Willem Andriessen

Topborden van het Eerste in vorm

Bij afwezigheid van Frank van Tellingen toonde Jeroen Smorenberg zich een waardig vervanger aan het eerste bord. Nadat hij enkele seizoenen verstek liet gaan, liet Jeroen zich eind vorig seizoen toch weer overhalen aan te treden in het Eerste team. Hij won zijn beide partijen aan bord acht en werd voor dit seizoen opgenomen als vaste kracht voor het Eerste. Misschien mist Jeroen nog enige vastheid, maar met de opbouw van zijn partij is nog steeds niets mis.

imageDiagram na 30…f5 uit Smorenberg-Leesmann

Wit staat natuurlijk schitterend en het is dan ook niet verbazingwekkend dat er  ‘iets’  in de stelling zou zitten. Zie 31.Lxc7! Pxc7 32.Db6 Ld8 33.exf5 en wit wint materiaal. In plaats daarvan ging Jeroen verder met 31.Pf1 Lh4 32.f3 en zag daarbij over het hoofd dat zwart zich met 32…Pb5 los kon werken. Ook hier was 32.Lxc7 Pxc7 33.f3 nog goed geweest voor een stellingplus. Er ontstond nu een ongeveer gelijke stelling, waarin Jeroen zich opnieuw de sterkste toonde en weer groot voordeel kreeg. Maar ook nu ontglipte hem dit voordeel en moest hij uiteindelijk in remise berusten.

Frank Agter geeft een voortreffelijk beschrijving van de partij van Jos Vlaming. Daar heb ik niets aan toe te voegen net zo min als aan de partij zelf. Elke opmerking zou slecht storend en niet ter zake zijn. Speel de partij na met de witte stukken voor u. Laat u langzaam overrompelen door het zwarte spel en u zult zich in pure bewondering net zo machteloos voelen als tegenstandster Annemarie Volkers.

Leave A Comment