TF – De Negende Man

By Published On: 13 juli 2012Categorieën: Analyses, Overige Toernooien2s Reacties

De beste totaalprestatie bij het NOVA-open in Haarlem komt zonder meer op naam van Ton Fasel. Een gedeelde eerste plaats in de B-groep met 5 uit 6 en op een haar na was het een ongedeelde overwinning met 5½ uit 6 geweest, zoals u uit de bijgevoegde analyse kunt opmaken.
Zoals immer bescheiden, meldt Ton dat zijn partijen niet om aan te zien waren en hij slechts met veel gerommel toch punt op punt kon binnen halen. Ja, ja, we kennen Ton zo langzamerhand wel. De Meester in het oproepen van mystificaties. Een mooi voorbeeld daarvan was weer zijn partij uit de laatste ronde tegen de sterkste tegenstander (rating 1950) uit zijn groep. Kort na de opening ontstond de volgende stelling:

imageDiagram na 12…Tc8 uit Fasel-Van der Werff

Wat kan wit hier niet allemaal doen. Heel goed en verstandig was de rokade, maar ook 16.Pxc6 of 16.Tc1 of 16.Td1 waren hoogst plausibele zetten. Maar niets van dat alles, Ton deed 16.Dd1!? Waarom? Was de dame in gevaar op de damevleugel of is dit een voorbereiding van een aanval op de Koningsvleugel? Beide veronderstellingen lijken hoogst onwaarschijnlijk. Wat moet de tegenstander gedacht hebben. Hoe zou hij Tons zet ingeschat hebben?
Bij dit alles dringt zich heel sterk een eigen ervaring met Ton op. In een partij uit de interne speelde hij in de opening Dd1-d4, vervolgde met Dd4-a4 en sloot deze manoeuvre af met Da4-c2. Dit leverde mij twee ontwikkelingstempi op, terwijl Ton heel goed meteen Dd1-c2 had kunnen doen. Ik weet niet meer wat ik toen allemaal dacht, maar zo’n opmerkelijk manoeuvre blijft toch even in je hoofd hangen. Waar het aan lag weet ik ook niet meer, was het het dwaalspoor dat Ton had uitgezet of mijn eigen sukkeligheid, maar enige tijd later beroofde ik ondoordacht mijn voorpost op f5 van zijn dekking, waarop Ton zonder aarzelen met zijn dame van c2 de f-pion er afsloeg, waarmee mijn stelling prompt in een ruïne veranderd was.
Wat er door het hoofd van de jeugdige tegenstander van Ton is gegaan weten we niet, maar als Ton zijn dame op b3 had laten staan zou hij ongetwijfeld geen moment zijn zet 16…d5?? overwogen hebben. Natuurlijk haalde Ton meteen uit met 17.Da4. Van der Werf wist met 17…b5 18.Dxb5 Db6 nog het ergste te voorkomen, maar hij had moeten verliezen zoals u in de analyse van deze boeiende partij kunt zien.

Het voorstel van Jan Poland om Ton niet op te stellen in het Tweede, maar hem toe te voegen als negende man is even eenvoudig als geniaal. Zo is Ton de Joker of Verdubbelaar die elk moment ingezet kan worden en de tegenpartij in het ongewisse laat waar en wanneer. We hebben daarmee het grote voordeel dat door het meedoen van Ton we steeds in een andere opstelling kunnen spelen en zelfs als hij niet mee doet, zal de tegenpartij daar met hun opstelling rekening mee moeten houden.

2 Comments

  1. TF 14 juli 2012 at 11:39

    @Willem, dank voor het leuke stukje en de analyse. Die ga ik zeker nog eens op mijn gemak bekijken.
    Ik zie trouwens net op de site van het Bilderberg-toernooi dat De Waagtoren daar ook goede zaken heeft gedaan! Een overtuigende 4,5 uit 5 door Gerrit Valk, op de voet gevolgd door Johan Plooijer! http://www.seniorentoernooi.nl/2012/applets/03/SMWSite/index.html

  2. Jan Poland 17 juli 2012 at 22:40

    Wat zal er gebeuren als TF zich echt eens in het eindspel gaat verdiepen? Wordt hij dan onverslaanbaar? De Heer beware ons!

Leave A Comment