Jan Poland

Eerste haalt uit en staat weer bovenaan

Met de stad Hoorn heeft Alkmaar in het verleden menig strijd geleverd. Dat daarbij altijd economische belangen in het geding waren en niet zozeer sportieve doet aan de aard van de strijd niet af en heden ten dage wordt er nog vrolijk gebekvecht, voornamelijk op het sportieve vlak. Economisch is Hoorn al uitgeteld natuurlijk. Na de verloren pot tegen Amstelveen had het 1e iets goed te maken en Hoorn was een uitgelezen locatie. Dat zij beducht waren bleek al uit de opstelling, deze was al aardig dooreen gehusseld. En Hoorn heeft zijn trekken thuis gekregen, met een winst ½-7½ voor het 1e en 2-6 voor het 2e, maar daar hebben wij Fritz voor.

Frank van Tellingen speelde op bord 1 en had slechts 23 zetten nodig. In Aangenomen Slavisch gaf Frank een Paard en Loper tegen Toren en pion. De Koning van de tegenstander stond open en bloot voor de aanval midden op het bord en Frank wist vrij eenvoudig met zijn Dame de stelling van de tegenstander binnen te dringen en toen hij een Paard ging winnen gaf de tegenstander op.

Jos Vlaming speelde op bord 2 en heeft met wederom een overwinning een fantastische score van 6 uit 6 bereikt. Ook deze overwinning was even simpel als rechtlijnig. De ‘eigen’ opening, stukken goed neerzetten, een pion winnen, de druk opvoeren en tot besluit zei de tegenstander, geheel murw gespeeld ‘ik geef op, ik heb het wel gezien’ en het punt is in de tas.

De enige remise deze dag was van Daan op bord 3. Daan wist de h lijn te openen en trachtte van daaruit een aanval op te bouwen. De tegenstander bood goed verweer en Daan kwam er niet door. In een iets mindere stelling voor Daan werd remise gegeven.

Op bord 4 speelde Roland Punt een wedstrijd die lange tijd gelijk op ging. De tegenstander speelde een aantal pionnen naar voren en Roland had het idee dat in een eindspel dit gunstig voor hem zou zijn omdat hij met zijn Koning de ver opgerukte pionnen zou kunnen aanvallen, zover de mening van Roland. Het kwam er echter niet van, toen Roland met een Toren verdubbeling een Paard aanviel en de tegenstander vervolgens meende een ongedekte Loper te moeten aanvallen overzag deze iets. Roland sloeg met de Toren het Paard met schaak, Toren x Toren, Toren x Toren schaak en met een terugtrekkende beweging van de Toren dekte deze eenvoudig de aangevallen Loper en het stuk in de pocket en een vol punt.

Op bord 5 moest Frank Agter het langst van allemaal werken voor het punt. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op totdat Frank een vrijpion wist te creëren en deze gestaag naar voren bracht. Een eenvoudig schaakje door de tegenstander had Frank een Paard  moeten kosten, maar beide spelers zagen het niet, pfff….. Nadat het lek was gedicht gaf de vrijpion de doorslag en weer een punt.

Een vreselijk ingewikkelde pot speelde Rob Konijn, met allerlei penningen en dit al in de opening. Rob won wel een pion en later nog een, maar hevige tijdnood maakt de notatie onleesbaar. Na de tijdcontrole moest de partij worden nagespeeld om te controleren of er 40 zetten waren gedaan en nadat met een slecht werkende ballpoint er wat krabbels waren gezet werd met 2 pionnen voorsprong voor Rob de partij vervolgd. Na nog 9 zetten gaf de tegenstander op.

Gerard de Geus won sedert lange tijd, maar gaf de tegenstander eerst een vol stuk cadeau. Na lang aarzelen nam deze het kleinood toch niet aan. De mededeling van Gerard dat hij een stuk had weggegeven veroorzaakte al hartkloppingen bij mij, maar bij nadere beschouwing viel de schade mee en dat was dus ook de mening van de tegenstander. Gevoegd bij het feit dat Jos Gerard flink onder druk zette om gewoon door te spelen en vort ging de geit. Ook later in de partij stond Gerard steeds een fractie beter omdat de tegenstander een dubbelpion op de b lijn had en Gerard pionnen op de a en f lijn. Zo werd het eindspel gespeeld. Maar….de tegenstander liet zich in remise stelling foppen. Ondersteund door Koning en Toren liep de vrije f pion zo snel naar voren dat de tegenstander te geïmponeerd raakte om goed tegenspel te bieden en hij gaf op na de dreiging om zijn 2 pionnen te verliezen.

De mooiste wedstrijd speelde zich af op bord 8. Hier geen blunders maar door goed spel wist Danny een stelling op te bouwen die hem eerst een pion opleverde en even later, na teruggave van de pluspion, een ver opgerukte vrijpion. In wederzijdse tijdnood hield Danny het hoofd koel en na 3 krachtzetten in even zo vele seconden moest de tegenstander een Toren geven om promotie te verhinderen. Deze gaf daarna op.
Omdat de concurrentie nogal verrassend verloor staan wij weer alleen op kop en met promotie in het vizier.

Gedetailleerde uitslag:
Joseph Molenaar (2106) – Frank van Tellingen (2176) 0-1

Sjors Broersen (2069) – Jos Vlaming (2177)              0-1

Jerrel Thakoerdien (2115) – Daan Geerke                 ½-½

Ardjan Langedijk (2107) – Roland Punt (2121)           0-1

Wilko van der Gracht (1993) – Frank Agter (2118)     0-1

Arjon Buikstra (2013) – Rob Konijn (2043)                0-1

Alexander Geerts (2029) – Gerard de Geus (2064)     0-1

Tom Balla (2018) – Danny de Ruiter (2067)              0-1

Totaal                                                              ½-7½

2 Comments

  1. drulovic
    drulovic 13 februari 2012 at 08:27

    Tja, hoe vaak gebeurt het niet dat je op de 41e zet een fout maakt? Mij iets te vaak in ieder geval. Ik zag het meteen nadat ik de zet had uitgevoerd. Mijn tegenstander trouwens ook na zijn zet….

    Maar ik was niet de enige. Danny gaf ook een stuk weg, hetgeen zijn tegenstander niet zag, toch?

  2. danny
    danny 13 februari 2012 at 14:45

    Klopt Frank!
    In de analyse zag ik opeens dat er een pion op c6 stond nadat hij mijn paard had geslagen.
    In de partij dacht ik dat er geen pion stond hehe.

Leave A Comment