Peter van Diepen

Waagtoren 6 haalt hoogste aantal bordpunten in 3B

De uitslag van de laatste wedstrijd van de Waagtoren 6 was 7½-½ tegen S.V. Harenkarspel-WH’76. Daarmee eindigden we op een gedeelde tweede plaats samen met Castricum 3, maar achter kampioen Schaakgroep Koedijk 3. We behaalden mede dankzij deze uitslag het hoogste aantal bordpunten in de derde klasse B.

In mijn vorige verslag noemde ik twee duidelijke patronen in de wedstrijden van de Waagtoren 6.
1. Indien we geen invallers hebben winnen we van iedere tegenstander.
2. Op mijn bord is het altijd een zooitje. Meestal sta ik slecht of verloren, maar uiteindelijk win ik.
Dat was in deze wedstrijd ook weer het geval, maar niet helemaal… Ik zal dit uitleggen.

Wij hadden inderdaad geen invallers, maar zowel Jan Drewes als André Bremmers speelde dinsdag 6 april 2010 niet mee! Jan  had op vrijdag 26 maart al vooruit gespeeld in Warmenhuizen tegen Willem Tesselaar, omdat Willem met zijn rolstoel geen zin had om in het Gulden Vlies te spelen. Dat had Jan daar in Warmenhuizen keurig afgestraft. We zouden dus de wedstrijd in het Gulden Vlies beginnen met een 1-0 voorsprong. Maar toen hadden ze ook hun vierde bordspeler niet meegenomen. Dus André had ook geen tegenstander. We konden daarom beginnen met een 2-0 voorsprong. En Jan en André speelde een partijtje tegen elkaar.

De wedstrijd verliep heel voorspoedig. Achtereenvolgens veegden Guido Florijn op bord 1, Klaas Silver op bord 8, Arie Boots op bord 3, Ton Verhagen op bord 7 en Ger Peereboom op bord 5 hun tegenstanders van het bord. Toen was de stand al 7-0 en traditiegetrouw stond iedereen weer bij mijn bord. Wat was het weer een zooitje! Op zet 9 had ik een loper geofferd. Dat kon nog wel. Maar het dameoffer op zet 10 was toch echt te wild. Mijn tegenstander pakte heel koelbloedig in een combinatie de loper en de dame. Ik kreeg weliswaar een toren, een loper en een paard met een landurige aanval, maar toen ik materiaal kon terugwinnen, deed ik dat niet. Ik offerde nog een toren om de dame te veroveren, maar daar ging mijn tegenstander niet op in, zodat hij nog steeds een dame tegen paard en toren voor bleef staan. Daarna ruilde hij torens en sloeg hij mijn a-pion op de damevleugel. In deze fase had hij gewoon met zijn a-pion naar dame kunnen lopen, maar zijn teamgenoten wilden terug naar Warmenhuizen. Eerst zei hij nog: “dan neem ik wel een taxi”. Maar toen ik remise aanbood, gaf hij mijn een hand en ging hij mee. Eindstand 7½-½.

Leave A Comment