PW45 – Een overrompeling van Nico Mak

By Published On: 13 februari 2012Categorieën: Analyses, Partij van de Week5s Reacties

14C. Nico Mak CRegelmatig word ik overvallen door twijfel. Krijg ik een heel aardige partij in handen, die de winnaar tot eer strekt, blijkt bij nadere beschouwing toch het een en ander aan bijvoorbeeld het combinatoire vuurwerk te schorten. De trotse winnaar heeft de notatie van die partij misschien wel in een speciaal mapje –mijn beste partijen- opgeborgen, al of niet voorzien van enkele mooie varianten, die bij de ‘post mortem’ naar voren zijn gekomen. Moet ik zijn plezier bederven door bij die partij enige kritische opmerkingen te plaatsen, waarbij van het vermeende kunststukje niet meer overblijft dan een amateuristisch werkstukje?
Ik ken dit gevoel zelf ook heel goed. Ik heb sommige van mijn eigen partijen uit een grijs verleden, die ik met weemoed wel eens naspeelde, door de ‘computer gehaald’ en dan bleef er soms ook niet veel over van mijn pronkstukjes. Ik moet u dan ook adviseren als u meent een prachtige partij te hebben gespeeld, berg hem op in een speciaal mapje. Houdt hem uit de buurt van een schaakcomputer en laat hem alleen zien aan schaakvrienden wiens rating minstens honderd punten lager is dan de uwe en tenslotte zorg er voor dat hij niet in mijn handen valt.

Voor de volgende partij komt deze welgemeende raad te laat, want ik heb hem al kunnen beschouwen en een beetje ontleden. Een alleraardigste partij daar niet van, maar ik had al meteen de indruk dat de aanvaller wat al te overmoedig was. Geen nood, want zijn tegenstander liet zich gemakkelijk bedriegen, waardoor de beloning niet uitbleef. Maar wellicht heb ik het plezier van de winnaar met de volgende analyse danig bedorven, want ik kon er niet omheen hier en daar op enkele onvolkomenheden te wijzen.
Het spijt me.

5 Comments

  1. Jan Poland 13 februari 2012 at 23:08

    Is deze partij vorige week gespeeld? Aan de foto te zien moet dat een partij zijn van 30 jaar geleden, toen waren beide spelers net lid van 0-0-0

  2. WALTER 14 februari 2012 at 16:43

    Willem

    Prachtig mooi geschreven!!!

Leave A Comment