Inloggen

Berichtenarchief

ASK 2012 – Titel voor Thomas Broek

Al voor het derde achtereenvolgende jaar moeten de Waagtorenspelers de titel aan een van de gastspelers laten. Deze keer  veroverde Thomas Broek de hoofdprijs. Daar had het aanvankelijk niet naar uitgezien, want na een nederlaag in de derde ronde tegen Sjoerd Plukkel was hij enigszins achterop geraakt. In de daarop volgende ronden won hij echter achtereenvolgens van Jos Vlaming, Wim Nieland en Roland Punt, waarbij vooral zijn overwinningen op Jos en Roland heel overtuigend waren. Thomas ging hierdoor de laatste ronde in met een voorsprong van een half punt op Rob Schoorl en Enrico Blees. De titelverdediger, die dit toernooi niet erg overtuigde verongelukte in feite al in de opening tegen Thomas Broek.

imageDiagram na 9…a6 uit Blees-Broek

In deze stelling kwam Blees op het onzalige idee, in plaats van het normale b2-b4, 10.d4? te doen en liep daarmee met open ogen in een bekende wending: 10…cxd4 11.Pxd4 Pxd4 12.Dxd4 Lf5! Dat is de clou, door de tempowinst op de toren is de volgende afwikkeling mogelijk. 13.Ta1 Pe4! 14.Dd1 Pxc3 15.bxc3 en de witte pionnenstelling is een ruïne. Dat Blees dit nog remise wist te houden was op zich al een klein wonder.
Thomas Broek moest nu afwachten hoe Rob Schoorl het tegen Roland Punt zou doen. Roland had na een lange theoretische variant uit het Siciliaans geen krimp gegeven en zelfs het initiatief naar zich toegetrokken.

imageDiagram na 28.Pg2 uit Schoorl-Punt

Roland zette nu met 28…b4! Schoorl het mes op de keel en deze probeerde daarop met een stukoffer in troebel water te vissen: 29.Dxa6 Dd4+ 30 Kh1 Txe4 31.Dxd6. Er volgde nu 31…Lb5, waarna Schoorl zich op het nippertje wist te handhaven, maar zoals Rybka aangeeft zou dat wit na 31…Txe1 32.Txe1 Te8! wellicht niet zijn gelukt.
De remise betekende voor Thomas Broek de ongedeelde eerste plaats en daarmee zijn tweede ASK-titel. De notatie van deze en alle andere partijen uit het ASK kunt u hier vinden.

Geef een reactie