Jan Poland

Puik seizoen voor het Eerste in Klasse 2A

Over de laatste wedstrijd van het Eerste valt niet heel veel te melden, wij schaakten tenslotte om de baard van de keizer. Danny speelde remise, het aardige aan de stelling was dat de tegenstander (dit is onjuist, Danny offerde, zie reactie Danny) 2 stukken offerde voor een Toren en een paar pionnen. Danny behield het Loperpaar maar kon daar weinig mee beginnen. Frank had een onderhoudende partij met een stelling waar de tegenstander 3 ver opgerukte pionnen had en Frank een extra stuk. In de analyse liet Frank een trits varianten zien maar waar het nou precies om draaide, daar kwamen wij niet achter.

Opvallend was het verlies van Jos. Na een lastige stelling vlak voor de tijdcontrole goed behandeld te hebben was de spanning en de oplettendheid even weg na de 40e zet en na zijn 41. …..Ta2 kwam het ontnuchterende 42. Pf7 en de tegenstander gaf ondekbaar mat. Daan had een lastig te doorgronden partij, met Frank (vT) erbij leek het wel of Daan niet altijd het sterkste voortzette maar evengoed ging de tegenstander op zet 39 door de vlag. Voor hem was de stelling blijkbaar ook niet te doorgronden.

Frank Agter speelde een mooie partij tegen oudgediende Lex Jongsma. Of deze nou een stuk offerde of gewoon weggaf was mij niet duidelijk, Frank wikkelde af naar een gewonnen eindspel met een vrijpion. Toen dit kleinood veld d2 bereikte stak de tegenstander zijn hand uit ten teken van overgave. De leukste partij komt op het conto van Gerard die in het middenspel verrassend toesloeg met mat door 2 Lopers, of als de tegenstander een Loper sloeg gaf de Dame mat. Gerard had er maar 24 zetjes voor nodig.

Ik speelde aan bord 7 en verzuimde eigenlijk op zet 21 de Torens te ruilen. Daarmee zou het venijn uit de stelling geweest zijn. Nu zette ik een Paard op de Torenlijn en de tegenstander kwam na een kwartier denken tot de zet Td3! waarmee hij eenvoudig kon switchen naar de h lijn en daarmee zijn aanval onweerstaanbaar maakte. Ruud had een leuke middag op bord 8, de tegenstander gaf een paar pionnen weg en in een eindspel met Lopers van ongelijke kleur kon Ruud langzaam de vijandelijke stelling binnendringen. Na 58 zetten was de winst binnen.

Het afgelopen seizoen eens overziend blijkt het Eerste uitstekend gespeeld te hebben. De eerste wedstrijd tegen Caïssa ging verloren, door oorzaken van niet schaaktechnische aard (hoewel Jos zijn partij toen had kunnen winnen) en dat was de enige verliespot, daarna rechtte het team de rug en ging los, met als hoogtepunt de wedstrijd tegen SISSA. Heel schaak minnend Nederland stond op zijn kop. De minst goede wedstrijd vond ik die tegen Utrecht waar het team een off-day had, hoewel gelukkig niet allemaal.

Wat de vooruitzichten zijn voor het komend seizoen hangt in grote mate af van de bereidheid van de spelers om te blijven spelen, alleen dan kan het team gaan voor promotie naar de Eerste landelijke Klasse. Ik wacht de ontwikkelingen in deze af.

Gedetailleerde uitslag Eerste

Danny de Ruiter (2267) Aran Köhler (2224) ½-½
Frank van Tellingen (2205) Gerrit Visser (2041) ½-½
Jos Vlaming (2135) Victor Hendriks (2177) 0-1
Daan Geerke (2146) Morrison Lesger (2066) 1-0
Frank Agter (2149) Lex Jongsma (2128) 1-0
Gerard de Geus (2044) David Kleeman (1966) 1-0
Jan Poland (1836) Roel Dormits (1973) 0-1
Ruud Nieuwenhuis (1814) Jan Stegeman (1708) 1-0
      5-3

Na afloop gingen wij met een paar spelers nog een hapje eten en al snel lagen er 5 i-pads, i-pods, tablets of hoe die dingen nog meer heten op tafel om te zien wat de tegenstander van het Tweede had gedaan. Dit is wel een verslag over het Eerste maar de ontwikkelingen bij het Tweede overheersten de gehele middag. Wij hadden net de Chinese loempia achter de kiezen toen ergens het bericht doorkwam dat Woerden verloren had…..Wij lieten gelijk bier aanrukken en aangezien er slechts één speler van het Tweede aanwezig was, Henry, werd deze eerst luid toegezongen en daarna werd er geklonken met een klank die het carillon van de Waagtoren zou doen instorten. Het bleef nog lang gezellig én rumoerig.

Gedetailleerde uitslag Tweede:

Henry Veneman (2113) Sietske Greeuw (1919) 1-0
Wim Nieland (1911) N.O. 1-0
Dirk van der Meiden (2045) Tejo Hagen (1787) 1-0
Dennis Keetman (1931) Camilo Guzman (1846) 0-1
Maaike Keetman (1882) Piet van Eeghen (1868) 1-0
Shannon Vlaar (1953) Benno Drewes (1741) 1-0
Bert Buitink (1949) Chris van Bockel (1839) ½-½
Alex Albrecht (1834) Ben Duivenvoorden (1657) 0-1
      5½-2½

5 Comments

 1. Danny
  Danny 22 april 2013 at 21:08

  Jan,

  Je had toch wel door dat ik zwart had?
  Ik offerde juiste 2 lopers voor een toren en 2 pionnen!

 2. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 23 april 2013 at 06:01

  Jan, je vergeet helemaal het grotere nieuws van de dag te melden.

  De zaakwaarnemer van Danny – een zekere Bosniër met de dubieuze reputatie nogal eens boos weg te lopen na mislukte onderhandelingen – wist zaterdqg het nieuwtje te melden dat er een transfer aanstaande was van het jonge talent naar topclub Purmerend – je wist immers nooit, dalijk brak hij een pink, dronk hij teveel bier waardoor zijn rating 100 punten zou dalen, zou hij opeens op zichzelf dreigen te gaan wonen, waardoor de zorgen om rekeningen etc. zijn niveau naar tartarische dieptes zou doen zinken – en kon hij een goed seizoen niet verzilveren. Bovendien betaalden ze goed daar en was het een gezellige club op redelijke afstand van het moederlijk nest, waar ze na afloop van de partij altijd bij Snackbar de Vergaloppeerde Paardrijder nog wat napraatten over de wedstrijd en Enrico nog eens wat goede sfeerverhogende moppen over Ilpendammers in groep gooide, Hopman een kaartje legde en Schoorl naar de hiphop van Gregory van der Wiel luisterde. Daarbij zat er toch ook niet veel groei – ja in potentie, maar niet in de praktijk – in deze groep. Logisch dus. Eriksen gaat tenslotte ook niet zijn hele leven passjes van de Siems de Jong en Cilessens van deze wereld tot goals tegen RKC verwerken. Zonde van de tijd. Ter voorbereiding had hij bovendien al een afspraak gemaakt met de kapper van Dimitri om zich een bij een hoger niveau passend uiterlijk aan te meten. Bij Purmerend rekende men zich trouwens al rijk: het gerucht ging dat er een mooie grote sponsor binnengehaald kon worden – een groot hagelslagmerk uit het midden des lands. R. Lubbers bevestigde het gerucht van de op handen zijnde transfer door te vermelden dat hij was gevraagd mee te doen aan zijn afscheidswedstrijd – gezien het feit dat toch wel bekend was dat hijzelf aan de basis had gestaan van het succesverhaal “De Ruiter”. Dat de opleidingsclub er geen cent aan over hield was logisch – omdat het contract voor het 17e levensjaar was afgesloten. Business is business; da’s logisch. Tot zover de zaakwaarnemer.

  Dat mis ik wel in jouw verslag…

 3. Danny
  Danny 23 april 2013 at 09:21

  Dit was nodig?

 4. Avatar
  Frits Leenart 23 april 2013 at 15:00

  Inderdaad een prachtprestatie van het eerste team, dat aantoonde in de top van de tweede klasse van de KNSB een rol van betekenis te spelen. Ook het tweede team leverde een goede prestatie door zich te handhaven in de derde klasse van de KNSB, wat de doelstelling was. En door de promotie van het derde team naar de promotieklasse van de NHSB door kampioen te worden in de eerste klasse, heeft De Waagtoren nu een niet eerder behaalde hoogte van indeling van zijn hoogste teams in de externe competitie bereikt. Daar mogen we trots op zijn !

 5. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 23 april 2013 at 15:07

  Nee, nodig was het niet. Plaats het maar in het kader van het feit dat in Rotterdam de trainers altijd tegen je zeiden dat je zo talentloos was. Zo ben ik opgegroeid. Misschien dat het daar is misgegaan.

Leave A Comment