Willem Andriessen

Henry en Maaike, de toppers van het Tweede

Als onze schaakgodin Caissa ook maar iets in de melk te brokkelen heeft in het Godenrijk dan bewees ze in de negende ronde van de KNSB-competitie dat ze ons goed gezind is. Het was daarbij buitengewoon charmant van haar, uitgerekend de aan het begin van het seizoen verguisde Maaike Keetman, als haar werktuig te gebruiken. Met een totaalscore van 6 uit 9 en een TPR van bijna 200 punten boven haar eigen rating ontpopte ze zich als het grote talent van de club. Dat ze in de laatste ronde, zittend op een wolkje mocht genieten van het uizicht op de volgende stelling, was haar van harte gegund.

imageDiagram na 29.Tf6 uit Van Eeghen – Maaike Keetman

Als je als witspeler 29.Tf1-f7 niet overweegt (29…Kxf7 30.Dxh7+ Ke6 31.g5!) dan lijkt 29.Tf6 de op één na beste zet. Maaike aarzelde maar even en sloeg toen met  29…Dxf6!  de toren er af. De witspeler verroerde zich geruime tijd niet en bleef met gebogen hoofd naar zijn stelling turen. Hij zag nu ook dat hij na 30.exf6 Txe1+ 31.Lf1 Txf1+ 32.Kg2 Txf6 in een vloeiende beweging kaalgevreten zou worden en probeerde daarom nog  30.Lxd5+ Pxd5 31.exf6 Txe1+ 32.Kg2 Pxf6  ook dat was ruim voldoende om na nog een paar zetten op te geven.

Maar de absolute uitblinker bij het Tweede team, was Henry Veneman, die met overmacht het eerste bord verdedigde. Zijn score van 5 ½ uit 7 en een TPR van 2325 tekende zijn overwicht. Het is een klein wonder dat ik u een partij van hem kan tonen, want als regel is Henry –al of niet opzettelijk- na afloop van de wedstrijd met de notatie (plus kopie) van de partij verdwenen. Maar hier dan toch een partij  uit deze competitie, te weten die uit de achtste ronde tegen Sjoerd Drent van BSG 2.

One Comment

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 24 april 2013 at 22:39

    Maaike zou misschien gebaat zijn met wat agressieve afwisseling in haar repertoire. Konings-Indisch lijkt me wat voor haar of Ben-Oni.

Leave A Comment