013Categorieën: De Waagtoren 2 (2013-2014), VerslagenViews: 17287s Reacties on Tweede wint tweede ronde

Zaterdag speelde het tweede team tegen Amsterdam West.

We hoefden geen spelers aan het eerste af te staan en bij de interne competitie bleek al dat de meesten in vorm beginnen te komen. Notatievellen waren aanwezig en er waren voldoende speciale klokken (vanwege het nieuwe speeltempo) met een handleiding. Al met al zag het er veelbelovend uit.

Toch was het begin moeizaam. Een korte blik langs de borden bracht niet bijzonder veel hoop op een overwinning. De eerste uitslag was een remise van Gerard op het 3e bord, maar al gauw volgde een ongelukkige misrekening van Marten en ook Alex was snel van het toneel verdwenen.

Ondertussen was de tegenstander van Bert gearriveerd. Bert mocht een hele tijd in spanning afwachten of er nog een partij gespeeld ging worden en zo’n verlaten bord midden in het strijdgewoel ziet er toch wel troosteloos uit. Maar het wachten werd beloond, want Bert kon een hele mooie partij spelen. Sommigen van ons zouden misschien door de onrust de concentratie hebben verloren. Je tegenstander heeft minder tijd over en speelt waarschijnlijk een stuk sneller dan gewoonlijk. Hoe gemakkelijk is het dan, om in dat tempo mee te gaan en je op te laten jutten tot overhaastige zetten. Bert bleef  echter geconcentreerd.

John besloot in een lastig toreneindspel tot remise, er rekening mee houdend dat het er bij Dirk en Bert inmiddels goed uitzag.

Toen waren er nog 4 borden over en begon het tij te keren. Dirk bezorgde ons een belangrijke overwinning en ikzelf kreeg de kans om mijn kreupele paardje te ruilen tegen het sterke paard van mijn tegenstander. Toen de vrijpion van mijn tegenstander ook nog eens van het bord verdween was de winst verzekerd.

Toen was de stand 3-3 en alleen Bert en eerste bord speler Hebert waren nog bezig. Zouden we dan toch nog gelijk spel halen? Terwijl Bert een pionnetje voorstond in het eindspel, stond Hebert een pionnetje achter. Des te spannender werd het, toen aan beide borden de tijd een rol begon te spelen.

Bert haalde de tijdcontrole en zat rustig na te denken over zijn 42e zet. Groot was dan ook de verbazing toen zijn tegenstander stellig claimde dat de vlag gevallen was. Op zijn notatiebiljet stonden slechts 39 zetten. De wedstrijdleider werd erbij gehaald en nadere inspectie van de klok wees uit dat er inderdaad meer dan 40 zetten waren gespeeld. Verwarring alom en de boosdoener bleek het vlag-tekentje dat op de klok verschenen was. Weer liet Bert zich niet van de wijs brengen en speelde verder.

Intussen wist Hebert op het eerste bord een half punt te bemachtigen. Het zou zomaar eens kunnen, werd her en der gefluisterd, dat het tweede ging winnen. Op het bord van Bert stond tenslotte niet zomaar een toreneindspel, maar wel eentje waarin de witte stukken bijzonder actief waren. Gelijkspel was op zijn minst binnen handbereik, maar ondertussen tikte de klok wel genadeloos door. Nu ja, digitale klokken tikken natuurlijk niet, maar de spanning was er niet minder om.

Uiteindelijk toen de vrijpionnen niet meer te houden waren was het voorbij. Bert won en de eindstand werd 4.5-3.5 voor de Waagtoren 2.

Door zo vroeg in het seizoen al een match te winnen heeft het tweede wederom laten zien waartoe het in staat is.
We weten nog niet hoe de rest van het seizoen gaat verlopen, maar dit geeft zeker hoop voor de toekomst.

 

T De Waagtoren 2 1957 Amsterdam West 2018
1. Hebert Perez Garcia 2059 Hans Leeflang 2169 ½ ½
2. Alex Koelewijn 1999 Wim Helmers 2050 0 1
3. Gerard de Geus 2033 Johan Lubbers 2036 ½ ½
4. Bert Buitink 1969 Peter Manuel 2014 1 0
5. Dirk van der Meiden 1983 Ron Klein 1985 1 0
6. Marten Coerts 1867 Frans Schoffelmeer 2015 0 1
7. Shannon Vlaar 1863 Chris Vos 1949 1 0
8. John Leek 1885 Jeroen Cromsigt 1929 ½ ½

 

 

 

 

 

7 Comments

 1. Avatar
  Frits Leenart 3 november 2013 at 16:18

  Gefeliciteerd Tweede, mooie winst tegen deze op rating wat sterkere tegenstander !

 2. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 3 november 2013 at 21:01

  Misschien kan Dirk zijn potje nog analyseren? Ik begreep eigenlijk niets van de manier waarop wit een pion weggaf …ben benieuwd hoe dat gebeurde (en waar was de Aljechin gebleven?)

 3. Avatar
  Bert B 3 november 2013 at 21:26

  Prima verslag, Shannon!
  Alleen in de zin “Weer liet Bert zich niet van de wijs brengen en speelde rustig verder”, kan het woord ‘rustig’ vervallen 😉

 4. Avatar
  Dirk van der Meiden 3 november 2013 at 22:47

  Aljechin? Ik werd getrakteerd op 1.d4 Pf6 2.Lg5 en kwam in een soort van Frans terecht. Wit deed het slap en verloor een pion.
  Op zet 21 kon ik geforceerd winnen maar we zagen het beiden een zet later.
  Gelukkig was en bleef ik gewonnen staan. Over de afronding was ik niet tevreden hoewel de computer aangaf dat het in alle varianten gewonnen was.

 5. Avatar
  Dirk van der Meiden 3 november 2013 at 22:50

  Bert, grote klasse hoe jij dit wist te winnen. Het eindspel speelde je volgens mij foutloos.

 6. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 4 november 2013 at 13:17

  Als ik zo naar die ratings van de tegenstanders kijk, was dit toch wel een hele goede overwinning. Ontzettend goed, dame en heren!

Leave A Comment