Willem Andriessen

Wim Nieland is helaas bedachtzaam geworden

In de derde wedstrijd toonde het tweede zich opnieuw volledig thuis in de derde klasse van de KNSB. Tegen het op rating tweede team uit de competitie toonde het tweede zich volkomen gelijkwaardig. Aan geen van de borden werd een onverdiend (half) punt binnen gehaald, terwijl we daartegenover hier en daar wat lieten liggen. Zo stond Peter Hoekstra uitstekend, tot hij blunderde en had Marten Coerts zich na een moeilijk begin goed losgewerkt tot tenslotte in tijdnood een klein foutje hem noodlottig werd.

En dan hebben we het nog niet eens over de partij van Wim Nieland gehad. Zijn tegenstander wist natuurlijk niet wat voor een vlees hij in de kuip had met Wim, want die moet je vooral niet de kans geven in alle rust een aanvalsstelling op te bouwen. Reeds op de twaalfde zet had hij met een stukoffer zijn tegenstander het mes op de keel kunnen zetten. ‘Vroeger zou ik Lxf7+ a tempo hebben gedaan’, zegt hij er achteraf van. Bedachtzaamheid mag een verworvenheid zijn, die met het klimmen der jaren toeneemt, maar soms verdient de overmoed van de jeugd toch de voorkeur!

Willem Andriessen

2 Comments

 1. Avatar
  Dirk van der Meiden 5 december 2009 at 03:09

  Zojuist ben ik terug gekeerd uit Zaandijk. Samen met mijn persoonlijke captain Ton Fasel heb ik de 1e partij gespeeld in de 3e klasse D, De Waagtoren 2 – Het Witte Paard.
  Tussenstand 1-0. Met zwart won ik van Jaap de Berg.
  De partij ging alsvolgt: d4 Pf6 Lf4 c5 e3 Db6 Pc3 d6 Tb1 Lf5 Pf3 a6 h3 cxd4 exd4 pc6 a3 Tc8 Le2 d5 Le5 e6 0-0 Pa5 Ph4 Lg6 Pxg6 hxg6 Pa4 Dc6 Pc5 Pc4 Lxf6 gxf6 Pd3 Lh6 Lf3 Pd2 Pb4 Dd6 Te1 Pxb1 Dxb1 en met een kwaliteit meer won ik na 56 zetten.

 2. Frank
  Frank 8 december 2009 at 11:33

  Mooi werk Dirk!

Leave A Comment