Willem Andriessen

Twee jongemannen en ‘Die Kunst der Bauernführung’

Daan Bes heeft er dit seizoen de voorkeur aan gegeven één van de kopborden van het tweede te bezetten. Dat je daar op sterke tegenstand kunt stuiten ondervond hij al in de eerste ronde. Want hoewel hij toen heel goed speelde bleek het ‘stellingsgeluk’ op de hand  van zijn tegenstander te zijn, die dan ook aan het langste eind trok.
In de tweede ronde tegen het derde van Zuckertort trakteerde zijn tegenstander hem op een onvervalste Benoni. Een beetje opmerkelijk was dat die jongeman –met twintig jaar nog twee jaar jonger dan Daan- wel dertien zetten uit het boekje wist te produceren, maar de geheimen van deze Benoni-formatie toch niet in de vingers had. Vroeger bestudeerden wij dit soort stellingen uit het standaardwerk van Hans Kmoch ‘Die Kunst der Bauernführung’ een boek dat volgens mij het bestuderen nog steeds de moeite waard is (als ik het goed heb is dit werk op Internet als ebook te downloaden jongelui!).

Maar goed, terug naar de partij. Daan begreep de stelling in elk geval veel beter dan zijn tegenstander, kreeg een gevaarlijk initiatief maar miste tegen de dertigste zet de sterkste voortzetting. Zijn tegenstander wist daarna het ergste te voorkomen, maar op het moment dat Daan met een remise de teamoverwinning veilig stelde had hij nog steeds een duidelijk plus en had hij desgewenst op winst kunnen spelen.

Willem Andriessen

Leave A Comment