Jan Poland

Mikt TATA Steel Chess op 100 ste toernooi in 2038?

Als toeschouwer bij het Tata Steel Chess toernooi onderga je de sfeer toch anders dan wanneer je zelf meespeelt. Geen spanning, geen koude rillingen, doch slechts observeren en constateren. Bovendien kwam ik meestal tegen vijven binnen en een deel van de spelers lopen dan al rond, of hangen aan de bar.

Maar hebben onze knullen en meisjes het nu wel zo goed gedaan bij de Tienkampen, in mijn ogen het belangrijkste amateur deel?

Eerst een cijfermatige onderbouwing, gebaseerd op de ranglijst op SB.

Er namen 28 Waagtorenaren deel aan de Tienkamp en die eindigden op:

plaats  1: 2 spelers, Jos Vlaming en Nico Mak, hun aandeel 7,14%

plaats  2: geen enkele speler, dus slechts 2 promovendi dit jaar

plaats  3: 3 spelers, Annemarie Volkers, Dirk van der Meiden en Johan Plooijer, aandeel   10,71%

plaats  4: 2 spelers, Rob Heijink en Gerrit Lemmen, hun aandeel 7,14%

plaats  5: 4 spelers, Danny de Ruiter, Henk Westerman, Cees Mul en Arie Boots, hun aandeel 14,29%

plaats  6: 6 spelers, Henry Veneman, Wim Nieland, Albert van der Meiden, Maaike Keetman,  Leendert Hartgers en Theo de Bruijn, hun aandeel 21,44%

plaats  7: 4 spelers, Frits’ik ben trots op jullie’Leenart, Ton Fasel, Adib Jawdat en Ton  Verhagen, hun aandeel 14,29%

plaats  8: 2 spelers, Bert Oudvorst en Anton Schermer, hun aandeel 7,14%

plaats  9: 2 spelers, Piet Pover en Bert Buitink, hun aandeel 7,14%

plaats 10: 3 spelers, Dick Bouma, Rob Freer en Ger Peereboom, hun aandeel 10,71%

Ervan uitgaande dat de onderste 2 degraderen zijn er 5 degradanten.

Vanuit sportief oogpunt is het toernooi niet echt geslaagd te noemen, de spelers die op plaats 1 t/m 5 zijn geëindigd vormen 40% van het totaal en de rest op 6 t/m 10 60%. Jos heeft natuurlijk een topprestatie geleverd met het grootste aantal punten van alle deelnemers en dat in een van de hoogste groepen en ook Nico Mak was zeer op dreef. Verder vallen de goede scores op van Johan, Rob H. en Gerrit. Annemarie begon wat stroef, maar dat lag meer aan het feit dat zij lange tijd niet geschaakt had. Toen zij eenmaal warm gedraaid was ging het crescendo. De rest van de spelers zal met gemengde gevoelens terugkijken, zeker Rob F. die last heeft van posttraumatische werkstoornis gekoppeld aan een gebrekkig pensioenritme.

Vanuit sociaal oogpunt bezien is het toernooi geslaagd te noemen, zo mocht ik uit de monden van de diverse deelnemers optekenen. Het percentage bar- en disgenoten lag de meeste ronden dik boven de 70% en menig nachtelijk uurtje werd verstoord door kreten als ‘mat’, ‘doodvermoorden’, ‘pletten’ en meer van dat fraais, dit alles omlijst door bovenmatige consumptie van bier, wijn en diverse likeuren. Maar wat wil je, de volgende ochtend uitslapen tot 11 uur, snel een broodje, in de auto en schaken maar weer. Ik hoorde menigeen dan ook verzuchten ‘wat zwaar’, waarop ik riposteerde ‘ga dan gewoon werken’ en dan was het kreunen en steunen subiet over. Zo een weekje schaken is natuurlijk veel leuker dan noeste arbeid, nietwaar? Wat opviel was dat niemand een opmerking over de aankleding van de zaal maakte, het futuristische van vorige edities was vervangen door een soort vissenkom met spelers die hun schaaktafeltje maar aan de vloedrand hadden gezet. Dit idee is door de organisatie gepikt van de Lange Rochade, die in 2000 reeds schaakte IN de Waddenzee, nieuwsgierig aangekeken door zeehonden. Wat ik uit de video’s die mede door onze clubgenoot Roland Punt zijn gemaakt (en die ik zeer geslaagd vond) was dat de toernooi organisatie nog wel een aantal jaren wil doorgaan. Ze mikken volgens mij op het behalen van het 100ste toernooi. Mooie opsteker om mee te besluiten.

4 Comments

  1. Avatar
    tata Rob 4 februari 2011 at 14:06

    Jan, nu snap ik waarom je daar met kladblok en pen rondliep..maar een opmerking bij de score van Albert: die is gedeeld 2e geworden in 4D. dat trekt de sportieve uitslag wat op.

  2. Avatar
    Haas von Papenhoven 4 februari 2011 at 14:31

    tata Rob = tata Rob Freer?

  3. Avatar
    TF 4 februari 2011 at 14:43

    @Waggel-Tata: “gebaseerd op de ranglijst op SB”

  4. Avatar
    Rob H, before known as tata Rob. 4 februari 2011 at 16:35

    oh ja, op SB, tja dan is het 6e.
    maar wel uit slechts 8 partijen, dat moet toch meetellen!

Leave A Comment