Willem Andriessen

Openingstheorie tegen de spelers van Euwe Drie

Er zijn haast geen grotere tegenstellingen denkbaar in speelstijl dan tussen Roland Punt en Frank van Tellingen. Terwijl Frank naar de meest principiële zetten zoekt en dus de hoofdvarianten van de schaakopeningen volgt, kiest Roland het liefst zo snel mogelijk voor eigen wegen en mijdt zoveel mogelijk de bekende openingstheorie. Zo opende hij wel eens met 1.c3 om op zet twee met c3-c4 te vervolgen. De nieuwe openingsserie SOS onder eindredactie van Jeroen Bosch lijkt dan ook speciaal voor hem geschreven. De Caro-Kann die hij te bestrijden kreeg, kon hij dan ook dankzij de SOS-serie met succes te lijf gaan met 1.e4 c6 2.Pf3 d5 3.exd5 cxd5 4.Pe5!?
Frank daagde zijn tegenstander uit in een van de hoofdvarianten van de Siciliaanse Najdorf. Hij wist er niet alleen meer van dan zijn tegenstander maar speelde ook sterker en zodoende kreeg hij niet de moeilijkste varianten op het bord, zoals u in de analyse van de partij kunt volgen.

Leave A Comment