Willem Andriessen

Tweede team komt er wel

By Published On: 2 oktober 2013Categorieën: Analyses, De Waagtoren 2 (2013-2014)Views: 12091 Reactie on Tweede team komt er wel

Ondanks de nederlaag van het Tweede in de eerste wedstrijd tegen Caissa 4 denk ik dat we er alle vertrouwen in kunnen hebben dat ze zich ook dit seizoen in de derde klasse zullen handhaven. De cijfers 5½ – 2½ spreken natuurlijk een duidelijke taal, maar er heeft ongetwijfeld meer in gezeten. Neem de partij van Marten Coerts:

imageDiagram na 21…Kh8 uit Coerts-Roemersma

Tot hier heeft Marten zijn tegenstander volledig overtroefd en kan hij zich opmaken voor verovering van de e-pion. Daarvoor zou 22.Lxd5! Pxd5 23.Pxe5 Pf4 24.Dc2 hem een duidelijk voordeel hebben verschaft, maar  Marten meende dat hij nog sterker had door het zwarte paard niet in het spel te laten komen en deed meteen  22.Pxe5  maar toen zwart antwoordde met 22…Dxe5! zag hij wat hij zichzelf had aangedaan: zwart veroverde met  23.Dxe5 Txe5 24.Txe5 Lxc4  twee stukken tegen een toren en nu waren de rollen omgedraaid en wist Roemersma in 49 zetten de partij naar zich toe te trekken.
Pluspuntjes waren in deze wedstrijd aan de staartborden te vinden, waarbij Bert Buitink voor de enige overwinning zorgde. Aan het eerste bord debuteerde Herbert Perez Garcia met een degelijke remise. Hij analyseert zelf deze partij.

One Comment

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 3 oktober 2013 at 17:46

    Marten zou een stuk betere resultaten boeken als hij schaakt zoals Beckham in zijn tijd voetbalde: houd het simpel en overzichtelijk.

Leave A Comment