Willem Andriessen

PW72 – Opzienbarende ranglijst na de vijfde ronde

Als het de bedoeling is geweest van de bedenkers van het aangepaste laddersysteem om de zaak eens flink op te schudden, dan moet worden vastgesteld dat hun opzet volledig is geslaagd. De ranglijst na de vijfde ronde biedt een unieke aanblik en is waard om voor het nageslacht vastgelegd te worden. Ton Fasel als de trotse nummer één met een score van 4½ uit 5. Ton voldeed perfect aan de opzet van het nieuwe systeem; zelf een C-tje zijnde behaalde hij zijn punten tegen vier evenwaardige C-tjes en één speler uit de B-categorie. Andere verrassingen aan de top waren John Kramer (D) derde met een score van 4 uit 4, Ruud Niewenhuis (D) achtste, met 4 uit 5. Een zelfde score behaalde Peter Duijs, die daarmee gedeeld elfde werd als beste uit de F-categorie. De toptien toont na de vijfde ronde een fraai gemêleerd gezelschap, bestaande uit 2 spelers uit de A-categorie, 3 uit B, 2 uit C en 3 uit D.

In de onderste regionen treffen we de al in eerdere afleveringen betreurde namen aan van Ronald Groot, 65e en Leo van Steenoven 67e, maar de meeste opzienbarende plaats is die van onze clubkampioen Danny de Ruiter, die met een score van 1½ uit 5 (3 nederlagen) voorlopig  48e staat.
Vermeldenswaard verder het goede heroptreden van Marten Coerts. Hij sloot de vijfde ronde af met een degelijke remise tegen Jos Vlaming en won een ronde eerder van Wim Nieland. Deze partij, met enige aantekeningen, kunt u hier vinden. Een leuke verrassing was het optreden van Joke Rijs. Ze is inmiddels opgerukt naar de 55e plaats, mede te danken aan de manier waarop ze Nico Brugman in de vijfde ronde in een koningsaanval onder de voet liep.

imageDiagram na 26…Pd7 uit Rijs-Brugman

Er volgde: 27.Th4! Da5 28.Txa3 Tab8 29.De7 Pb7 30.Tf4 Tf8 31.c6 (beslissend) 31…Pdc5 32.Df6 Pxd3+ 33.Pxd3 Tb1+ 34.Ke2 Ld1+ Het laatste schaak der wrake, maar zonder 35.Ke3 af te wachten gaf Nico het op.
Uit eigen ervaring kan ik u tenslotte melden dat het systeem van de strafkorting perfect werkt. Na 3 x 12 punten te hebben gekregen voor mijn afmelding kwam in ronde 4 en 5 de strafkorting als een mokerslag aan en daalde ik meteen door naar de 38e plaats. En dan te bedenken dat ik het vorige seizoen in de eindrangschikking 31e stond en als ik daar de extra punten die ik kreeg voor twee bekerronden aftrek, was ik nog altijd als 36e geëindigd zonder een partij te hebben gespeeld!  Ik hoop dit seizoen nog wat te kunnen spelen om mij uit het ravijn te kunnen opwerken.

5 Comments

  1. Avatar
    Bert B 6 oktober 2013 at 21:30

    Wim, ook ik hoop dat je dit seizoen nog komt spelen. Er komen na deze 5 ronden nog 28 ronden! Hopelijk kun je daarvan nog een heleboel meedoen! En op eigen kracht punten halen 😉

  2. Peter van Diepen
    Peter van Diepen 9 oktober 2013 at 11:40

    De competitie verloopt zoals de reglementswijzigingen zijn bedoeld. Vorig seizoen hadden we nog startpunten, die door een aantal leden als onrechtvaardig werden ervaren, omdat je een achterstand door startpunten moeilijk kon inhalen.

    Echter de startpunten waren bedoeld om de indeling zodanig te beïnvloeden dat er meteen vanaf de eerste ronde een redelijke indeling zou zijn. De theorie was dat de startpunten uiteindelijk geen invloed op de ranglijst zouden hebben.

    Dit seizoen doen we het zonder startpunten en daarom was artikel 5 zodanig aangepast dat er voor de eerste 5 ronden een andere manier van indelen was dan in de andere 28 ronden. Vanaf ronde 6 gaat alles dus precies zoals in het vorige seizoen en zal de ranglijst zich op soortgelijke manier ontwikkelen als in het vorige seizoen, maar nu zonder de “oneerlijke” startpunten.

    De ranglijst zal dus in de loop van de tijd minder opzienbarend worden!

  3. TF
    TF 9 oktober 2013 at 12:02

    Wat is er eigenlijk opzienbarend aan de ranglijst?

  4. drulovic
    drulovic 9 oktober 2013 at 13:44

    Dat ik nog enigszins in je spoor kan blijven.

  5. Avatar
    egbert 9 oktober 2013 at 17:28

    Dit zou best eens de eindstand van de competitie kunnen worden

Leave A Comment