Willem Andriessen

Laat in het Hollands nooit de opmars f5-f4 toe…

Hier zou een instructieve,  of op z’n minst een spannende partij van het eerste op zijn plaats zijn geweest, maar ik heb niets kunnen vinden wat aan deze criteria voldoet. Daarbij zij opgemerkt dat mij de notatie van de partij van onze eerste bordspeler niet heeft bereikt, want die voldeed wel aan het criterium spannend. Of dat laatste een voldoende reden voor Frank zal zijn de partij ooit voor Waagschaak te analyseren moet afgewacht worden.

Er waren maar twee winstpartijen en daarvan was die van Jos dit keer ook niet om in te lijsten. Blijft over de overwinning van Roland op de jeugdige Guido Bakker. Hier was de tegenstand zo zwak van de jongeman (FIDE-rating toch 2158) dat ook deze partij eigenlijk niet meer dan een diagram verdient. Na 14 zetten stond het als volgt:


Stelling na 14…g5 uit De Bakker-Punt

Duidelijk zichtbaar zijn de contouren van Rolands geliefde Hollandse-verdediging. Ooit zei, naar ik meen Gligoric , ‘sla nooit de pion op b2, ook al is het goed’. Persiflerend op die uitspraak zou ik willen zeggen: ‘laat in het Hollands nooit de opmars f5-f4 toe, ook al is die slecht’. Hier heeft Roland f5-f4 zonder meer cadeau gekregen en met zijn laatste zet 14…g5! Is wit voor het blok gezet. Hij kan een aftrek met Pf3 doen met aanval op het paard op h5, maar hoe? 15.Pe5 is niet aan te bevelen wegens 15…Pxe5 16.Dxh5 Lg4, maar 15.Pxg5 Dxg5 16.Pxc7 is nog te doen. Na 16…Pd4 17.Pxa8 Txa8 18.Lf3! heeft wit in elk geval voorlopig het ergste weten te voorkomen. De witspeler kwam echter op het onzalige idee voor de aftrek 15.Pd4? te kiezen. Daarop voltrok Roland het vonnis als volgt 15…Pxd4 16.Dxh5 Lf7 17.Dd1 f3 en als u de rest toch nog wilt zien dan moet u doorklikken naar Bakker-Punt.

Willem Andriessen

Leave A Comment