Jan Poland

Het Eerste uitgebekerd na 2x 2-2 (!)

Het was inmiddels woensdagochtend 27 februari 2008 om 0.30 uur toen de balans opgemaakt kon worden. De Waagtoren lag er uit! Hoe dit kon geschieden leest u via de link hieronder.

Er waren nog vier teams over in poule 3B van de KNSB bekercompetitie en wij loten tegen de Kennemer Combinatie, een oude bekende. De op dit moment 4 sterkste spelers van de Waagtoren waren opgetrommeld om partij te geven en om iets over achten nam de strijd een aanvang. Op bord 1 zat Frank van Tellingen met wit tegen Rob Duijn te spelen. Frank vergiste zich na de opening al, speelde een Toren van h1 naar e1, hetgeen niet goed was en had de gehele partij slechts zicht op remise. Roland tegen Pieter Roggeveen, een zeer ingewikkelde partij. Roland met een Hollandse opening, die, naar mijn mening, ingeruild mag worden voor iets stevigers. In de tijdnoodfase groeiden de problemen Roland boven het hoofd en even later kon hij datzelfde hoofd buigen. De stelling was rijp voor de sloop. Frank Agter daarentegen speelde de partij van zijn leven. Puur tactisch was de opzet en op een pionnetje meer of minder werd niet gekeken. Met zwart spelend nog wel bouwde hij kleine dreigingen in de stelling, legde wat hapklare brokken neer voor de tegenstander op de damevleugel, terwijl zijn ogen waren gericht op de vijandelijke Koningsstelling. Een stuk werd en prise gezet, een zet later nog een, Torens vielen de stelling binnen en er was geen houden aan. De tegenstander was zeer sportief door het mat op g2 toe te laten. Zie ook het verslag van Warner de Weerd in het Noordhollands Dagblad van 28-2-2008. Jeroen was het langst bezig. In het middenspel stond hij lange tijd iets minder, maar in het laatste kwartier werd er heftig gevluggerd in een Toreneindspel met aan paar pionnen. Volgens Jeroen zou hij gewonnen komen te staan middels het spelen van het befaamde driehoekje om tempi te winnen, maar dat liet hij na. Derhalve eindigde de eerste krachtmeting in 2-2. Ik gunde de spelers een pauze van een minuut of vijf, stelde de speeltafels centraal op, want de reglementen vereisten een snelschaakwedstrijd van 5 minuten p.p.p.p. Het spektakel moest optimaal gevolgd kunnen worden. Niet alleen dat, er moest per sé gewonnen, aangezien de reglementen voorschrijven dat bij wederom gelijk eindigen de uitslag van de reguliere wedstrijd gaat tellen, met dien verstande dat de uitslag wordt bepaald van de 1e drie wedstrijden. En die is ongunstig voor ons, aangezien de winst van Frank Agter vervalt.

Afijn, de spelers namen plaats en het spektakel begon. Frank van Tellingen bakte er weinig van, nam onvoldoende tijd voor de cruciale stellingen, een paar misplaatste uitroepen van ‘ik dacht dat ik schaak gaf’ e.d. en verloor geruisloos. Roland Punt revancheerde zich voor zijn nederlaag en won. Jeroen Smorenberg speelde niet correct, verloor een pion, speelde getergd verder, maar raakte met Toren en Loper verdwaald en werd op zijn beurt matgezet door Toren en Loper! Frank Agter won ook de tweede partij en bepaalde daarmee de eindstand wederom op 2-2.

Alleen, de reglementen………bepaalden dat de Kennemer Combinatie doorgaat en niet wij. Het enige wat restte was Monique om grote hoeveelheden bier verzoeken om het verdriet te verdrinken.

Details reguliere wedstrijd (snelschaken)
Frank van Tellingen – Rob Duijn        ½ – ½ (0 – 1)
Roland Punt – Pieter Roggeveen        0 – 1 (1 – 0)
Jeroen Smorenberg – Lennart Dek        ½ – ½ (0 – 1)
Frank Agter – Daan in ’t Veld        1 – 0 (1 – 0)

Jan Poland

Leave A Comment