Willem Andriessen

ASK 2012 – Roland Punt en Danny de Ruiter

By Published On: 24 april 2012Categorieën: Analyses, ASKViews: 14360 Reacties on ASK 2012 – Roland Punt en Danny de Ruiter

De laatste jaren waren er steeds slechts twee Waagtorenspelers die zich regelmatig met de ‘gastspelers’ konden meten, te weten Roland Punt en Danny de Ruiter. In 2009 eindigde Danny en Roland samen met Enrico Blees gelijk bovenaan met 5 uit 7, waarbij de titel naar Danny ging. Het jaar daarop eindigden Danny en Roland weer gelijk met 5 uit 7, maar nu een half punt achter winnaar Enrico Blees. In 2011 stonden Roland en Danny na zes ronden weer gelijk en moesten nu tegen elkaar. Roland won en eiste daarmee zijn traditionele tweede plaats voor de vierde keer op (ook in 2008 was hij al eens tweede geweest). Danny zakte nu terug naar de achtste plaats.
Dit jaar was het al niet anders. Danny en Roland waren de enigen die zich regelmatig met de gastspelers konden meten. Roland speelde tegen alle vier de coryfeeën.  Verloren van Plukkel en Thomas Broek, gewonnen van Blees en remise in de laatste ronde tegen Rob Schoorl. U heeft al een fragment uit die laatste partij gezien, maar er was nog een interessant moment.

imageDiagram na 36.Db6 uit Schoorl-Punt

Een lastige stelling voor beiden. Roland loste de problematiek resoluut op met 36…Lxf4! 37.De6+ Kh8 38.Pxf4 Df3+ met als pointe dat 39.Pg2 een aardig mat met 39…Df1+ 40.Txf1 Tf1X geeft. Schoorl koos met 39.Kg1 Dxf4 40.De5+ Dxe5 Txe5 voor het eindspel dat hij nog juist remise wist te houden.

Danny speelde tegen drie van de vier gastspelers. Gewonnen van Plukkel, remise met Schoorl en de hier eerder al getoonde nederlaag tegen Blees. In de laatste ronde was Peter Hoekstra zijn tegenstander. Danny had zich voorbereid op een Konings-indiër met Pb8-a6, waar Peter zich regelmatig van bediend. Maar Peter dacht er verstandig aan te doen iets heel anders op het bord te brengen en toen bleek zijn gebrek aan ervaring met die variant hem slecht te bekomen.

imageDiagram na 12.Lg2 uit De Ruiter-Hoekstra

In deze variant van het Bogo-indisch is e6-e5 als regel de bevrijdende zet, maar hier wat prematuur zoals blijkt: 12…e5 13.dxe5 dxe5 14.Pxe5! Pxe5 15.Te3 met pionwinst en daar wist Danny wel raad mee.

Leave A Comment