Willem Andriessen

Frank Agter laat twee titelhouders ontsnappen

Het aardige van een open toernooi is, dat je in de eerste ronde de kans hebt eens je krachten te meten met een titelhouder. Danny de Ruiter trof daardoor in voorgaande toernooien al eens twee keer Erik van den Doel als tegenstander. Deze keer kreeg hij in de eerste ronde IM Christov Kleijn (rating 2444) toegewezen. Het bracht hem geen succes, net zomin als Frank Agter tegen GM Das Neelotpal (2477) en Wim Nieland tegen Bob Beeke (2224). De enige die in de hoofdgroep een half puntje haalde was Dirk van der Meiden, maar dat was te danken als beloning voor de vrije ronde die hij opnam. In de volgende ronde mocht Dirk uitkomen tegen  ex-Lange-Rokade-speler FM Sybolt Strating (2288). Dat bracht ook hem geen succes, net als zijn clubgenoten in de eerste ronde. Meer over de verrichtingen van alle Waagtorenspelers in het NOVA College toernooi in Haarlem kunt u lezen in het verslag van Rob Freer.

Het meest deed Frank Agter van zich spreken. Na zijn nederlaag tegen de Indiase grootmeester Neelotpal, die hij hier zelf bespreekt, en een overwinning in ronde twee tegen Jan Seeleman (2015), wachtte hem in ronde drie weer een titelhouder, namelijk de ‘volslanke eindspelcomponist’, zoals Frank hem noemt, de Israëliër Yochanan Afek. Na een wild offer van de IM was de volgende stelling ontstaan:

imageDIAGRAM na 24.Pxe7 uit Afek-Agter

Nu gaf Frank een schaakje met  24…Db6 en omdat zwart met Kxe7 dreigt te vervolgen had wit niet beter dan25.c5. Frank deed nu 25…Txc5 en dacht waarschijnlijk dat er een vreselijk aftrekschaak dreigde, maar niets is minder waar. Na 26.Pg8! Tc6+ 27.Kh1 Ta6 28.Tf5 had wit weer het heft in handen, wat genoeg was voor de partijwinst.  In plaats daarvan had Frank met simpel 25…Dxc5+ 26.Kh1 Dxe7 27.Txf6 Lb3 wits opzet totaal kunnen weerleggen.
Zijn partij tegen Neeloptal, met aantekeningen van hem zelf, vindt u hier. Frank besluit de analyse van die partij als volgt:
‘Het leukste moment van de confrontatie met de timide Indiër was na afloop van de partij. In een volledig uitgestorven school zaten we tot 0.30 uur te analyseren. Alleen de toernooidirecteur was er nog. Neelotpal was zichtbaar vermoeid en vroeg of hij zaterdag echt om 9.00 uur op het appèl zou moeten verschijnen. De directeur beaamde dat en vroeg of dat ging lukken. Neelotpal zuchtte en zei dat hij kapot was, waarop de directeur hem verbaasd aankeek en vroeg waarom hij dan in godsnaam nog niet in bed lag. Deze optie had Neelotpal nog niet bedacht. Hij bedankte voor de interessante partij en vertrok spoorslags richting hotel.

Al met al was ik tevreden over mijn spel in de die partij. Hoewel ik bijna 400 ratingpunten minder had waren er zeker kansen geweest op meer. Daarbij moet gezegd worden dat de kracht van sterkere spelers ligt in het spelen van zetten die het de tegenstanders zo moeilijk mogelijk maken. Ook in mindere stellingen.

GM Neelotpal zou uiteindelijk gedeeld derde worden, ongeslagen. Ikzelf behaalde slechts 2 punten uit vijf partijen en was niet tevreden met het resultaat. Er had zeker meer in gezeten’.

One Comment

  1. fravatel
    fravatel 16 juli 2011 at 11:44

    Goed werk Frenk…iets meer uithoudingsvermogen & als we allebei de vorm kunnen vasthouden, dan wordt het nog wat volgend jaar! Misschien nog iets minder risico in je spel leggen?

    FvT

Leave A Comment