ASK 2015

ASK 2015 Berichten2023-03-12T11:38:54+01:00

Gelukkig hebben we de foto’s nog #6

By |26 februari 2018|ASK 2015, Foto's en video's|

Nog een paar daagjes en dan zal de strijd om het ASK weer losbarsten. Om alvast een beetje in de stemming te komen, hier alvast een sfeerimpressie van de 2015-editie. Een serie prachtige foto’s van René Olthof. Nog nimmer vertoond, omdat de vorige ASK-site geen foto-album had.

0
0

ASK 2015 afronding met vreemde en kostelijke zetten

By |5 juli 2015|Analyses, ASK 2015|

Schoorl, Rob ASK 2015 (Olthof) CU zult inmiddels ontdekt hebben dat het merendeel van de partijen van het ASK 2015 op de site staan. Ik keek naar deze verzameling uit omdat ik nieuwsgierig was hoe de Waagtorenspelers het er tegen de twee grootmeesters afgebracht hadden. Waarom en hoe wint nu een grootmeester? Maar wat wil het toeval, geen van onze titelloze vertegenwoordigers had het ‘geluk’ tegen een IGM uit te mogen komen, uitgezonderd onze FM Danny, die in de laatste ronde met Stojanovic de degens moest kruisen, maar beiden waren gebaat bij een snelle remise.
Op de deelnemerslijst prijkte verder één IM, te weten Piet Peelen. Die kreeg drie van onze spelers te bestrijden. Tegen Frank Agter in ronde drie liet hij zijn kracht zien. Een leerzame partij en een goede reden die te bestuderen. Of dat ook opging voor zijn overwinning op Piet Pover in ronde zes, kan niet vastgesteld worden, want de notatie van deze partij is grotendeels niet te volgen. Maar wel kan de partij tegen Danny de Ruiter uit ronde vijf, ter bestudering warm aanbevolen worden. Ongetwijfeld Danny’s beste partij uit het toernooi.

(meer…)

0
0

ASK leeft!

By |22 juni 2015|Analyses, ASK 2015|

Dirk vd M. 6e ronde HSG Open Hilversum 2015 (Olthof)Door enige mechanische en ook persoonlijke malheur, leek het er even op dat de partijen van het op 1 maart beëindigde ASK toernooi voorgoed verloren waren gegaan. Zei het met een aanzienlijke vertraging kon toch nog een ruime selectie ingevoerd worden die binnenkort toegankelijk zal zijn. De gang van zaken leert dat zelfs zo’n bescheiden toernooi als dit ASK over een ‘toernooidirecteur’ dient te beschikken of te wel een persoon met enig gezag, organisatorisch inzicht en zo nodig een straffe hand om in te grijpen: een wijze les voor komende jaren.
Nu een belangrijk deel van de partijen weer toegankelijk zal zijn voor de liefhebber, is het ook mogelijk hier en daar wat na te beschouwen. De eerste die daarvoor in aanmerking komt is Dirk van der Meiden. Ik begon mijn verslagen met zijn uiterst pijnlijke nederlaag tegen een jong mannetje, Wolf Mestrom. Hoe herstelde hij zich van dit ongelukkige begin? Na een hard gevecht met Bart Feltman (rating 1949), een wat makkelijker partijtje tegen Timardi Verhoeff (rating 1812) en een bye leverde hem dat 2½ punt op en een sterkere tegenstander. Dat werd de oudste De Roode, namelijk Peter (geboortejaar 1958) met een rating van 2173. De volgende stelling was cruciaal.

(meer…)

0
0

Aanzet tot een verslag van het ASK 2015

By |20 maart 2015|Analyses, ASK 2015|

Ruiter de, Danny 01 - 6e ronde ASK Open Alkmaar 2015 (Olthof)Voor een verslag van het met enige bombarie aangekondigde open kampioenschap van Alkmaar, kortweg het ASK geheten lijkt het nog te vroeg. Ter lering en vermaak verwijzen we graag naar de website van de Damclub SNA, waar ene Stef Keetman een, zij het nogal persoonlijk gekleurd verslag doet van zijn verrichtingen en van zijn dochter bij een toernooi in Cannes. Helaas is Keetman sr een dammer, maar U kunt met enige fantasie daaruit opmaken hoe een verslag van een schaakevenement als het ASK er uit had kunnen zien. U kunt natuurlijk ook de geïnspireerde verslagen van Jos Vlaming van voorgaande jaren herlezen om vast een beetje de sfeer te proeven van het laatste toernooi. Dat Jos met het verslaan helaas is gestopt is niettemin begrijpelijk. Zelf schaken is bezwaarlijk te combineren met journalistiek werk en we mogen Jos in elk geval dankbaar zijn dat hij het nog zolang heeft volgehouden.

(meer…)

0
0

Weinig verrassingen bij start ASK

By |11 maart 2015|Analyses, ASK 2015|

Met zulke grote rating verschillen als gebruikelijk, is de kans op verrassingen bij de start van een open toernooi gering. Het ASK vormde daarop geen uitzondering. Van de titelhouders, waaronder de kersverse FM-er Danny de Ruiter faalden uiteindelijk niemand ook al was er een die het behoorlijk moeilijk had. Dat betrof de Servische grootmeester Dusan Popovic die van doen had met voormalig Waagtorenlid Dennis Keetman, de huidige kopman van schaakclub Heerhugowaard. Dennis was onbevangen van start gegaan en had na 25 zetten de volgende stelling bereikt.

(meer…)

0
0

Dalibor Stojanovic wint ASK 2015

By |2 maart 2015|ASK 2015, Uitslagen|

Groep A:
1. Dalibor Stojanovic
2. Dusan Popovic
3. Ilias van der Lende

Groep B:
1. Roman Bojanowski
2. Alex Albrecht
3. Jan Barteling

Ilias van der Lende is de nieuwe NHSB-kampioen.

Voor gedetailleerde uitslagen zie “Uitslagen en indeling”.

0
0

ASK wordt tevens Kampioenschap van de NHSB!

By |8 februari 2015|Aankondigingen, ASK 2015|

Afgelopen vrijdag ging de kogel door de kerk: het persoonlijk kampioenschap van de NHSB wordt verbonden aan het ASK.
Dit betekent dat de hoogst eindigende speler die lid is van de NHSB zich kampioen van deze bond mag noemen.

Er zullen een aantal zaken veranderen voor het toernooi, hou de website in de gaten voor wat leuke verrassingen!

0
0
Ga naar de bovenkant