Jan Poland

Eerste wint met 5-3, kanonnen geven de geest

Het 1e toog welgemoed richting Leiderdorp, hoewel ik eerst nog meende Leiderdorp afbericht te moeten geven, aangezien de weg spekglad was door verse sneeuwval. Eigenlijk was de weg nog beroerder dan op de afgelaste 9e januari. Dat bleek maar op te gaan tot aan de Wijker tunnel, want eenmaal deze barrière genomen was er geen ‘ vuiltje’ aan de lucht. Via een omweg station Leiden kwamen we net na enen in de Kastanjelaan, alwaar wij een schoolgebouw ontwaarden, maar geen schakers.

Na enig zoeken troffen wij in de nok van het gebouw een klaslokaal waar ik ook enige schaak parafernalia aantrof. Niet alleen schaaktechnische zaken troffen wij daar, ook kleutertafels waar de schaakborden ternauwernood op pasten, een ontvleesd lijk in de hoek ter lering van de jeugd in opleiding, circa 50 ballpoints, waarvan de helft in de loop werd geruild wegens beroerd schrift, niet brandende kachels en openstaande ramen. Kortom een ambiance om van te smullen.

Vanwege werkzaamheden speelde het team met 2 invallers en deze deden het naar behoren. Bert op bord 8 had na een franse opening goed spel en indien hij op de 16e zet Dc7 had gespeeld had hij zelfs zeer goed gestaan. Dit nalatende verzandde het spel en remise was een terechte uitslag. Ook Annemarie heeft goed gestaan, won een pion, maar met 2 niet ontwikkelde stukken was eeuwig schaak haar deel. Bij Gerard ging de strijd tijd gelijk op, tot de tegenstander met Pg3 een penning op zich afriep, hetgeen een pion kostte. Wit werd langzaam opgerold op de Damevleugel en bij de eerste tijdcontrole werd een vol stuk ingeleverd tegen een op promoveren staande pion. De rest was niet moeilijk meer.

Roland kreeg een Siciliaan te bestrijden en stak bij de 12e zet van zwart een half uur in de stelling om de gevolgen van Dameruil te doorgronden. Roland had het goed gezien aangezien alle zwarte stukken nauwelijks speelbaar waren. Even later vergiste Roland zich deerlijk en leverde een kwaliteit in, tegen na een paar zetten 3 pionnen. Wit bleef superieur staan, mede dankzij het Loperpaar en na de tijdcontrole zette Roland op de 47e zet mat met een fraaie combinatie. Frank had op het 4e bord 72 zetten nodig om met K+T+2 pionnen op f en h tegen K+T te winnen, maar met geduldig manoeuvreren lukte dat goed. Jos had 53 zetten nodig, maar dat had meer te maken met concentratie. Al snel werden een paar pionnen veroverd en het was een kwestie van uitschuiven. Wat moet je op zo’n zaterdagmiddag anders doen dan?

Daarmee was de tussenstand 5-1 voor ons en restten nog beide kanonnen, Frank en Danny. Aangezien Danny zich op Gert Michiel de Niet had voorbereid werd er van bord geruild. Van de voorbereiding kwam weinig op het bord, wel verschenen er stukken die normaliter geen deel uit maken van het spel, namelijk bokken. Danny schoot er twee. De eerste kostte een pion en Danny kon gaan vechten voor het halfje. Toen dat halfje in zicht kwam kostte de tweede bok of een Paard of direct de partij. Geagiteerd rekte Danny de strijd nog even, maar op zet 44 gaf hij de pijp aan Maarten.

Nog beroerder verging het Frank van Tellingen. Na 24 zetten gaf hij op. In een soort Frans met een snelle uitval van de Dame naar g4 zag Frank varianten tot 15 zetten diep, om tot de ontdekking te komen dat zet 16 van de tegenstander alle voorgaande 15 bedierf. Frank was al flink op weg om zich in het zwaard te storten, toen hij zich een en ander realiseerde, maar er was geen weg terug en met 3 pionnen achter en een hopeloze stelling op de koop toe ging de bedenktijd slechts over hoe het gekomen was. Zucht. Schrijffouten worden alleen door MC gemaakt.

Gedetailleerde uitslagen

Gert-Michiel de Niet (2144) Danny de Ruiter (2164) 1-0
Arjen van Splunter (2073) Jos Vlaming (2191) 0-1
Nick Hortensius (2133) Frank van Tellingen (2199) 1-0
Giel van Rijn (1981) Frank Agter (2072) 0-1
Niels van Splunter (2055) Roland Punt (2051) 0-1
Tim Kies (1805) Gerard de Geus (2074) 0-1
Luuk van Rijn (1989) Annemarie Volkers (2026) ½ – ½
Edwin Poels (1861) Bert Buitink (1898) ½ – ½
      3-5

4 Comments

 1. Frank van T
  Frank van T 22 februari 2010 at 10:17

  Jan, er is niets vreselijkers dan tegen jezelf te spelen. Bij deze stap ik over op 1.d4. Scherp spel is verleden tijd, alles zal volgens de lessen van Capa geschieden.

 2. Frank A.
  Frank A. 22 februari 2010 at 11:12

  Frank, dat zeg ik nou ook steeds. Heb dit jaar met wit een abominabele score (van de vijf potten alleen 1 keer gewonnen van een ratingloze speler). Met zwart scoor ik al decennia veel beter. Maar ja, we hebben Jos al….

 3. TF
  TF 22 februari 2010 at 12:34

  Hebben jullie 1.Pf3 al eens overwogen? 😉

 4. Frank A.
  Frank A. 22 februari 2010 at 13:18

  @Ton: Schaken moet wel leuk blijven natuurlijk….

Leave A Comment