De soep wordt niet zo heet gegeten

By Published On: 6 maart 2010Categorieën: ASK 2010, Verslagen0 Reacties

Deze ronde geen soepterrine bij het Alkmaars kampioenschap. Wie de bijdrage van Frits Leenart gelezen heeft zal vermoeden dat er nu helemaal geen blunders zijn geproduceerd en dat er niemand zelfs maar met Pf3 is begonnen. Dit zou wijzen op een nog verdere toename van het spelniveau omdat de eerste keer het missen van een mat in vijf  natuurlijk ook al een indicatie was dat er al goed geschaakt werd. Helaas is de werkelijkheid veel platvloerser: er was  gewoon geen soepterrine beschikbaar gesteld. Jammer toch wel, is je toernooi de soep in gelopen door een vreselijke blunder en heb je geen terrine om het in te doen.

Buiten de aandacht voor blunders is een andere charme van elk schaaktoernooi  natuurlijk de verrassingen die er altijd weer zijn. Daar waar de gedoodverfde favorieten het niet redden maar juist de outsiders boven komen drijven zijn vaak de leukste toernooien. Nu is het nog te vroeg om te zeggen hoe het af zal lopen maar het is wel een mooi gezicht: Wim Andriessen aan kop van de ranglijst. Wel gedeeld hoor met vier anderen maar toch… Sjoerd Plukkel verloor van Enrico Blees en na het verlies van vorige week tegen Roland Punt blijft hij op 1 punt en zal er hard aan moeten trekken om de kopgroep in te gaan halen. Hij mag volgende week tegen Ruud Niewenhuis. Ruud verloor vorige week nog ongelukkig tegen Danny de Ruiter en na het verlies tegen Henk Westerman zal het niet meevallen om weer aansluiting te vinden. Ook bovenin te vinden is Hebert Perez Garcia. Begonnen met een bye maar nu  dus ook met 21/2 aan  kop.

In een vorige bijdrage ging het over  diverse familieverbanden. Willem en Roland Punt zijn toen niet genoemd maar vader en zoon hebben nu in totaal drie punten waarvan Roland er 21/2 voor zijn rekening neemt. Gerard de Geus en Jos Vlaming ten koste van Dirk van der Meiden en Ronald  Groot komen ook weer in de buurt. Jos en Ronald hadden stuivertje kunnen wisselen als Ronald de juiste verdediging had gevonden na een incorrect stukoffer van Jos.

In groep B gaat Andre Beemsterboer met 3 uit 3 aan de leiding. Een groepje van vier met 21/2 volgt hem. Andre lijkt echter goed in vorm te zijn en heeft al een paar sterke spelers, waaronder Egbert van Oene, verslagen. Wie kan hem stoppen? In de middenmoot van groep B heeft Wim Driessen zijn eerste overwinning te pakken. Hij won van Matthias Pepping die nog als gevaarlijke outsider te boek stond maar vooralsnog geen potten kan breken.

In groep C is Timardi Verhoeff de verrassende koploopster. Met zo’n beetje de laagste rating met 3 uit 3 aan kop gaan is heel knap. De tot dan toe soeverein spelende Eckhart Vlaming moest er aan geloven. Op de derde plaats staat Ivo Kreemers, ook hij heeft een van de laagste ratings in de groep maar doet het uitstekend met 2 uit 3. Jos Mak scoorde zijn eerste punt. Frank Assies was zijn slachtoffer en die staat nu nog met nul punten onderaan. Tegen Onno Polet aankomende vrijdag moet Frank van de hatelijke nul af zien te komen.

En ja, ook nu was het na afloop weer gezellig waaraan schrijver dezes op het eigenste ogenblik nog steeds herinnerd wordt door een zeurende, knagende pijn iets rechts uit het midden naar de voorkant. Het masseren van de slaap geeft enige verlichting, dank u. De indeling is bekend dus mensen, bereid u allen weer voor op de volgende partij. De vierde ronde is als de zevende game met tennis: kan doorslaggevend zijn voor het eindresultaat. En over voorbereiding gesproken: de een neemt drieduizend partijen door uit een of andere database, de ander gaat kilometers hardlopen en weer een ander gaat pas aan de partij denken als de tegenstander de klok aan zet. Elke methode kan effectief zijn, of niet. We gaan het komende vrijdag weer zien, tot dan.

Jos Vlaming

Leave A Comment