Willem Andriessen

Schitterende prestatie Shannon Vlaar in het NK

Omdat er een paar afvallers waren kreeg Shannon Vlaar een wild card voor het NK in de hoogste meisjes categorie. Op rating kwam zij met haar 1706 als zesde binnen, achter onder andere vier meisjes met een rating van 1917 oplopend tot 1988. Meer dan een middenmootpositie in het  veld van tien deelneemsters leek er voor Shannon niet in te zitten. Toen Shannon dan ook na gedecideerde overwinningen op twee gelijkwaardige tegenstandsters het in de eerste confrontatie met een van de 1990-speelsters (Nathalie van der Lende), niet bol kon werken leek die middenmoot positie inderdaad het hoogst haalbare. Net als alle anderen won ze vervolgens van de twee zwakste speelsters, om zich toen schrap te zetten voor de partijen tegen Diana Dalemans (1988) en Sophia Thoma (1917) in ronde zes en zeven.
Het verrassende was dat Shannon in beide partijen meteen het initiatief naar zich trok en zeer overtuigend beide meisjes wist te verslaan.  Daarmee had Shannon de tweede plaats veroverd, slechts een half punt achter Nathalie van der Lende. In de achtste ronden wonnen beiden, waarna al vast stond dat Shannon zeker tweede zou worden.

In de laatste ronde werd de partij tussen Van der Lende en Dalemans na zeven zetten remise gegeven en zou Shannon nu bij een overwinning zelfs gedeeld eerste zijn. Maar ze had een zeer zware tegenstandster in de persoon van Anna-Maja Kazarian (rating 1968). Dè stelling uit het toernooi voor Shannon was de volgende:

imageDiagram na 26…Tb8 uit Vlaar-Kazarian

Wit staat beter, ook na een zet als 27.Kc2. Maar Shannon deed de goede zet 27.b3! en nu had ze na 27…cxb3 heel sterk 28.Txc5! b2 29.Txa5 bxc1+ 30.Kxc1 kunnen doen. Met een pluspion en een sterk paard heeft wit goede winstkansen. Shannon deed echter 28.Txb3 waarna een gelijke stelling ontstond, die Anna-Maja beter speelde en tenslotte niet onverdiend won.
Marten Coerts maakt een opmerking over enkele zwakke spelers in deze groep. Het was jammer dat die met ratings van 12-1300 toegelaten waren. Maar deze drie meisjes speelde geen enkele rol . Van de 18 partijen die ze tegen de top-zeven speelden gingen er 16 verloren en slechts 2 werden remise. Interessant is het dan ook te zien hoe die top-zeven onderling speelde. Ook daarin was Nathalie van der Lende de beste met 5 uit 7 gevolgd door Shannon met 4 en Diana Dalemans en Anna-Maja Kazarian met 3 uit 7.
Kortom een schitterende prestatie van Shannon en haar overwinning op Diana Dalemans kunt u hier met enige aantekeningen vinden.

2 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 8 mei 2012 at 20:26

    Marten, bedenk je wel dat regionale kampioenen het recht hebben om op het NK uit te komen, hetgeen betekent dat de kampioen van zeg, Drenthe, misschien 1300 heeft – en soms komt daar nog een verrassing uit…
    lijkt me geen reden om die meisjes (deelnemers) van deelname uit te sluiten hoewel ze natuurlijk weinig kans maken.

Leave A Comment