Jan Poland

Schaakgodin verduistert hersens top 3, rest ongenaakbaar

Vergeleken met de hectiek rondom het Tweede was de wedstrijd van het Eerste een saaie vertoning, die bovendien werd ontsierd door het collectief ten onder gaan van de borden 1 t/m 3. Frank worstelt nog hevig met de vorm en gaf na reeds 21 zetten spelen op na een Nimzo Indische opening. Er vloeiden domweg geen goede zetten uit zijn vingers. Met Danny wilde het eveneens niet lukken. Hier een Konings Indiër, de Toren E1 variant. Toen in het New In Chess magazine nog aan openingstheorie werd gedaan kwam deze variant uitgebreid aan bod, waarbij slaan op a5 beslist niet de sterkste voortzetting voor wit is. La3 bied meer kans. Danny haalde nog een paar trucs uit, maar de tegenstander speelde het netjes uit en na de tijdcontrole was het over en sluiten.

Aanzienlijk langer ging Jos door tot hij na 55 zetten er de brui aan gaf. Zijn eerste nederlaag na lange tijd. Het zag er overigens in het geheel niet uit dat hij zou gaan verliezen want hij had de tegenstander in de houdgreep. Waarschijnlijk had Jos toch een keer de Koningsstelling open moeten breken, maar hij bleef studeren op een definitieve doorbraak, die er niet in zat. Onderwijl gingen er toch aan de andere kant van het bord een paar pionnetjes af en toen na lang nadenken toch een keer h3 werd gespeeld stond Jos al verloren. Daan speelde een partij waar geen touw aan vast te knopen was. Al vroeg in de partij een pionnetje snoepen was niet zo verstanding, gezien de druk over de a lijn. Vervolgens een kwaliteit offeren wat weinig soelaas bood na het ruilen van de Loper op g2. Vervolgens bood de tegenstander hulp in het laten oprukken van zijn Koningpionnen, terwijl de a lijn zwart veel meer mogelijkheden bood. Dus zette Daan de tegenstander maar mat op g6. Ook bij Frank was het een warboel met over en weer kwaliteiten in de aanbieding. Een ver opgerukte pion van de tegenstander was een handenbinder, maar Frank wist daar 2 verbonden vrijpionnen tegenover te zetten. Daar bleef er uiteindelijk 1 van over, maar die was goed genoeg voor de winst. Ook Gerard combineerde er lustig op los met Dame offers tot gevolg. Frank dacht op een gegeven moment dat Gerard verloren stond, maar had gemist dat de mat gevende Loper geslagen kon worden. Toen de stofwolken waren opgetrokken had Gerard een stuk gewonnen en werden de handen geschud. Roland was als eerste klaar met de meest normale partij van de middag, een Panov variant van de Caro Kann. Wit had vrijwillig zijn Loper begraven op b2 en met dit stuk minder kon Roland via wat kleine dreigingen zijn stukken goed neerzetten en de aanval op de Koningsstelling openen. Het ging even later of mat of Dameverlies en de tegenstander hield het voor gezien. Jeroen moest de volle 4 uur gebruiken  om het mat af te dwingen, maar met een paar fraaie wendingen in beiderzijds lichte tijdnood haalde Jeroen eindelijk weer eens het volle pond binnen.
Gedetailleerde uitslag:
Frank van Tellingen (2199)  – Eric Coppoolse (2000+)    0-1
Danny de Ruiter (2164)         – Angelo Spiler (2028)           0-1
Jos Vlaming (2191)                 – Olaf Ephraim (1986)             0-1
Daan Geerke (2066)                – Theodoor Keizer (1967)    1-0
Frank Agter (2072)                – Kees Sterrenburg (1998)    1-0
Gerard de Geus (2074)         – Sander Tigelaar (1949)        1-0
Roland Punt (2051)                – Martijn Miedema (1970)   1-0
Jeroen Smorenberg (2101) – Herre Trujillo (1910)          1-0
Totaal           5-3

6 Comments

 1. Avatar
  Frank A. 29 maart 2010 at 22:01

  Jan, de rating van Franks tegenstander is 1708 geloof ik.
  Ik deed zelf geen kwaliteit in de aanbieding toch? Of heb ik wat gemist?
  Gerard stond waarschijnlijk verloren als zijn tegenstander 1 zet eerder Le4 had gespeeld. Het zou in ieder geval een fraaie combinatie zijn, met minimaal eeuwig schaak.

 2. Avatar
  walter solowjew 29 maart 2010 at 22:51

  Hey Jan
  Is het erg moeilijk om de partijen van het 1 e, net zoals bij de ASK site (het is zo leerzaam!)na te spelen.De clubleden hebben het recht om dat te kunnen doen en tevens kunnen zien of echt de sterkste spelers in het 1 e achttal spelen!

 3. TF
  TF 29 maart 2010 at 23:45

  Maar Walter, kom gerust eens kijken bij het eerste (of een ander team) en neem dan je notitieboekje mee!

 4. Avatar
  walter solowjew 30 maart 2010 at 00:13

  Ha die Ton,ik kom op voor alle clubleden,mijn gepruts op de 64 velden zal niet veel beter worden wel leuk is dat ik de leden weer eens spreek.Komt het blad nog uit?

 5. Frank A.
  Frank A. 30 maart 2010 at 08:40

  Hé Walter,
  Op zich is dat een aardig idee! Een nadeel is echter dat alle tegenstanders zich op de spelers voor kunnen bereiden. Zeker omdat de opstelling van het eerste doorgaans hetzelfde is. Een oplossing hiervoor is een wachtwoord. Veel verenigingen werken al op die manier. Zo kunnen alleen clubleden de partijen bekijken, en komen we niet voor onverwachte verrassingen te staan in de externe wedstrijden.
  Maar ik heb geen idee of dat op deze site technisch mogelijk is. Zo ja, dan is het de overweging waard.

 6. Avatar
  walter solowjew 30 maart 2010 at 09:40

  Hoi Frank
  Ik sta werkelijk paf van het feit dat andere
  vereniging dat wel hebben,wachtwoord is prima,de leden van de club moeten de gelegenheid krijgen om de partijen te zien via de site!.Waar ik mij verder aan erg dat ik via schakers van andere vereningen moet horen dat het 1 e achtal thuis speeld.Het aankondigen op de site is blijbaar erg moeilijk.Nu hoorde ik dat veel koedijkers er waren.

Leave A Comment