Willem Andriessen

PW71 – Een leerzaam Flankspel

By Published On: 27 september 2013Categorieën: Analyses, Partij van de WeekViews: 14021 Reactie on PW71 – Een leerzaam Flankspel

Met verbazing en zelfs lichte verbijstering volg ik de laddercompetitie, maar ik houd hierover angstvallig mijn mond om niet weer een lawine aan reacties te veroorzaken. Daarom snel over naar het echte schaken.
Het overkomt ons allemaal wel eens dat je direct vanuit de opening totaal wordt overspeeld zonder dat je de indruk hebt een directe fout te hebben gemaakt. Zo’n geval deed zich ook voor in de derde ronde van de interne tussen  Ronald Groot  en  Dirk van der Meiden.  Ronald, nota bene met wit, leek zich op normale wijze te ontwikkelen, maar was toch binnen tien zetten in een weinig benijdenswaardige positie verzeild geraakt. Het begin van de partij was als volgt:  1.c4 e5 2.g3 Pc6 3.Lg2 Pf6 4.Pc3 Lb4 5.e3 Lxc3 6.bxc3 0-0 7.d4 Te8 8.Pe2

imageDiagram uit Groot-Van der Meiden

Wit heeft –naar het lijkt- alleen maar normale zetten gedaan en toch zit hij in een onaangename stelling. Dat zit hem in de statische structuur van de witte centrumformatie veroorzaakt door de dubbel pion op de c-lijn. Wat is eigenlijk wits plan? Uit de statistiek blijkt dat de meeste witspelers niet weten hoe ze de stelling moeten behandelen. De stelling na de 6e zet trof ik 15x aan in mijn databank; wit won daarvan 2x speelde 3x gelijk en verloor 10 partijen, een schamele 23%!
Als u denkt dat u toch nooit te maken krijgt met een dergelijke positie, dan wil ik u even wijzen op het spiegelbeeld van deze stelling die ontstaat na 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 e6 (of g6 of d6) 4.Lxc6 dxc6 Een voorbeeld hiervan is de partij van Maaike Keetman tegen Gerard de Geus uit de interne, november 2011, die u ter bestudering kunt vinden onder PW34.
Terug naar de partij van Ronald en Dirk. De grootmeester van de Flankspelen, Mihail Marin merkt over de witte opstelling  het volgende op (….) I have the feeling that Black’s counter-chances are too strong and often unpredictable. In de analyse van voornoemde partij, die u hier kunt vinden, hoop ik u het een en ander te kunnen verduidelijken.

One Comment

  1. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 27 september 2013 at 13:04

    Het uitroepteken bij de zet 5…Lxc3! in de partij, is correct. In de daarop volgende tekst had in plaats van ‘vraagteken’, uiteraard ‘uitroepteken’moeten staan.

Leave A Comment