Willem Andriessen

Maaike tussen louter jongens bij het NK van de C-jeugd

Op rating kwam Maaike als zesde binnen in dit Nederlands kampioenschap bij de C-jeugd (veertien jarigen en jonger) en eindigde uiteindelijk als ongedeeld vierde met een kleine rating winst. Een uitstekende prestatie ook al verdiende ze hier geen uitzending naar een internationaal kampioenschap mee.
Zij trof in dit toernooi (negen ronden Zwitsers) de op papier twee sterkste spelers en dat werden enerverende partijen. Tegen Ankit Majhi, met zijn rating van 2151 de uitgesproken favoriet kreeg ze het zwaar te verduren, nadat ze in de opening met een scherpe bestrijdingswijze van het Schots was geconfronteerd. Uiteindelijk kwam de volgende stelling op het bord:

image

Diagram na 19…Te8 uit Keetman-Majhi

Het ziet er somber uit voor wit. Met zijn laatste zet 19…Te8 heeft Majhi de stelling op scherp gezet, maar Maaike had nog een trucje in petto, namelijk 20.d5 met als pointe 20…Txe4 21.dxc6 en zwart heeft geen goeie aftrek met zijn toren, terwijl er 22.cxb7+ Kb8 23.Td8 mat dreigt. Danny de Ruiter haalde kortgeleden een uitspraak van Sosonko aan, die ik hem ooit eens voorgehouden had, namelijk: ‘jullie Nederlanders rekenen niet diep genoeg’. Daarom adviseerde ik Danny als hij een variant berekende, op het moment dat hij meende te kunnen stoppen, toch nog minstens één zet verder te kijken. Hadden Maaike en Majhi die raad opgevolgd, dan hadden ze ontdekt dat na 20…Txe4 21.dxc6 de zet 21…Dg5+! het witte plannetje zou hebben weerlegd. In plaats daarvan volgde in de partij20…Pb4 waarop Maaike haar troef kon uitspelen: 21.Pd6+! Dxd6 22.Dxf5+ Kb8.

 

 

imageDiagram na 22…Kb8 uit Keetman-Majhi

Wit is ontsnapt en na 23.Kb1 of 23.a3 zou elk gevaar geweken zijn. Maar overmoedig geworden  verloor Maaike elke voorzichtigheid uit het oog en meende ze, dat ze zich 23.Dxf7?? Tf8 24.De6 kon permitteren. Dat bleek na 24…Dc5+ 25.Kb1 (hardnekkiger maar ook onvoldoende was 25.Kd2) 25…Dc2+ 26.Ka1 Dc4! een ernstige vergissing en ging deze partij alsnog verloren.

Niet minder spannend was Maaikes partij tegen de latere winnaar Robby Kevlishvili. Deze partij vond plaats in de achtste ronde, die Kevlishvili inging met de imponerende score van 6½ uit 7. Maaike offerde in de opening een pion in de hoop daarvoor haar getalenteerde tegenstander onder druk te kunnen houden. Dat lukte aanvankelijk maar gedeeltelijk, maar geleidelijk aan kreeg Maaike meer greep op de stelling en tenslotte won ze de pion met voordeel terug. Opgejaagd door de klok vond Maaike haar beste spel en deze keer was ze zo verstandig de stelling niet te forceren en met remise tegen de koploper genoegen te nemen, overigens in een stelling die duidelijk in haar voordeel was.

Leave A Comment