Nico Mak

De Waagtoren 5 vs Bakkum 1

By Published On: 20 september 2007Categorieën: De Waagtoren 5 (2007-2008), VerslagenViews: 10910 Reacties on De Waagtoren 5 vs Bakkum 1

De eerste horde van het 5e team bleek te hoog. Promovendus Bakkum 1 had zichzelf versterkt met oud 0-0-0 speler Tom Marcus en was gewoon beter op dreef.

Elbert gaf al snel de eerste uitslag. Na een voor hem totaal onbekende openingszet 1. f2-f4…was het al snel zoeken naar tegenspel. Zijn tegenstander beheerste gelukkig de finesses van de partij ook niet helemaal waardoor heel wat stukken werden afgeruild en een stand ontstond met nog ieder 5 pionnen en een loper. Elbert kreeg een remiseaanbod. Veel meer zat er niet in, geaccepteerd. ½-½

Henk Blokhuis, op bord 1 bracht zo’n half uur later uitslag 2. Ik zat naast hem en moet zeggen dat ik Henk met zwart enigszins passief vond spelen maar met weinig gevaar. Tot zijn tegenstander erg omslachtig maar met succes in de aanval ging en na wat geruil van stukken een kwaliteit overhield in een betere stand. Hierna ronde Tom Morcus het keurig af en moest Henk het punt weggeven. ½-1½

Aan de andere kant naast me zat Albert. Na af en toe kijken beoordeelde ik Albert’s stelling als prima. Hij stond actief, goed ontwikkeld en met mooie aanvalsmogelijkheden. Blijkbaar vergiste ik me… net als Albert, zijn tegenstander niet. ½-2½.

ik niet gevolgd, hij kreeg een remiseaanbod en na overleg werd het geaccepteerd. Zelf had ik nogal last van tijdnood. Waar ik tijdens een spelletje snelschaken zonder problemen ik weet niet hoe lang nadenk over een zet raak ik bij schaken met normale speeltijd plots in paniek als mijn klok nog 3 minuten aangeeft. Misschien ruilde ik daarom te snel af met remise als resultaat ook al moet ik zeggen dat de “experts” achteraf het er ook niet mee eens konden worden of ik in dat eindspel beter of juist slechter stond.

Ondertussen stond het dus 1½-3½. Ton kreeg op dat moment de mogelijkheid zijn tegenstander eeuwig schaak te houden maar wat heb je aan dat halve punt. Op de 2 resterende borden stond Peter iets beter maar de stelling van Rob kon nog alle kanten op. Dan maar doorgaan met zoals zo vaak een dramatisch gevolg. De goedbedoelde poging werd niet beloond. Verlies het gevolg. 1½-4½.

Eigenlijk is het dan gebeurt, er zijn alleen nog bordpunten te halen.

De tegenstander van Peter bleek ook geen tijdnoodspeler. In een al aanmerkelijk mindere stelling werden fout na fout opgestapeld vermengt met illegale zetten. Peter bleef koel en wist net als wat hem voorgaand seizoen als invaller ook al meermalen overkwam een punt binnen te slepen.

Rob was de laatste. Hij had de 2 torens die hij geruild had voor zijn dame zo gemanoeuvreerd dat wit alleen nog op trucjes kon terugvallen maar zoals we van Rob gewent zijn liet hij zich niet gek maken en dwong zijn opponent tot dameruil tegenover een van zijn torens. Het punt was binnen. Uitslag 3,5 – 4,5.

Over het algemeen goed gespeeld maar de match was verloren. Een jammerlijke nederlaag, een verdienste van Bakkum. Over 3 weken mogen we ons revancheren, dan tegen Heerhugowaard 2.

Nico Mak

Leave A Comment