Willem Andriessen

Een TPR van 2438 voor Jos Vlaming in de KNSB competitie!

Met een grandioze score van zes-en-een-half uit zeven toont Jos zich dit seizoen ongenaakbaar in de clubcompetitie. Met deze score dingt hij ook nog mee naar de hoogste algemene score in de KNSB competitie. Hij staat daarmee gelijk met Manuel Bosboom, terwijl er nog twee spelers zijn met een honderd procentscore, Edgar Blokhuis van DD in 2C en Yge Visser van MSV in 3C. Het meest opmerkelijke van zijn score is echter dat Jos al zijn partijen met zwart speelde en ik denk dat hij daarmee de enige is.

Hoe komt het dat sommige spelers zulke goede resultaten met de zwarte stukken behalen. Je hebt natuurlijk een zeker psychologisch voordeel als zwartspeler. Je hebt minder te bewijzen, de druk ligt bij de tegenpartij, net als in het geval dat je tegenstander veel sterker wordt geacht. Maar er is nog wat anders dat meespeelt. Bij ons op de club en ook in de derde klasse waarin onze topteams verkeren, wordt te weinig gebruik gemaakt van de voorzet. Je wordt als zwartspeler zelden vanuit de opening op de proef gesteld. Mijn stelling is dat tot het niveau 1900, 2000 en misschien zelfs 2100 weinig aan openingsstudie wordt gedaan en het dus niet zoveel uitmaakt met welke kleur je speelt.

Anderzijds moet je vooral niet denken dat iemand als Jos zomaar iets doet. Met zwart speelt hij een paar uitgekiende systemen, waarvan hij veelal meer weet dan zijn tegenstander.

Een mooi voorbeeld is zijn partij uit de zevende ronde uit de wedstrijd tegen Moerkapelle. Na acht zetten stond het zo

 
Diagram na 8…La6

De beginzetten waren de volgende: 1.e4 g6 2.d4 Lg7 3.c3 d5 4.e5 c5 5.Lb5+ Pc6 6.Pe2 Db6 7.Lxc6+ bxc6 8.0-0 La6 Zwart staat hier al beter. De witspeler, iemand met een FIDE-rating van 2057, heeft met zijn onzinnige loperzetten zichzelf al veroordeeld tot verdedigen. Nadat Jos even verslapte kon de tegenstander tijdelijk weer terug komen in de partij, maar in de volgende fase toonde Jos zich gewoon de betere schaker.

Misschien zouden we elkaar wat meer kunnen stimuleren met de openingsstudie. Dat kan bijvoorbeeld als we in de interne van te voren weten tegen wie we moeten spelen, zodat men zich – desgewenst- enigszins kan voorbereiden!

Willem Andriessen

21 Comments

 1. Avatar
  B&W 11 maart 2010 at 23:09

  Hoe beoordeeld meneer Andriessen de 5 uit 5 met een TPR van 2538 van Rob Freer??Overigens ook alleen maar met zwart gespeeld!!

 2. Avatar

  Dat is een compliment waard voor Freerebeer !
  Maar waarom speelt die man alleen maar met zwart?? Dat had toch veel slechter gekund ?!

 3. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 12 maart 2010 at 11:03

  Op anonieme sprookjesvertellers reageer ik niet. Een TPR van 2538, zeker weer een ongepast grapje van Marten C.

 4. Frank A.
  Frank A. 12 maart 2010 at 12:22

  Ik weet het Wim, het klinkt raar, maar het is wel waar…
  http://www.newinchess.com/nhsb/index.php?pageID=2&seizoenID=2009&klasseID=481

 5. Avatar
  B&W 12 maart 2010 at 13:28

  Kijk meneer Andriessen: ik ben slehts een vriend van de familie Freer en via hun (zijn broer Glenn schaakt ook, elo 1872) heb ik wat van het schaakspel opgepikt. Rob houdt met hart en ziel van schaken. Doet er echter weinig aan en heeft nooit iemand gehad die hem, zoals hij het noemt, de strategische basisregels over pionnenstruktuur, achtergrond van openingen etc. heeft bijgebracht. Ik vind dat hij het desondanks goed doet. Ik weet dat hij Jos, Gerard, (twee?) Frank en nog een paar talenten die bij zijn clubbie rondlopen hoog heeft zitten, echter ook dat ze niet zo maar van hem gewonnen hebben. Ik acht mij geen sprookjesverteller, maar vind dat ieder recht heeft op wardering op het juiste moment. Ik heet overigens Hans en woon in Kerkrade.

 6. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 12 maart 2010 at 14:14

  Ik heb eens even een blik geworpen op de resultaten van het derde en dan zie je wonderlijke zaken. Want wat denken jullie van Ton Fasel (rating 1859); won één partij en kreeg daarvoor een TPR van 2414 en nog beter deed John Leek (rating 1834)het; won ook één partij waar een TPR van 2444 tegenover stond!!
  Is dat normaal zo’n stijging of is dit een sprookjesrating van de NHSB? Ter vergelijking keek ik even bij de KNSB. In de Meesterklasse speelde Jeroen Blokhuis van LSG ook één partij die hij won. Zijn rating is 2335 en zijn TPR kwam op 2488 te staan. Of neem Kees van de Meer die uitkwam voor DSC/Delft in 3E de klasse van ons Eerste team. Hij scoorde ook 1-1 en met een rating van 1985 werd zijn TPR 2061. Dat ziet er tenminste redelijk normaal uit.
  Maar niettemin is het een mooie prestatie van Rob Freer (rating 1924)al zijn vijf partijen te winnen. Daarmee staat hij toch in de schaduw van Jos Vlaming, want Rob speelde ook 2x voor het Tweede. Hij verloor beide partijen, wat hem daar op een TPR van 1621 kwam te staan.

 7. Avatar
  Dirk van der Meiden 12 maart 2010 at 14:23

  Rob Freer is zeker een goede schaker en ook een goeie vent! Rob wordt steeds beter en zijn 5 uit 5 is heel knap.
  Jaren terug won ik redelijk makkelijk van hem. Rob ruilde meestal zijn goede loper af om met een slechte loper het eindspel in te gaan. De zogenaamde Freer-loper (een heeele slechte loper) is een begrip in Noord-Holland geworden. Nu Rob bijna is uitgewerkt wordt zijn spel beter en beter. Ook met snelschaken is hij sterker gewonnen. Kortom zijn prestatie van 5 uit 5 komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vanavond speelt het derde met Rob om het kampioenschap in klasse 1A. Rob zet ‘m op!!

 8. Frank A.
  Frank A. 12 maart 2010 at 14:27

  @ Dirk: De Freerloper is een heeele slechte loper, maar het summun der erbarmelijke stukken is de Ivanloper, vernoemd naar de heer I.J. bos, die het doorgaans presteerde om zijn loper te degraderen tot minder dan een pion!

 9. Avatar
  Dirk van der Meiden 12 maart 2010 at 14:44

  Frank A., kom nu niet met sterke verhalen aanzetten. Zo’n Ivanloper is nog altijd veel beter dan een Freerloper.
  De definitie van een Freerloper is: een loper die je het liefst van het bord zou halen, de loper is ingemetseld tussen zijn eigen pionnen en neemt daarnaast ook het enige vluchtveld in voor de Koning ter voorkoming van mat.

 10. Avatar
  Schaakvaak 12 maart 2010 at 15:23

  Aangezien waarschijnlijk niemand de uitslagen in de 2e klasse A bekijkt, wil ik iedereen toch even attent maken op de 6 uit 6 score van Rob H.
  Oke, hij speelt ook wel eens een partij met wit maar daarom niet minder knap…

 11. Avatar
  Dirk van der Meiden 12 maart 2010 at 15:28

  Waarom houdt onze externe wedstrijdleider eigenlijk geen actuele ranglijst bij met externe scores?
  Een speler als Schaakvaak staat ook heel hoog!

 12. Avatar
  Schaakvaak 12 maart 2010 at 15:39

  Lijkt mij een prima initiatief, Dirk!

 13. Frank A.
  Frank A. 12 maart 2010 at 15:42

  Oké Dirk, in dat geval is een Freerloper het synoniem van een Ivanloper!

 14. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 12 maart 2010 at 16:44

  Zeg Frank en Dirk, ik had gedacht een serieuze ractie op de sprookjesrating van de NHSB te krijgen. Of krijgen we een nieuw fenomeen ‘de Freerrating’.

 15. Frank van T
  Frank van T 12 maart 2010 at 17:57

  Sorry Wim, maar ik wil toch allereerst een lans breken voor de Ivan Loper vanwege de volgende stelling die ooit in een partij van Ivan voorkwam (hoogovens 1994):
  Wit NN Zwart I. Bos
  Wit: Ke3, Pe5, pi: g5, f6
  Zwart: Kg8, Lh7, pi f7/g6
  Overigens werd het remise 🙂
  Daarnaast even een serieuze noot: ik denk dat schakers al iets teveel waarde hechten aan de ‘rating’. Het gaat tenslotte om hoe je speelt en de rating volgt dan vanzelf wel. Zoals Panov ooit treffend tegen de jonge Kotov zei: ik beschouw iedere tegenstander als een meester tot hij een fout maakt.
  Ten tweede moet aan het begrip TPR al helemaal geen waarde worden gehecht. Het zegt wat het zegt: dat iemand een goede of slechte prestatie aan het leveren is, maar het zegt niets over de kracht van een speler. Neemt niet weg dat Jos het uitstekend doet, ondanks dat ik nooit wat van zijn spel begrijp.

 16. Frank van T
  Frank van T 12 maart 2010 at 18:00

  Overigens vroeg ik me tijdens de wedstrijd al af waarom Jos geen Tb5 deed i.p.v. Db7. Na Txb5 neem je met je achtergbleven C-pion terug en maak je veld c6 vrij voor het paard.

 17. Avatar
  het waggeltorentje 14 maart 2010 at 10:52

  nou, John, kom op met dat overzicht! zie ik mezelf eindelijk eens bovenaan een lijst staan! 🙂

 18. John
  John 15 maart 2010 at 12:03

  Aangezien ons Waggeltorentje ergens bovenaan wil staan hierbij de lijst van externe topscoorders van de Waagtoren. De invalbeurten en bekerwedstrijden zijn hier ook in verwerkt (sorry Rob Freer)
  1 Waggeltoren Heijink 6-6 100%
  2)clubkampioen Vlaming 7-8 88%
  3)van Diepen 5-6 83%
  4/5) van Meeuwen en Florijn 4-5 80%
  6) de Geus 5,5-7 79%
  7) van Steenoven 7-9 78%
  enz.
  De al dan niet terechte TPR’s moeten jullie er zelf maar bijzoeken.

 19. Avatar
  het heel tevreden waggeltorentje 15 maart 2010 at 19:54

  Hoera, eindelijk bovenaan, wat een mooi lijstje zo. mooi werk John!

 20. TF
  TF 16 maart 2010 at 10:52

  Wat is Rob Heijink goed bezig zeg! Ik wist wel dat het erin zat!

 21. Avatar
  het uit de schaakkast gekropen waggeltorentje 17 maart 2010 at 09:23

  ja, ik heb besloten om geen ‘verstoppertje’ meer te spelen, dus U bent gewaarschuwd haha

Leave A Comment