Jan Poland

Eerste haalt fors uit

By Published On: 10 februari 2010Categorieën: De Waagtoren 1 (2009-2010), VerslagenViews: 15720 Reacties on Eerste haalt fors uit

Dit wordt een saai verslag omdat de ‘jongens’ tegen Tal/DCG 2 deden wat ze moesten doen, een tegenstander met een aanzienlijk lagere gemiddelde rating dan wij. De wedstrijd werd gespeeld op 6-2 en Daan opperde dat dat dan maar gelijk de uitslag zou moeten zijn. Het werd 7-1. Wel is mij gebleken dat sommige leden snakken naar uitslagen omlijst met enig geneuzel. Een tip: alle uitslagen zijn dezelfde avond van de speeldag al te lezen op de sites van KNSB en NHSB. Het geneuzel is sterk afhankelijk van gebeurtenissen op en rond de borden. Dit verslag vormt een weerslag van weinig opwindende gebeurtenissen.

Op bord 1 moest Frank wachten op een foutje van de tegenstander. Deze verdedigde zich secuur tot aan de 34e zet. Frank was net met zijn Koning op weg naar de Damevleugel toen de tegenstander meende een pion te kunnen snoepen. Hij overzag dat hem dat de kwaliteit kostte en even later de partij. Danny, onze grootmeester in spé, maakte zijn reputatie vooralsnog waar. In een slavisch potje opende de tegenstander de Koningsstelling, een gewaagde onderneming tegen jonge jongens. Via een paar omwegen met Paarden werd veld f7 op de korrel genomen en het hopeloze ervan inziende gaf de tegenstander op. Jos had niet zijn dag, een beetje dezelfde stemming als op Corus. Gemakzucht gekoppeld aan enige argeloosheid deed hem een pion achter komen. Dat had hij net nodig om op stoom te komen. In het ontstane eindspel van T+L tegen T+P voor Jos en wederzijds 4 pionnen was een vrijpion op de b lijn genoeg om druk op de ketel te houden. Na een tijdje in de denktank gezeten te hebben vond Jos een winstweg en toen de vrijpion b2 had bereikt was het tijd om op te geven. Frank op bord 4 kreeg al snel een pion in de schoot geworpen en halverwege werd er nog eentje gewonnen. In het ontstane dubbele Toren eindspel was het nog nauwkeurig manoeuvreren, maar na 52 zetjes was het punt binnen. Jeroen was de enige dissonant. Hij won weliswaar de kwaliteit, maar stak daarna zoveel tijd in een winstweg dat hij op de 30e zet door de vlag ging in een verloren stelling. Het ware verstandiger om zoveel mogelijk materiaal te ruilen en het eindspel met een kwaliteit meer rustig uit te schuiven. Verliezen kan een mens dan nauwelijks meer. Gerard had weer een zo lastig te doorgronden stelling. Hij offerde Loper en Paard voor Toren en 2 pionnen. De pionnen waren dus wel 2 verbonden pionnen op de a en b lijn en met het opschuiven van deze ‘lieve kleine dingen’ werden zijn winstkansen groter. Het verhinderen van promotie kostte de tegenstander materiaal en na 36 zetten kon Gerard bier gaan halen. Roland speelde weer eens Hollands en om spel te krijgen offerde hij een pion op de a lijn waardoor zijn stukken zich razendsnel konden ontwikkelen. Met een Loper op c6 en een Dame die de Koningsstelling binnendrong was het snel gebeurd. Ook bij Daan was het een vrijpion die de doorslag gaf. Het kleinood werd dan weliswaar buitgemaakt door de tegenstandster maar na Ta8 was het over. De eindstand was in zoverre curieus dat Daan een Toren op a8 en c8 had, de tegenstandster een Toren op f8, Koning op g8 en pionnen op f7, g7 en h7. Einde eenakter.

Gedetailleerde uitslag:

1.

Frank van Tellingen

2199

Wim Helmers

2083

1

0

2.

Danny de Ruiter

2164

Chris Vos

2006

1

0

3.

Jos Vlaming

2191

Johan Lubbers

1962

1

0

4.

Frank Agter

2072

George Boellaard

 

1

0

5.

Jeroen Smorenberg

2102

René Pijlman

1840

0

1

6.

Gerard de Geus

2074

Vincent Jongkind

1945

1

0

7.

Roland Punt

2051

Tom Visser

1877

1

0

8.

Daan Geerke

2066

Yvette Nagel

1927

1

0

 

Leave A Comment