Jan Poland

Vlaggenparade bij het Eerste, geen bekroning

Mooie speellocatie daar in Utrecht, gezegend met de naam Den Hommel. Om er te komen moet je wel de afslag Jaarbeurs nemen en die niet, al ouwehoerend, voorbij rijden. Zodoende waren Gerard en Jos plus de captain 10 minuten later dan 13.00 uur ter plekke. De rest was al begonnen. Of dit nou voortekenen waren van de zware strijd die ons wachtte of niet, er werden in elk geval 3 partijen geclaimd wegens vlag, een fenomeen wat ik nog niet eerder heb meegemaakt. En wat irritatie zo hier en daar, maar dat zal ik verduidelijken.

Danny had als een van de weinige uitzonderingen nergens last van, kreeg een Konings Indiër op het bord, offerde op de 18e zet een Toren tegen Paard en pion en verkreeg met deze manoeuvre 2 verbonden pionnen op de a en b lijn. Danny won nog een pion en de tegenstander probeerde nog wat. Danny counterde (hmm….voetbaltermen maar er zijn een aantal 1e team spelers die ook van voetbal houden, ergerlijk!) door met een Loper schaak te geven en mat 2 zetten later. Bij het naspelen valt pas goed op wat een een mooie partij dit is. Frank had zijn dag niet, geïrriteerd door mijn te laat komen, een tegenstander op blote voeten, zijn spel en zijn ‘reken maar niet op mij vandaag, Jan’, kortom Frank kwam een Toren achter, later werd dat ingeruild voor een stuk achter en toen Frank er nog eens goed voor ging zitten werd het een eindspel van Loper en Paard tegen een Toren, voor Frank. Ik weet niet hoeveel pionnen want ik heb het notatiebiljet niet. Er werd door Frank verbeten op de klok getimmerd, er werd driftig gezet, dus alles duidde er op dat het wel goed zou komen. En inderdaad, tot onze lichte verbazing bood de tegenstander remise aan. Sneller dan het weerlicht nam Frank het aan.

Daan was ook enigszins de kluts kwijt, hij kwam in vreselijke tijdnood omdat hij de klok domweg vergeten was, althans het kijken er op. Hij had wel veel tijd geïnvesteerd om een goede stelling te krijgen maar betekent nog geen gewonnen stelling dus toen hij plotseling gewaar werd dat de klok wel erg in zijn nadeel stond werd het vluggeren en daarbij ging een stuk de mist in. Vlag viel en er werd gereconstrueerd en Daan had de 40 gehaald, maar de stelling was een ruïne. Op zet 46 gaf Daan het op. Ook bij Jos speelde de vlag een rol, maar die werd uitgestoken. Een positionele partij die beide spelers veel tijd kostte. Stukken werden geruild en beide spelers hadden Toren, Paard en 5 pionnen. Het Paard van Jos stond op een gegeven moment verdacht op f4 en net toen het stuk verloren dreigde te gaan viel de vlag van de tegenstander bij het uitvoeren van de 40e zet. Zoals wij weten ligt het woord ‘claim’ bij Jos in de mond bestorven en nu konden wij het woord wederom horen, tot aan de Domtoren toe. ‘Daar baal ik van’, was het wanhopige verweer van de tegenstander.

Roland en Frank speelden beiden een identieke pot in die zin dat beiden veel tijd investeerden in hun stelling. Roland kreeg een goede stelling, kwam er niet door en moest toen eigenlijk gas terug nemen. Maar dat begrip komt in Roland zijn vocabulaire niet voor en ik stond erbij en keek ernaar toen Roland een stuk kwijtraakte. En aangezien naast Roland Frank speelde zag ik ook Frank op de 31e zet een stuk weggeven. Frank had ook een mooie stelling en er moet ergens winst in hebben gezeten. Waarschijnlijk had hij in de voorbereiding van zijn aanval mat achter de paaltjes eruit moeten halen door bijvoorbeeld een keer g6 te spelen. In de tijdnoodfase ging het mis en stond een Paard van Frank plotseling op stal in plaats van op het veld.

Rob en Gerard speelden beiden tegen een invaller want Utrecht kwam lang niet in zijn sterkste stelling opdagen. Rob speelde tegen een heel jong talent en die maakte het Rob nog knap lastig. Toen Rob de Dame veroverde tegen 2 Torens was de partij in hogere zin voorbij. Rob veroverde nog een kwaliteit en de tegenstander raakte in tijdnood. Nou is Rob ook zeer vaak in tijdnood maar nu was het de tegenstander die door de vlag ging. Er werd gereconstrueerd en zet 40 was wel gedaan maar de vlag viel voordat de klok ingedrukt was. Gerard kwam in een Grünfeld Indische opening terecht en kon uit de opening geen enkel voordeel halen. Gerard is nog steeds uit vorm en speelt voorzichtig om in elk geval niet te verliezen. Op de heenweg had Gerard uitgerekend dat de keren dat hij voor het team gewonnen had dat niet echt van belang was, maar dat als hij remise had gespeeld in de wedstrijden die hij verloor het team kampioen in onze poule zou zijn geworden. Toen viel het even stil in de auto en prompt miste ik de goede afslag.

Ik hoop dat Frank met deze uitleg genoegen neemt.

Danny de Ruiter (2267) André Bouwmeester (2176) 1-0
Frank van Tellingen (2205) Arend van Oosten (2116) ½-½
Daan Geerke (2146) Jos Nooijen (2104) 0-1
Jos Vlaming (2135) Meindert van der Linde (2139) 1-0
Roland Punt (2136) Harm Theo Wagenaar (1928) 0-1
Frank Agter (2149) Pieter de Groot (1940) 0-1
Rob Konijn (2093) Sven Dijkhuis (1813) 1-0
Gerard de Geus (2044) Roland Bes (1688) ½-½
      4-4

3 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 10 maart 2013 at 18:47

  Hoi Jan, ik neem je niets kwalijk hoor en ik was allang blij dat jullie er toch nog rap waren. De slechte stelling was een gevolg van een ondoordachte zet, en het feit dat bepaalde stellingen me niet goed liggen (gebrek aan talent). De partij verdient het niet, het daglicht ooit nog te zien en de reden dat ik niet opgaf, had eigenlijk met zelfverloochening en ondoorgrondelijke schaamte te maken. Alle stadia van rouw heb ik doorgemaakt. Eerst de ontkenning van het feit dat ik slecht stond, toen de boosheid jegens mijn tegenstander, het vechten en tegenstribbelen, de verbjstering etc. de acceptatie tenslotte. Toen mijn tegenstander nog vijftig minuten had en ik één voor vijftien zetten – wilde ik eigenlijk opgeven. Het was de eenvoudige gedachte, dat ik dan net zo goed gewoon door kon spelen die me op de been hielden. Bovendien merkte ik dat mijn tegenstander zenuwachtig werd. Hij miste de geforceerde winst, ga een kwaliteit terug, toen een stuk. Een wonder dat alleen te verklaren is door het feit dat schaken een geluksspel is.

 2. Konijntje
  Konijntje 11 maart 2013 at 13:20

  Hun ratings zijn wel een stuk lager dan ik dacht, dan is 4-4 niet zo’n goede uitslag.. Hun gemiddelde rating ligt zelfs ver onder onze laagste rating!

 3. Danny
  Danny 11 maart 2013 at 14:37

  Rob,

  Rating zegt niet zoveel.
  Ik had ook niet verwacht dat de tegenstander van Gerard 1688 had dacht eerder 1900.
  Jij speelde natuurlijk tegen een jeugdspeler, van hen zijn de ratings nooit betrouwbaar.

Leave A Comment