Jan Poland

WEDEROPSTANDING

By Published On: 22 november 2009Categorieën: De Waagtoren 1 (2009-2010), VerslagenViews: 10902s Reacties on WEDEROPSTANDING

Voor de eerste maal dit seizoen zouden wij zonder invallers aantreden en inderdaad, de telefoon rinkelde niet en rond 12.45 uur waren alle spelers aanwezig in het speellokaal van Schaakcombinatie HTV te Den Haag. Iedereen was gereed voor de start om 13.00 uur, alleen was er geen schaakmiddel te ontdekken in de zaal. Wel allerlei bridge parafernalia als koffiemokken met klaverblad, bierglazen met Schoppenvrouw, pleekleedjes met Ruiten Twee e.d., maar geen pionneke. Navraag bij de scheids leerde mij dat de sleutel van de schaakkast zoek was. HTV schaakt alleen de externe wedstrijden hier, de interne competitie wordt elders afgewerkt. Onder het neuriën van het schone lied ‘Wie heeft de sleutel van de jukebox gezien’, een klassieker uit het camp genre van de jaren zestig, konden wij uitgebreid kennis maken met Daan, wat schaakervaringen uitwisselen en koffie innemen. Het duurde tot 13.25 uur aleer wij van start konden gaan, de klokken van de tegenstander allen min 20 minuten. Een korte blik op het wedstrijd formulier leerde mij dat HTV met 2 invallers speelde, waarvan 1 op het eerste bord.

Frank toverde een klassiek Spaans Open op het bord en de tegenstander had de theorie paraat. Toen het na 18 zetten aankwam op de eigen inventiviteit ging het snel mis en op de 31e zet gaf de tegenstander op. De keuze was tussen Dameverlies en mat of direct mat …….Op bord 2 offerde de tegenstander in de opening een pion in de hoop op spel. Jos lust wel pap van pion offers en hoewel de stelling wat krom oogde met een Paard op f8 die een pion dekt op g6 werd er op de 16e zet ook een kwaliteit veroverd tegen een Loper en 2 pionnen. Toen de Dames van het bord verdwenen was het alleen zwart die op winst kon spelen en op de 43e zet was het punt binnen. Tegen 2 vrijpionnen, op de a en h lijn, valt niet op te boksen. Danny speelde het wederom zeer positioneel en de strijd golfde heen en weer tussen Dame- en Koningsvleugel. Rond de 30e zet werd de b lijn geopend en Danny profiteerde als eerste en won een belangrijke pion op de a lijn. Hiermee werd zijn a pion een dominante factor en ondersteund door Dame en Toren stormde deze ongehinderd naar voren. Daarmee was het pleit beslecht. Frank kreeg op bord 4 een Wolga waarbij niet werd doorgeslagen op a6 en de strijd ging lange tijd min of meer gelijk op. Op zet 29 lanceerde Frank een stukoffer, dubieus naar later bleek. De tegenstander gunde zich niet de tijd om de stelling te doorgronden, gaf een stuk terug en kon niet verhinderen dat een ver opgerukte pion op e2 mat gaf. Waarmee wij zijn aangeland bij de enige remise deze middag. Jeroen stond de hele partij minder, een triple pion op de e lijn, een Toren op a1 en een Loper op c1 werkeloos. Na de tijdnood fase stond het materieel nog steeds gelijk, maar winst heeft er nooit in gezeten en op de 66e zet werd de vrede getekend. Gerard draaide het vertrouwde repertoire af, de tegenstander met ogenschijnlijk eenvoudige manoeuvres onder druk zetten, een pionnetje winnen op de 36e zet, later een stuk, toen nog een kwaliteit en ‘to top if off’ mat op zet 49. Daan’s ouverture op bord 7 was kort maar hevig. Na 13 zetten was reeds het punt binnen. Een kurzpartie pur sang. De jonge, invallende, tegenstander, ongetwijfeld talentvol, deed 3 mindere zetten na elkaar in de opening: slaan op g3 waardoor de h lijn open kwam, een Paard op f6 plaatsen en kort rokeren. Daan sloeg op h7 met de Loper, deze mocht niet genomen worden op straffe van mat in 2, Koning dus naar h8, aftrekschaakje door Loper naar g6 te spelen, slaan met de Loper op f7 gedekt door een Paard op e5, Toren maal f7 en Toren h8 schaak en de stukken konden in de doos. Toren en Dame van zwart gaan van het bord en de stelling biedt geen enkel perspectief. Een soort visite kaartje van Daan. Roland moest hard werken voor zijn punt. De tegenstander bood goed verweer en de stelling bleef redelijk in evenwicht. De eerste tijdcontrole naderde en op zet 40 ging de tegenstander in de fout, mede onder druk van de klok. In een eindspel met Paard en Dame en 3 pionnen voor wit tegen Dame en Loper en 3 pionnen voor zwart verloor wit zijn belangrijke c pion, waarmee Roland een vrije e pion kreeg. Toen de Dames geruild konden worden was het pleit snel beslecht. Daarmee bereikte het eerste team de hoogste uitslag ooit. En nu vasthouden deze vorm!
Gedetailleerde uitslag:

André Wagner (1730)

Frank van Tellingen (2199)

 0 – 1

Sander Pauw (2055)

Jos Vlaming (2169)

 0 – 1

Tjomme Klop (1949)

Danny de Ruiter (2125)

 0 – 1

Mike Hoogland (2041)

Frank Agter (2114)

 0 – 1

Maarten Stolte (2009)

Jeroen Smorenberg (2119)

½ – ½

Hans Segers (1966)

Gerard de Geus (2074)

 0 – 1

Stijn Gieben (1722)

Daan Geerke (2079)

 0 – 1

Marco van Straaten (1960)

Roland Punt (2065)

 0 – 1

 

 

 

½ – 7½

Jan Poland

2 Comments

 1. Avatar
  walter solowjew 23 november 2009 at 15:49

  Hoi Jan,
  Jou artikel over leden kiezen voor kwaliteit
  is censuur opgetreden,maar bijdeze,nog hartstikke bedankt voor het bericht op mijn verjaardag mijn dag kon niet meer stukken.
  Nu maar afwachten wat er gaat gebeuren
  Walter Solowjew

 2. TF
  TF 23 november 2009 at 20:25

  Wat een prachtige overwinning! Nog een paar van dit soort mega-knallers en dan komt de tweede klasse in zicht!

Leave A Comment