Jan Poland

Danny scoorde HET beslissende punt, 1e Kampioen!

1e teamOm gelijk maar met de deur in huis te vallen: het kampioenschap was een feit op zaterdag 21 april om 15.00 uur door een mooie overwinning van Danny de Ruiter op bord 8. Na een Slavische opening ging de tegenstander vol in de aanval en dat was bij Danny niet aan dovemansoren gericht. Op zet 19 werd de Dame veroverd en op zet 20 gaf de tegenstander op, net op tijd voor Danny, want ook Daan en Roland zaten op het vinkentouw. Nadat de felicitaties in ontvangst waren genomen werd de wedstrijd vervolgd.

Voor het zover was waren er nog wel een paar hobbels te nemen, een autoritje en parkeren. Tegen enen arriveerden wij op de locatie van de gezamenlijke ronde, een schoolgebouw uit de jaren twintig schat ik, gelegen in wat nu stadsdeel Oost heet, maar meer bekendheid heeft als de Watergraafsmeer. De gezamenlijke ronde werd gespeeld in aparte lokalen hetgeen het begrip ‘gezamenlijk’  een geheel nieuwe dimensie geeft. VAS heeft zich best ingespannen om er iets van te maken, maar ook deze locatie voldeed niet om 20 teams tegelijk te laten spelen. De tafeltjes waar wij op speelden hadden een kindermaat, de plastic borden pasten er precies op en naast de borden was nog 10 centimeter om te schrijven, een klok neer te zetten en voor koffiebekers. Nog los van de vraag wat een gezamenlijke ronde toevoegt aan het spelen van een wedstrijd zijn wij als vereniging gedupeerd omdat 2 van onze teams kampioen konden worden in eigen huis. Had ons een hoop publiciteit kunnen opleveren.

klaslokaal VASDe eerste 1,5 uur van de wedstrijd heb ik gemist, druk doende om een kostenloze parkeerplaats te zoeken. Die was te vinden bij de universiteit, 20 minuten lopen vanaf de speellocatie. Even na half drie was ik terug, net op tijd om de mobiele telefoon van Gerard af te horen gaan die naast zijn bord lag. Een klant uit Egypte belde, Pa of Moe Barak, dat weet ik niet precies en de betreffende beller had ook nog nooit gehoord van het KNSB reglement, een nul dus voor Gerard.

Gelukkig scoorde Danny even daarna en nog weer even later bood Jos remise aan. Jos was nog wat wrak van de vorige avond ( ASK), bovendien scheen de zon vrolijk door de hoge schoolramen, waardoor de temperatuur binnen opliep naar de 28° en de stelling ook nog eens een tikkeltje minder voor Jos.
Daan won op bord 4, met dank aan de tegenstander die nogal matig speelde. Na 31 zetten was het over en sluiten. Ook Frank op bord 5 was niet erg fris, probeerde het wel door een Paard en 2 pionnen te geven voor een Toren, maar er zat weinig muziek in de stelling. Ondertussen was Roland druk doende om een Dame eindspel te winnen hetgeen lukte na op zet 42 de Dames te kunnen ruilen. De 3 verbonden vrijpionnen op de damevleugel gaven vervolgens de doorslag.

Frank probeerde het sterk op bord 1 en kwam ver. Hij had zich een cadeautje beloofd op zijn verjaardag en winst leek hem wel wat. Het zat er helaas niet, Frank kwam wel een pion voor maar de stelling was open en de zwarte Koning lag onder vuur. Het remise aanbod werd aangenomen
Blijft Rob over. Hij had een mooie stelling en de winst zou niet lang meer duren. Met een beetje goede wil zouden wij om ca. 18.00 uur in Alkmaar kunnen zijn. Helaas voor Rob en voor ons gaf hij een vol stuk weg. Of de stelling daarna verloren was weet ik niet, maar de tegenstander deed niet de beste zetten en gaf daarmee Rob de gelegenheid zijn a en b pionnen naar voren te schuiven. Om 18.30 uur wist een van deze pionnen te promoveren tot Dame en na nog een hoop overbodige zetten was om 18.45 het punt binnen. Na de groepsfoto, een wandeling van 20 minuten en een autorit van 30 minuten waren wij om 20.00 uur in Alkmaar om de felicitaties van de voltallige vereniging in ontvangst te nemen.

En het volgend seizoen gaat het team er vol tegenaan!

Gedetailleerde uitslag:

De Waagtoren                          – Caïssa 4                           5½ – 2½
1.Tellingen van,F.(Frank) (2176)- Riemens,A.(Albert)      (2039) ½  – ½
2.Punt,R.(Roland)           (2121)- Bodicker,R.(Rob)         (2009) 1  – 0
3.Vlaming,J.(Jos)            (2177)- Bottema,M.(Martin)     (2060) ½  – ½
4.Geerke,D.(Daan)          (2136)- Roemersma,A.W.(Aad) (2064) 1  – 0
5.Agter,F.(Frank)           (2118)- Straat,E.J.(Evert-Jan)  (2048) ½  – ½
6.Konijn,R.(Rob)             (2043)-Sula,A.(Avni)               (1928) 1  – 0
7.Geus de,G.J.(Gerard)    (2064)-Melford,P.(Pieter)         (2012) 0  – 1
8.Ruiter de,D.(Danny)     (2067)-Visser,C.(Cees)            (1965) 1  – 0

One Comment

  1. TF
    TF 22 april 2012 at 21:04

    Nogmaals van harte gefeliciteerd!

    Le Joop Zoetemelk est mort, vive le Waagtoren 1 !

Leave A Comment