Jan Poland

Eerste bijt in het stof tegen Euwe

Het virus van de vormcrisis welke een deel van het  team reeds demonstreerde bij de KNSB bekerwedstrijd heeft nog meer spelers geïnfecteerd dan ik vermoedde. Het deed pijn aan de ogen om te zien hoe drie veelbelovende stellingen binnen een oogwenk naar de gallemiezen gingen.  Nog los van de stellingen van  Roland en Jos die na een dik uur spelen al teveel  tekenen van implosie vertoonden.

Op bord 1 kreeg Frank wederom de hoofdvariant van de Caro Kann op het bord, kwam wederom goed te staan, maar wikkelde rond de 30e zet verkeerd af. Of de stelling gewonnen was werd bij de analyse niet geheel duidelijk, maar te gehaast spelen hielp de stelling om zeep en om het vege lijf te redden moest Frank  vluchten in eeuwig schaak. Roland stond in een Meraner niet echt lekker en toen de tegenstander ten koste van een pion een geladen stelling  op het bord bracht was het tijd om serieus op zoek te gaan naar remise. Helaas was daar inmiddels geen tijd meer voor en in tijdnood ging er een Paard verloren. Einde oefening. Hoop kwam er van Jeroen die volgens Frank van T. ‘ wel ging winnen’ in een Toreneindspel. In de regel is dit ook zo, maar Jeroen had de halve nacht moeten sleutelen aan enen en nullen, bits en bytes  en de vermoeidheid begon zijn tol te eisen. Jeroen liet zijn Toren opsluiten en moest het tijdelijk doen met een Toren minder. Middels een kleine combinatie wist Jeroen de schade te beperken tot pionverlies, maar de winst was verdwenen. Diepe teleurstelling.

Daan bracht weer wat kleur op de gezichten. In een Konings Indiër ging de strijd geruime tijd gelijk op. Daan won een pion, maar of die veel betekenis had blijft de vraag. Belangrijker was het openen van de h-lijn en na het binnenvallen van de Dame werd E.J. Straat hardhandig uit de weg geveegd. Meer tijd had Frank Agter nodig die na zware strijd een pion wist te winnen. Er resteerde een eindspel met een pluspion. Het was knap lastig om te winnen maar met geduldig manoeuvreren wist Frank de vijandelijke Koning af te snijden en langzaam doch gestaag rukte de pion op naar het promotieveld. Jos had zijn dag niet. In het Frans werd hij van het bord geschopt, na een paar mindere zetten in het middenspel. Met name 21…..b5 was een grove fout, waar 21……Te5 nog vechtkansen had geboden. De strijd werd nog gerekt tot de 56e zet, maar alleen met de bedoeling  om het verlies te verwerken. Piet speelde als invaller en kwam heel ver. Wij koesterden  de hoop dat hij ging winnen, aangezien hij geforceerd een pion tot Dame kon laten promoveren. In tijdnood miste Piet deze voortzetting. Hij won weliswaar  een stuk voor 2 pionnen, maar winst zat er niet meer in en tegen zevenen was de remise alsnog een feit en de nederlaag ook.  Danny speelde een Grünfeld Indiër en kwam goed te staan. Op de 30e zet werd er een pionnetje gewonnen maar na wits antwoord 31. g5 had Danny wat meer tijd aan de stelling mogen spenderen om wits dreigingen grondig in kaart te brengen. Met name de 7e rij was kwetsbaar. In plaats van een obligaat schaakje op a1 was 31……Df7 al een stuk beter. Na 34. Dh3 gaf Frank van T 34…..h5 aan, waarna zwart nog beter staat. Er kwam geen goede zet meer uit zijn vingers, e4 en Dd4 waren niet om aan te zien en het was mat na Dh7+ en Df7.

Het team heeft zich met deze wedstrijd niet van zijn beste kant laten zien. Het feit dat de concurrentie ook steken heeft laten vallen is een geluk bij een ongeluk. Daardoor hebben wij het nog in eigen hand, maar alle resterende partijen moeten wel gewonnen worden. Begin februari 2009 kunnen wij laten zien wat wij waard zijn tegen HWP.

 

 

 

Gedetailleerde uitslag:

Francis Lesman (2073) Frank van Tellingen (2210) ½ – ½
Rik Salomons (2061) Roland Punt (2121) 1 – 0
Aad Roemersma (2069) Jeroen Smorenberg (2117) ½ – ½
Evert Jan Straat (2041) Daan Bes (2126) 0 – 1
Abe Douwe Willemsma  (2062) Frank Agter (2079) 0 – 1
Helmer Wieringa (2096) Jos Vlaming (2061) 1 – 0
Hubrecht Brekel (2004) Piet Pover (1917) ½ – ½
Rob Bodicker (2105) Danny de Ruiter (1977) 1 – 0
Totaal     4½-3½

Jan Poland

8 Comments

  1. Frank A.
    Frank A. 18 december 2008 at 08:15

    Even aanpassen: Daan won van Straat.
    En zo zwaar was mijn strijd niet. Ik won al vlug een pion, hij verdedigde zich taai, maar de winst is nooit in gevaar geweest.

  2. Avatar
    Dirk van der Meiden 18 december 2008 at 20:27

    Zie ik het goed? Zit die Frank A. zijn PDA te raadplegen? Daar staat een straf op van 3 jaar schorsing. Gauw weghalen die foto!
    Verder adviseer ik om in tijden van crisis rustig te blijven.
    Tevens het advies aan de teamleider om wat meer te wijzigen in de bordvolgorde. Iedereen weet nu dat Jos Frans speelt, Frank van T. niet kan winnen tegen de CarolJan etc.
    Ik voorspel jullie dat team 1 en 2 kampioen worden!

  3. Frank A.
    Frank A. 19 december 2008 at 08:35

    @ Dirk: daar heb je wel een punt vind ik…!
    (over die bordvolgorde dan…).

  4. Avatar
    Marten Coerts 19 december 2008 at 12:42

    Ach Dirk op dit niveau is het totaal onbelangrijk te weten wie nu wel of niet een bepaalde opening speelt. We snappen de finesses toch niet …
    Marten

  5. Avatar
    Marten Coerts 19 december 2008 at 13:04

    En wat betreft de bordvolgorde: zet nu eindelijk eens onze geweldige clubkampioen Jos Vlaming op een bord 1. Kan hij laten zien of ie echt goed kan schaken!

  6. Frank van T
    Frank van T 22 december 2008 at 11:17

    Zeg Marten, wat is dat voor subversie!
    Wil je soms solliciteren naar de functie van teamcaptain van het eerste?
    Ik zou het niet pikken Jan..
    Overigens is het zo – tot mijn frustratie – dat aan mij, vaak onterecht, zwakkere spelers worden opgeofferd. Geen probleem om eens op 2 of 3 te gaan zitten uit tactische overwegingen.
    Ik denk trouwens wel dat Jos verstandiger is dan Marten.
    Frank ‘de tank’ Van T.

  7. Avatar
    Frank A. 22 december 2008 at 21:38

    Maar Frank, je weet toch wel dat jíj al jaren door óns wordt opgeofferd??

  8. Marten C.
    Marten C. 23 december 2008 at 15:43

    Klaarblijkelijk is Jos dus ook verstandiger dan Frank van T. ….

Leave A Comment